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Evaluation of Antioxidant and Antimicrobial Properties of Murtilla Leaves (Ugni molinae Turcz.) in Beef Patties: Effects on Quality Parameters and Shelf Life
Indexado
WoS WOS:001385527300001
Scopus SCOPUS_ID:85213260344
DOI 10.3390/FOODS13244174
Año 2024
Tipo artículo de investigación

Citas Totales

Autores Afiliación Chile

Instituciones Chile

% Participación
Internacional

Autores
Afiliación Extranjera

Instituciones
Extranjeras


Abstract



Beef patties are highly consumed worldwide. However, its formulations often include synthetic antioxidants and antimicrobials. Murtilla (Ugni molinae Turcz.), a shrub native to southern Chile, has leaves with a polyphenolic concentration 3.2 times higher than its fruits. This study evaluated the effects of three concentrations of murtilla leaf powder (500, 1000, and 1500 mg/kg) on the microbiological, physicochemical, and sensory parameters of beef patties, compared to controls without antioxidants and with erythorbate (500 mg/kg). The patties were stored at 2 degrees C for 12 days in a modified atmosphere (80% O-2/20% CO2). No changes were observed in proximal composition; however, the 1500 mg/kg concentration affected the redness (a*) of the beef patties (15.04 vs. 19.37 in the control) (p <= 0.05). Oxidative stability increased as follows: Mu1500 (88.21%) > sodium erythorbate (83.5%) > Mu500 (79.7%) > Mu1000 (78.8%). Natural antioxidants decreased the deterioration of essential fatty acids such as linoleic acid. Aerobic mesophilic microorganism growth in the murtilla treatment was lower than in the control (2.06 log cfu/g vs. 3.83 log cfu/g). Murtilla leaf powders show promising results as a substitute for synthetic antioxidants and antimicrobials. Mu500 treatment improved the physicochemical and microbiological quality parameters without compromising the sensory characteristics.

Revista



Revista ISSN
Foods 2304-8158

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Disciplinas de Investigación



WOS
Food Science & Technology
Scopus
Sin Disciplinas
SciELO
Sin Disciplinas

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Publicaciones WoS (Ediciones: ISSHP, ISTP, AHCI, SSCI, SCI), Scopus, SciELO Chile.

Colaboración Institucional



Muestra la distribución de colaboración, tanto nacional como extranjera, generada en esta publicación.


Autores - Afiliación



Ord. Autor Género Institución - País
1 Velazquez, Lidiana Mujer Universidad de La Frontera - Chile
2 Quinones, John - Universidad de La Frontera - Chile
3 Martinez, Ailin - Universidad de La Frontera - Chile
4 Pérez, Isabela - Universidad de La Frontera - Chile
5 VELASQUEZ-SAGREDO, CARLA IVONNE Mujer Universidad de La Frontera - Chile
6 Sepulveda-Truan, Gaston - Universidad de La Frontera - Chile
7 DIAZ-PEREZ, ROMMY ANGELY Mujer Universidad de La Frontera - Chile
8 Campagnol, Paulo Cezar Bastianello - Univ Fed Santa Maria - Brasil
Universidade Federal de Santa Maria - Brasil
8 Bastianello Campagnol, Paulo Cezar - Universidade Federal de Santa Maria - Brasil
9 SEPULVEDA-BECKER, NESTOR GASTON Hombre Universidad de La Frontera - Chile

Muestra la afiliación y género (detectado) para los co-autores de la publicación.

Financiamiento



Fuente
Universidad de La Frontera
National Doctoral Scholarship ANID

Muestra la fuente de financiamiento declarada en la publicación.

Agradecimientos



Agradecimiento
This research was funded by National Doctoral Scholarship ANID N degrees 21210093.
Lidiana Vel\u00E1zquez thanks the Direcci\u00F3n de Postgrado, Programa de Doctorado en Ciencias Agroalimentarias y Medioambiente, Universidad de La Frontera and the National Doctoral Scholarship ANID N\u00B021210093. Isabela P\u00E9rez N\u00FA\u00F1ez would like to thank the Doctoral Program in Science major in Agrifood and Environment Sciences, Universidad de La Frontera, and National Doctoral Scholarship ANID N\u00B0 21241158. John Qui\u00F1ones thanks the FONDECYT project N\u00B011220471. Rommy D\u00EDaz would like to thank the FONDECYT project N\u00B011190621. N\u00E9stor Sep\u00FAlveda, John Qui\u00F1ones and Rommy D\u00EDaz are grateful to the Research Department of the Universidad de La Frontera (Project DI20-0062).

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