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| Indexado |
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| DOI | 10.1016/J.FOODCHEM.2024.142611 | ||||
| Año | 2025 | ||||
| Tipo | artículo de investigación |
Citas Totales
Autores Afiliación Chile
Instituciones Chile
% Participación
Internacional
Autores
Afiliación Extranjera
Instituciones
Extranjeras
Background: Pomegranate peel extract (PPE) is rich in polyphenols, notably punicalagin and ellagic acid, but is sensitive to environmental degradation and has low bioavailability. Microencapsulation can enhance PPE stability and bioaccessibility, making it suitable for functional foods like jelly gummies (JG). JG containing microencapsulated PPE (MPPE) have not been studied. Objective: To characterize a JG prototype incorporating PPE or MPPE and compare the bioaccessibility of total polyphenols (TP), punicalagin, and ellagic acid after a simulated in vitro digestion. Methods: PPE-JG and MPPE-JG prototypes were evaluated for physical, sensory, and chemical properties. The bioaccessibility of the main bioactive compounds was analyzed using the INFOGEST digestion protocol. Results: Bioaccessibility was significantly higher for MPPE-JG compared to PPE-JG for TP (164.1 ± 6.0 vs. 100.0 ± 5.8 %, respectively) and punicalagin (173.4 ± 4.4 vs. 106.5 ± 4.2 %, respectively). MPPE-JG exhibited enhanced bioaccessibility, suggesting MPPE as a viable, functional ingredient in healthy gummies.
| Ord. | Autor | Género | Institución - País |
|---|---|---|---|
| 1 | Gonzales, Elva | - |
Universidad de Chile - Chile
|
| 2 | Bustamante, A. | Hombre |
Universidad de Chile - Chile
|
| 3 | GARCIA-DIAZ, DIEGO FERNANDO | Hombre |
Universidad de Chile - Chile
|
| 4 | Sanhueza, Leyla | - |
Universidad de Chile - Chile
|
| 5 | Orellana, Juan Francisco | - |
Universidad de Chile - Chile
|
| 6 | FREDES-GONZALEZ, CAROLINA PAZ | Mujer |
Facultad de Medicina - Chile
Pontificia Universidad Católica de Chile - Chile |
| 7 | Jiménez, Paula | - |
Universidad de Chile - Chile
|
| 8 | Chávez, Vilma | - |
Universidad de Chile - Chile
|
| 9 | Echeverria, Francisca | Mujer |
Facultad de Medicina - Chile
Pontificia Universidad Católica de Chile - Chile |
| Fuente |
|---|
| FONDECYT |
| FONDECYT Iniciación |
| Fondo Nacional de Desarrollo Científico y Tecnológico |
| Pontificia Universidad Católica de Chile |
| INICIACION |
| Agencia Nacional de Investigación y Desarrollo |
| Agencia Nacional de Investigacion y Desarrollo (ANID) FONDEF/Decimo concurso valorizacion de la investigacion en la universidad del fondo de fomento al desarrollo cientifico y tecnologico |
| Agradecimiento |
|---|
| This study was granted by the Agencia Nacional de Investigacion y Desarrollo (ANID) FONDEF/Decimo concurso valorizacion de la investigacion en la universidad del fondo de fomento al desarrollo cientifico y tecnologico [grant number FONDEFVIU20P0003] , FONDECYT [grant number 11169541] , and FONDECYT INICIACION [grant number 11180736] ; and by Pontificia Universidad Catolica de Chile [grant number VRI-INICIO-2023-7] . |
| This study was granted by the Agencia Nacional de Investigaci\u00F3n y Desarrollo (ANID) FONDEF/D\u00E9cimo concurso valorizaci\u00F3n de la investigaci\u00F3n en la universidad del fondo de fomento al desarrollo cient\u00EDfico y tecnol\u00F3gico [grant number FONDEFVIU20P0003], FONDECYT [grant number 11169541], and FONDECYT INICIACI\u00D3N [grant number 11180736]; and by Pontificia Universidad Cat\u00F3lica de Chile [grant number VRI-INICIO-2023-7]. |