Colección SciELO Chile

Departamento Gestión de Conocimiento, Monitoreo y Prospección
Consultas o comentarios: productividad@anid.cl
Búsqueda Publicación
Búsqueda por Tema Título, Abstract y Keywords



Holocellulose from a Winemaking By-Product to Develop a Biopolymeric System for Bacterial Immobilization: Adsorption of Ochratoxin A in Wine Model Solutions (Box–Behnken Design)
Indexado
WoS WOS:001403660900001
Scopus SCOPUS_ID:85215775203
DOI 10.3390/TOXINS17010026
Año 2025
Tipo artículo de investigación

Citas Totales

Autores Afiliación Chile

Instituciones Chile

% Participación
Internacional

Autores
Afiliación Extranjera

Instituciones
Extranjeras


Abstract



Significant agro-industrial waste is produced during the winemaking process, including grape stalks, which are a rich source of the valuable biopolymer holocellulose that can be utilized for biotechnological processes. The purpose of this study was to delignify grape stalks in order to extract holocellulose. Then Lactobacillus plantarum (LP) was immobilized in the interstitial spaces of holocellulose and then coated with natural polymers (chitosan, Ch; and alginate, Al) to create the Holo-LP/Ch/Al complex. A physicochemical analysis of the system revealed strong bacterial immobilization and stability. The efficiency of the complex in adsorbing ochratoxin A (OTA) from wine model solutions was assessed using a Box-Behnken design under various pH, time, and concentration conditions. The results showed that at pH 3.0, 75.39 min, and a complex concentration of 43.82 mg mL-1, the best OTA removal (53.68%) took place. Because of its physicochemical interactions, the complex showed improved OTA adsorption in acidic environments. This study demonstrates the potential of biopolymeric systems based on holocellulose for reducing mycotoxin contamination in beverages and stabilizing bacterial cells. These results offer a viable way to increase food safety and value winemaking by-products.

Revista



Revista ISSN
Toxins 2072-6651

Métricas Externas



PlumX Altmetric Dimensions

Muestra métricas de impacto externas asociadas a la publicación. Para mayor detalle:

Disciplinas de Investigación



WOS
Food Science & Technology
Toxicology
Scopus
Sin Disciplinas
SciELO
Sin Disciplinas

Muestra la distribución de disciplinas para esta publicación.

Publicaciones WoS (Ediciones: ISSHP, ISTP, AHCI, SSCI, SCI), Scopus, SciELO Chile.

Colaboración Institucional



Muestra la distribución de colaboración, tanto nacional como extranjera, generada en esta publicación.


Autores - Afiliación



Ord. Autor Género Institución - País
1 Carrasco-Sanchez, Veronica - Universidad de Talca - Chile
2 Laurie, V. Felipe - Universidad de Talca - Chile
3 Munoz-Vera, Marcelo - Universidad Autónoma de Chile - Chile
4 Castro, Ricardo Ignacio - Universidad Autónoma de Chile - Chile

Muestra la afiliación y género (detectado) para los co-autores de la publicación.

Financiamiento



Fuente
FONDECYT ANID
FONDECYT ANID, Chile

Muestra la fuente de financiamiento declarada en la publicación.

Agradecimientos



Agradecimiento
This work was financially supported by the Fondecyt ANID, Chile, project N degrees 1221542.
This work was financially supported by the Fondecyt ANID, Chile, project N\u00B01221542.

Muestra la fuente de financiamiento declarada en la publicación.