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Poly(lactic acid) and copper-modified montmorillonite nanocomposite films for antimicrobial food packaging
Indexado
WoS WOS:001358581800001
Scopus SCOPUS_ID:85208729772
DOI 10.1002/APP.56406
Año 2025
Tipo artículo de investigación

Citas Totales

Autores Afiliación Chile

Instituciones Chile

% Participación
Internacional

Autores
Afiliación Extranjera

Instituciones
Extranjeras


Abstract



Polymer-based nanocomposites loaded with metal nanoparticles are an interesting alternative for the development of antimicrobial food packaging. However, affinity and dispersion of metal nanoparticles could be improved using nanoclays. Therefore, nanocomposite films based on poly(lactic acid) (PLA) and copper modified-montmorillonite were developed by melt-extrusion technique. Copper-modified montmorillonite at different valence states (MtCu(2+) and MtCu(0)) were prepared. The nanocomposites were evaluated by means of their structural, optical, thermal and antimicrobial properties. Results showed that both nanoclays were intercalated in PLA but MtCu(2+) was better dispersed. Therefore, color change Delta E < 2, higher thermal stability and higher elongation at break was evidenced for MtCu(2+)/PLA in comparison to pure PLA. Contrary, MtCu(0) showed the displacement of Cu-0 nanoparticles to the polymer matrix. These free nanoparticles were agglomerated and they leaded on a Delta E > 9 for MtCu(0)/PLA nanocomposites compared with PLA. Moreover, Cu-0 nanoparticles in the matrix accelerated the thermal degradation and decreased the ductility of nanocomposites. On the other hand, both nanocomposites were able to reduce over 2 log(10) of Escherichia coli growth and MtCu(2+)/PLA showed a higher antimicrobial activity against Listeria innocua. These results showed the potential of nanocomposite films based on PLA and copper-modified montmorillonite for antimicrobial food packaging applications.

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Disciplinas de Investigación



WOS
Polymer Science
Scopus
Sin Disciplinas
SciELO
Sin Disciplinas

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Publicaciones WoS (Ediciones: ISSHP, ISTP, AHCI, SSCI, SCI), Scopus, SciELO Chile.

Colaboración Institucional



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Autores - Afiliación



Ord. Autor Género Institución - País
1 BRUNA-BUGUENO, JULIO ELIAS Hombre Universidad de Santiago de Chile - Chile
UnivSantiago Chile USACH - Chile
Centro para el Desarrollo de la Nanociencia y la Nanotecnologia - Chile
2 Munoz-Shugulf, Cristina Mujer Universidad de Santiago de Chile - Chile
Escuela Super Politecn Chimborazo ESPOCH - Ecuador
Escuela Superior Politécnica de Chimborazo - Ecuador
3 Espinoza, Lisette - Universidad de Santiago de Chile - Chile
4 Herrera, Andrea - Universidad de Santiago de Chile - Chile
5 Rodriguez-Mercadoz, Francisco J. - Universidad de Santiago de Chile - Chile
UnivSantiago Chile USACH - Chile
Centro para el Desarrollo de la Nanociencia y la Nanotecnologia - Chile
6 Ganga, Maria Angelica - UnivSantiago Chile USACH - Chile
Universidad de Santiago de Chile - Chile
7 GUARDA-MORAGA, ABEL Hombre Universidad de Santiago de Chile - Chile
UnivSantiago Chile USACH - Chile
Centro para el Desarrollo de la Nanociencia y la Nanotecnologia - Chile
8 Galotto, Ma. Jose - Universidad de Santiago de Chile - Chile
UnivSantiago Chile USACH - Chile
Centro para el Desarrollo de la Nanociencia y la Nanotecnologia - Chile

Muestra la afiliación y género (detectado) para los co-autores de la publicación.

Financiamiento



Fuente
Universidad de Santiago de Chile
Programa de Financiamiento Basal para Centros Científicos y Tecnológicos de Excelencia
Agencia Nacional de Investigación y Desarrollo
Departamento deInvestigaciones Cientificas y Tecnologicas,Universidad de Santiago de Chile
“Dirección de Investigación Científica y Tecnológica”

Muestra la fuente de financiamiento declarada en la publicación.

Agradecimientos



Agradecimiento
Agencia Nacional de Investigacion y Desarrollo, Grant/Award Number:AFB220001; Departamento deInvestigaciones Cientificas y Tecnologicas,Universidad de Santiago de Chile,Grant/Award Number: 051771BB.
The authors are grateful for support from the \u201CAgencia Nacional de Investigaci\u00F3n y Desarrollo de Chile\u201D (ANID) for financial support from the \u201CPrograma de Financiamiento Basal para Centros Cient\u00EDficos y Tecnol\u00F3gicos de Excelencia\u201D [AFB220001] and to the \u201CDirecci\u00F3n de Investigaci\u00F3n Cient\u00EDfica y Tecnol\u00F3gica\u201D from the University of Santiago of Chile (DICYT\u2010USACH) [051771BB].
The authors are grateful for support from the \u201CAgencia Nacional de Investigaci\u00F3n y Desarrollo de Chile\u201D (ANID) for financial support from the \u201CPrograma de Financiamiento Basal para Centros Cient\u00EDficos y Tecnol\u00F3gicos de Excelencia\u201D [AFB220001] and to the \u201CDirecci\u00F3n de Investigaci\u00F3n Cient\u00EDfica y Tecnol\u00F3gica\u201D from the University of Santiago of Chile (DICYT\u2010USACH) [051771BB].

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