Colección SciELO Chile

Departamento Gestión de Conocimiento, Monitoreo y Prospección
Consultas o comentarios: productividad@anid.cl
Búsqueda Publicación
Búsqueda por Tema Título, Abstract y Keywords



Molecular adaptations underlying the beneficial effects of hydroxytyrosol in the pathogenic alterations induced by a high-fat diet in mouse liver: PPAR-alpha and Nrf2 activation, and NF-kappa B down-regulation
Indexado
WoS WOS:000399804500015
Scopus SCOPUS_ID:85018365029
DOI 10.1039/C7FO00090A
Año 2017
Tipo artículo de investigación

Citas Totales

Autores Afiliación Chile

Instituciones Chile

% Participación
Internacional

Autores
Afiliación Extranjera

Instituciones
Extranjeras


Abstract



Scope: Non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD) is a condition characterized by an increment in the liver fat content, with a concomitant reduction in the content of n-3-long chain polyunsaturated fatty acids (n-3 LCPUFAs), downregulation of PPAR-alpha activity, and upregulation of NF-kappa B activity, effects that induce pro-lipogenic and pro-inflammatory responses. Hydroxytyrosol (HT), a polyphenol with cytoprotective effects present in extra virgin olive oil, improves the cellular antioxidant capacity for activation of transcription factor Nrf2. The objective of this work is to evaluate the molecular adaptations involved in the anti-lipogenic, anti-inflammatory, and anti-oxidant effects of HT supplementation in high-fat diet (HFD)-fed mice. Methods and results: Male C57BL/6J mice received (i) control diet (10% fat); (ii) control diet + HT (daily doses of 5 mg per kg body weight), (iii) HFD (60% fat); or (iv) HFD + HT for 12 weeks. HFD-fed mice exhibited (i) liver steatosis; (ii) inflammation; (iii) oxidative stress; and (iv) depletion of n-3 LCPUFAs, together with down-regulation of PPAR-alpha and Nrf2, and up-regulation of NF-kappa B. HT supplementation attenuated the metabolic alterations produced by HFD, normalizing the activity of Nrf2, reducing the drop in activity of PPAR-alpha, and attenuating increment of NF-kappa B activation. Conclusion: Supplementation with HT activating transcription factors PPAR-alpha and Nrf2, along with the deactivation of NF-kappa B, may reduce the liver alterations induced in HFD-fed mice.

Revista



Revista ISSN
Food & Function 2042-6496

Métricas Externas



PlumX Altmetric Dimensions

Muestra métricas de impacto externas asociadas a la publicación. Para mayor detalle:

Disciplinas de Investigación



WOS
Biochemistry & Molecular Biology
Food Science & Technology
Scopus
Food Science
SciELO
Sin Disciplinas

Muestra la distribución de disciplinas para esta publicación.

Publicaciones WoS (Ediciones: ISSHP, ISTP, AHCI, SSCI, SCI), Scopus, SciELO Chile.

Colaboración Institucional



Muestra la distribución de colaboración, tanto nacional como extranjera, generada en esta publicación.


Autores - Afiliación



Ord. Autor Género Institución - País
1 VALENZUELA-DIAZ, RODRIGO HERNAN Hombre Universidad de Chile - Chile
2 Illesca, Paola Mujer Univ Litoral - Argentina
Universidad Nacional del Litoral - Argentina
3 Echeverria, Francisca Mujer Universidad de Chile - Chile
4 ESPINOSA-ESCALONA, BERTA ALEJANDRA Mujer Universidad de Chile - Chile
5 Rincon-Cervera, Miguel Angel Hombre Universidad de Chile - Chile
6 ORTIZ-LIZANA, MAURICIO Hombre Universidad de Chile - Chile
7 HERNANDEZ-RODAS, MARIA CATALINA Mujer Universidad de Chile - Chile
8 Valenzuela, Alfonso Hombre Universidad de Chile - Chile
9 VIDELA-CABRERA, LUIS ALBERTO Hombre Universidad de Chile - Chile

Muestra la afiliación y género (detectado) para los co-autores de la publicación.

Origen de Citas Identificadas



Muestra la distribución de países cuyos autores citan a la publicación consultada.

Citas identificadas: Las citas provienen de documentos incluidos en la base de datos de DATACIENCIA

Citas Identificadas: 6.48 %
Citas No-identificadas: 93.52 %

Muestra la distribución de instituciones nacionales o extranjeras cuyos autores citan a la publicación consultada.

Citas identificadas: Las citas provienen de documentos incluidos en la base de datos de DATACIENCIA

Citas Identificadas: 6.48 %
Citas No-identificadas: 93.52 %

Financiamiento



Fuente
FONDECYT (National Fund for Scientific and Technological Development, Research Initiation Program)

Muestra la fuente de financiamiento declarada en la publicación.

Agradecimientos



Agradecimiento
The authors are grateful to the grant (11140174) from FONDECYT (National Fund for Scientific and Technological Development, Research Initiation Program) to R. V. for supporting this study.

Muestra la fuente de financiamiento declarada en la publicación.