Colección SciELO Chile

Departamento Gestión de Conocimiento, Monitoreo y Prospección
Consultas o comentarios: productividad@anid.cl
Búsqueda Publicación
Búsqueda por Tema Título, Abstract y Keywords



Dietary Counseling: An Option to Malnutrition and Masticatory Deficiency in Patients with Total Protheses? A Scoping Review
Indexado
WoS WOS:001393770800001
Scopus SCOPUS_ID:85214520247
DOI 10.3390/NU17010141
Año 2025
Tipo revisión

Citas Totales

Autores Afiliación Chile

Instituciones Chile

% Participación
Internacional

Autores
Afiliación Extranjera

Instituciones
Extranjeras


Abstract



Given the rising global population of older adults and their association with edentulism and the use of complete removable prostheses [CRP], it is imperative to pursue solutions for issues such as the relationship between poor diets and masticatory deficiency. Objective: To examine the research on the efficacy of dietary counseling in enhancing mastication and nutrition in older adults with CRP. Methods: A systematic literature review was performed in the PubMed, Trip, and Web of Science databases. Results: 812 results were retrieved from the databases, from which 6 clinical studies that fulfilled the qualifying criteria were selected. The selected studies reported reduced nutrition in patients with CRP due to impaired masticatory function. Research suggests that employing basic dietary guidelines or simplified nutritional recommendations enhances the masticatory function of patients with CRP, thereby ensuring sufficient nutritional intake. Conclusion: Dietary counseling improves nutritional intake and masticatory function in patients with CRP. This would allow simple dietary advice to be given to patients with total prostheses in clinical practice. Further randomized clinical trials are recommended to increase the available evidence.

Revista



Revista ISSN
Nutrients 2072-6643

Métricas Externas



PlumX Altmetric Dimensions

Muestra métricas de impacto externas asociadas a la publicación. Para mayor detalle:

Disciplinas de Investigación



WOS
Nutrition & Dietetics
Scopus
Sin Disciplinas
SciELO
Sin Disciplinas

Muestra la distribución de disciplinas para esta publicación.

Publicaciones WoS (Ediciones: ISSHP, ISTP, AHCI, SSCI, SCI), Scopus, SciELO Chile.

Colaboración Institucional



Muestra la distribución de colaboración, tanto nacional como extranjera, generada en esta publicación.


Autores - Afiliación



Ord. Autor Género Institución - País
1 Cifuentes-Suazo, Gloria - Universidad de La Frontera - Chile
Universidad Nacional Andrés Bello - Chile
2 Alarcon-Apablaza, Josefa - Universidad de La Frontera - Chile
3 Jarpa-Parra, Marcela Mujer Universidad Adventista de Chile - Chile
4 Venegas, Camila Mujer Universidad de La Frontera - Chile
5 Marinelli, Franco Hombre Universidad de La Frontera - Chile
6 Fuentes-Fernandez, Ramon Hombre Universidad de La Frontera - Chile

Muestra la afiliación y género (detectado) para los co-autores de la publicación.

Financiamiento



Fuente
ANID
ANID, under the project Fondecyt

Muestra la fuente de financiamiento declarada en la publicación.

Agradecimientos



Agradecimiento
This research was funded by ANID, under the project Fondecyt Regular No. 1230616.

Muestra la fuente de financiamiento declarada en la publicación.