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A metabolomic approach of AI-driven enzymatic digestion of pumpkin seed flour for producing umami metabolites
Indexado
WoS WOS:001407854100001
Scopus SCOPUS_ID:85215228537
DOI 10.1016/J.IJGFS.2025.101117
Año 2025
Tipo artículo de investigación

Citas Totales

Autores Afiliación Chile

Instituciones Chile

% Participación
Internacional

Autores
Afiliación Extranjera

Instituciones
Extranjeras


Abstract



This study presents an innovative approach that combines enzymatic digestion with AI-driven optimization to produce pumpkin seed (Cucurbita pepo) metabolites that resemble those of chicken. Proteolytic enzymes, such as subtilisin, a mix of leucine aminopeptidase and glutamyl endopeptidase, and glutaminase, were used to break down the protein matrix and release key amino acids, with glutamate standing out for its umami-enhancing properties. Using AI-optimized reaction conditions reduces the number of trials needed and maximizes the production of desired metabolites. Metabolomic analyses revealed a substantial increase in compounds such as alanine and cysteine and the release of umami-boosting nucleotides (GMP and IMP). Sensory analyses showed that plant-based nuggets enriched with digested pumpkin seed flour exhibited flavor characteristics and acceptance levels comparable to traditional chicken nuggets. This approach highlights the potential of AIoptimized enzymatic technology to develop sustainable and appealing food alternatives, aligning with the growing demand for plant-based products that replicate the sensory experience of animal-based foods.

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Disciplinas de Investigación



WOS
Food Science & Technology
Scopus
Cultural Studies
Food Science
SciELO
Sin Disciplinas

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Publicaciones WoS (Ediciones: ISSHP, ISTP, AHCI, SSCI, SCI), Scopus, SciELO Chile.

Colaboración Institucional



Muestra la distribución de colaboración, tanto nacional como extranjera, generada en esta publicación.


Autores - Afiliación



Ord. Autor Género Institución - País
1 de la Hoz, Ander - Mondragon Unibertsitatea - España
Not Co - Estados Unidos
Not Co - Chile
The Not Company - Chile
2 Caripan, Patricio - Not Co - Estados Unidos
Not Co - Chile
Universidad de Santiago de Chile - Chile
The Not Company - Chile
3 Moltedo, Bernardo - Not Co - Estados Unidos
Not Co - Chile
The Not Company - Chile
4 Ferrada, Nicole - Not Co - Estados Unidos
Not Co - Chile
The Not Company - Chile
5 CONTRERAS-RAMOS, RODRIGO ANDRES Hombre Not Co - Estados Unidos
Not Co - Chile
The Not Company - Chile

Muestra la afiliación y género (detectado) para los co-autores de la publicación.

Financiamiento



Fuente
Pontificia Universidad Católica de Chile
Project FONDEQUIP
Romina Montealegre

Muestra la fuente de financiamiento declarada en la publicación.

Agradecimientos



Agradecimiento
The authors thank Romina Montealegre and the Sensory Studies Lab from The Not Company for their assistance in the sensorial studies and to Hector Henriquez and Marisol Pizarro from the Chemical Sciences Team at The Not Company. Authors acknowledge Project Fondequip EQM170172 from Pontificia Universidad Catolica de Chile.
The authors thank Romina Montealegre and the Sensory Studies Lab from The Not Company for their assistance in the sensorial studies and to H\u00E9ctor Henr\u00EDquez and Marisol Pizarro from the Chemical Sciences Team at The Not Company. Authors acknowledge Project Fondequip EQM170172 from Pontificia Universidad Cat\u00F3lica de Chile.

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