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Comparison of Whiteness Index vs. Fractal Fourier in the Determination of Bloom Chocolate Using Image Analysis
Indexado
WoS WOS:000320695700027
Scopus SCOPUS_ID:84879290277
DOI 10.1007/S11947-011-0729-X
Año 2013
Tipo artículo de investigación

Citas Totales

Autores Afiliación Chile

Instituciones Chile

% Participación
Internacional

Autores
Afiliación Extranjera

Instituciones
Extranjeras


Abstract



Modeling of bloom is essential to evaluate the effectiveness of processes in chocolate and to determine its shelf life. Computer vision and the fractal kinetic method were used to quantify bloom in samples of chocolate coating and cocoa chocolate subjected to a 3- or 6-h temperature cycle. Bloom was also determined by classical methods (L* lightness and whiteness index). In the results, the kinetic bloom rate derived by the fractal kinetic method was higher than that obtained with the L* or white index. Fractal method can be used to determine kinetic bloom and to detect differences in chocolate coating affected by 3 or 6 h of temperature cycle. The bloom rate derived by the fractal method was higher that the mean L* value and whiteness index methods; no differences could be registered between the last two methods. In general, the fractal method can be seen as a new means of quantifying bloom in chocolate and allows registering the bloom faster than the L* value and white index methods.

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Disciplinas de Investigación



WOS
Food Science & Technology
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Sin Disciplinas
SciELO
Sin Disciplinas

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Publicaciones WoS (Ediciones: ISSHP, ISTP, AHCI, SSCI, SCI), Scopus, SciELO Chile.

Colaboración Institucional



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Autores - Afiliación



Ord. Autor Género Institución - País
1 Quevedo, Roberto A. Hombre Universidad de Los Lagos - Chile
2 VALENCIA-AGUILAR, EMIR Hombre Universidad de Los Lagos - Chile
3 Alvarado, Felipe Hombre Universidad de Los Lagos - Chile
4 RONCEROS-BOCANEGRA, BETTY ADRIANA Mujer Universidad de Santiago de Chile - Chile
Universidad de Los Lagos - Chile
5 BASTIAS-MONTES, JOSE MIGUEL Hombre Universidad del Bío Bío - Chile

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Origen de Citas Identificadas



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Citas identificadas: Las citas provienen de documentos incluidos en la base de datos de DATACIENCIA

Citas Identificadas: 23.08 %
Citas No-identificadas: 76.92 %

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Citas identificadas: Las citas provienen de documentos incluidos en la base de datos de DATACIENCIA

Citas Identificadas: 23.08 %
Citas No-identificadas: 76.92 %

Financiamiento



Fuente
Universidad de Santiago de Chile
Departamento Administrativo de Ciencia, Tecnología e Innovación
Avenida Ecuador

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Agradecimientos



Agradecimiento
Departamento de Ciencia y Tecnología de los Alimentos, Universidad de Los Lagos, Unidad de FITOGEN. Av. Fuchslocher 1305, Osorno, Chile e-mail: rquevedo@ulagos.cl B. Ronceros Facultad Tecnológica, Departamento de Ciencia y Tecnología de los Alimentos, Universidad de Santiago de Chile, Avenida Ecuador No. 3769, comuna de Estación Central, Santiago, Chile J. M. Bastias Departamento de Ingeniería en Alimentos, Universidad del Bio-Bio, Av. Andrés Bello s/n, Chillán, Chile

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