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Assessing quality and polyphenol in vitro bioaccessibility in healthy jelly gummies with microencapsulated and non-encapsulated pomegranate peel extract
Indexado
WoS WOS:001402209900001
Scopus SCOPUS_ID:85214314735
DOI 10.1016/J.FOODCHEM.2024.142611
Año 2025
Tipo artículo de investigación

Citas Totales

Autores Afiliación Chile

Instituciones Chile

% Participación
Internacional

Autores
Afiliación Extranjera

Instituciones
Extranjeras


Abstract



Background: Pomegranate peel extract (PPE) is rich in polyphenols, notably punicalagin and ellagic acid, but is sensitive to environmental degradation and has low bioavailability. Microencapsulation can enhance PPE stability and bioaccessibility, making it suitable for functional foods like jelly gummies (JG). JG containing microencapsulated PPE (MPPE) have not been studied. Objective: To characterize a JG prototype incorporating PPE or MPPE and compare the bioaccessibility of total polyphenols (TP), punicalagin, and ellagic acid after a simulated in vitro digestion. Methods: PPE-JG and MPPE-JG prototypes were evaluated for physical, sensory, and chemical properties. The bioaccessibility of the main bioactive compounds was analyzed using the INFOGEST digestion protocol. Results: Bioaccessibility was significantly higher for MPPE-JG compared to PPE-JG for TP (164.1 ± 6.0 vs. 100.0 ± 5.8 %, respectively) and punicalagin (173.4 ± 4.4 vs. 106.5 ± 4.2 %, respectively). MPPE-JG exhibited enhanced bioaccessibility, suggesting MPPE as a viable, functional ingredient in healthy gummies.

Revista



Revista ISSN
Food Chemistry 0308-8146

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Disciplinas de Investigación



WOS
Nutrition & Dietetics
Chemistry, Applied
Food Science & Technology
Scopus
Food Science
Analytical Chemistry
SciELO
Sin Disciplinas

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Publicaciones WoS (Ediciones: ISSHP, ISTP, AHCI, SSCI, SCI), Scopus, SciELO Chile.

Colaboración Institucional



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Autores - Afiliación



Ord. Autor Género Institución - País
1 Gonzales, Elva - Universidad de Chile - Chile
2 Bustamante, A. Hombre Universidad de Chile - Chile
3 GARCIA-DIAZ, DIEGO FERNANDO Hombre Universidad de Chile - Chile
4 Sanhueza, Leyla - Universidad de Chile - Chile
5 Orellana, Juan Francisco - Universidad de Chile - Chile
6 FREDES-GONZALEZ, CAROLINA PAZ Mujer Facultad de Medicina - Chile
Pontificia Universidad Católica de Chile - Chile
7 Jiménez, Paula - Universidad de Chile - Chile
8 Chávez, Vilma - Universidad de Chile - Chile
9 Echeverria, Francisca Mujer Facultad de Medicina - Chile
Pontificia Universidad Católica de Chile - Chile

Muestra la afiliación y género (detectado) para los co-autores de la publicación.

Financiamiento



Fuente
FONDECYT
FONDECYT Iniciación
Fondo Nacional de Desarrollo Científico y Tecnológico
Pontificia Universidad Católica de Chile
INICIACION
Agencia Nacional de Investigación y Desarrollo
Agencia Nacional de Investigacion y Desarrollo (ANID) FONDEF/Decimo concurso valorizacion de la investigacion en la universidad del fondo de fomento al desarrollo cientifico y tecnologico

Muestra la fuente de financiamiento declarada en la publicación.

Agradecimientos



Agradecimiento
This study was granted by the Agencia Nacional de Investigacion y Desarrollo (ANID) FONDEF/Decimo concurso valorizacion de la investigacion en la universidad del fondo de fomento al desarrollo cientifico y tecnologico [grant number FONDEFVIU20P0003] , FONDECYT [grant number 11169541] , and FONDECYT INICIACION [grant number 11180736] ; and by Pontificia Universidad Catolica de Chile [grant number VRI-INICIO-2023-7] .
This study was granted by the Agencia Nacional de Investigaci\u00F3n y Desarrollo (ANID) FONDEF/D\u00E9cimo concurso valorizaci\u00F3n de la investigaci\u00F3n en la universidad del fondo de fomento al desarrollo cient\u00EDfico y tecnol\u00F3gico [grant number FONDEFVIU20P0003], FONDECYT [grant number 11169541], and FONDECYT INICIACI\u00D3N [grant number 11180736]; and by Pontificia Universidad Cat\u00F3lica de Chile [grant number VRI-INICIO-2023-7].

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