Colección SciELO Chile

Departamento Gestión de Conocimiento, Monitoreo y Prospección
Consultas o comentarios: productividad@anid.cl
Búsqueda Publicación
Búsqueda por Tema Título, Abstract y Keywords



Textural, flow and viscoelastic properties of Hass avocado (Persea americana Mill.) during ripening under refrigeration conditions
Indexado
WoS WOS:000413879300008
Scopus SCOPUS_ID:85030152350
DOI 10.1016/J.JFOODENG.2017.09.014
Año 2018
Tipo artículo de investigación

Citas Totales

Autores Afiliación Chile

Instituciones Chile

% Participación
Internacional

Autores
Afiliación Extranjera

Instituciones
Extranjeras


Abstract



Microstructural and rheological changes in whole and ground (puree) mesocarp of Hass avocado (Persea americana Mill.) were studied under storage conditions (40 days at 10 degrees C). The maximum stress (sigma(max)), relaxation test and microstructural changes were applied to mesocarp chunks. The shear stress (tau), apparent viscosity (eta) and complex modulus of viscoelasticity (G*) were analyzed in the mesocarp pure. The ripening produced a decrease in aim in both harvest, observing microstructural damage of the plant tissue over 30 days. The values of tau and eta decreased, adjusting well to the Cross - Willianson (R-2 = 0.95 -0.94) and Herschel - Bulkley (r2 = 0.91-0.98) models. G* has an elastic tendency (G ') with a decrease in hysteresis. The results corroborate the impact of ripening on the rheological properties of the fruit. (C) 2017 Elsevier Ltd. All rights reserved.

Revista



Revista ISSN
Journal Of Food Engineering 0260-8774

Métricas Externas



PlumX Altmetric Dimensions

Muestra métricas de impacto externas asociadas a la publicación. Para mayor detalle:

Disciplinas de Investigación



WOS
Engineering, Chemical
Food Science & Technology
Scopus
Food Science
SciELO
Sin Disciplinas

Muestra la distribución de disciplinas para esta publicación.

Publicaciones WoS (Ediciones: ISSHP, ISTP, AHCI, SSCI, SCI), Scopus, SciELO Chile.

Colaboración Institucional



Muestra la distribución de colaboración, tanto nacional como extranjera, generada en esta publicación.


Autores - Afiliación



Ord. Autor Género Institución - País
1 Ortiz-Viedma, Jaime Hombre Universidad de Chile - Chile
2 RODRIGUEZ-MELIS, ALICIA VERONICA Mujer Universidad de Chile - Chile
3 Vega, Camila Mujer Universidad de Chile - Chile
4 OSORIO-LIRA, FERNANDO ALBERTO Hombre Universidad de Santiago de Chile - Chile
5 Defillipi, Bruno Hombre Instituto de Investigaciones Agropecuarias - Chile
6 Ferreira, Raul Hombre Instituto de Investigaciones Agropecuarias - Chile
7 Saavedra Torrico, Jorge Hombre Pontificia Universidad Católica de Valparaíso - Chile

Muestra la afiliación y género (detectado) para los co-autores de la publicación.

Financiamiento



Fuente
Fondo Nacional de Desarrollo Científico y Tecnológico
Comisión Nacional de Investigación Científica y Tecnológica
Comisión Nacional de Investigación Científica y Tecnológica
CONICYT - Chile
Fondo Nacional de Desarrollo Científico, Tecnológico y de Innovación Tecnológica
Fondecyt Proyect
PEE Project Faculty of Chemical and Pharmaceutical Sciences University of Chile
Pharmaceutical Sciences University of Chile

Muestra la fuente de financiamiento declarada en la publicación.

Agradecimientos



Agradecimiento
The authors wish to thank the Fondecyt Proyect 1120312, CONICYT - Chile, and PEE Project Faculty of Chemical and Pharmaceutical Sciences University of Chile for the financial support of this research.
The authors wish to thank the Fondecyt Proyect 1120312 , CONICYT - Chile, and PEE Project Faculty of Chemical and Pharmaceutical Sciences University of Chile for the financial support of this research.

Muestra la fuente de financiamiento declarada en la publicación.