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Uncovering phytochemicals quantitative evolution in avocado fruit mesocarp during ripening: A targeted LC-MS metabolic exploration of Hass , Fuerte and Bacon varieties
Indexado
WoS WOS:001267681900001
Scopus SCOPUS_ID:85197518546
DOI 10.1016/J.FOODCHEM.2024.140334
Año 2024
Tipo artículo de investigación

Citas Totales

Autores Afiliación Chile

Instituciones Chile

% Participación
Internacional

Autores
Afiliación Extranjera

Instituciones
Extranjeras


Abstract



Avocado ripening entails intricate physicochemical transformations resulting in desirable characteristics for consumption; however, its impact on specific metabolites and its cultivar dependence remains largely unexplored. This study employed LC-MS to quantitatively monitor 30 avocado pulp metabolites, including phenolic compounds, amino acids, nucleosides, vitamins, phytohormones, and related compounds, from unripe to overripe stages, in three commercial varieties (Hass, Fuerte, and Bacon). Multivariate statistical analysis revealed significant metabolic variations between cultivars, leading to the identification of potential varietal markers. Most monitored metabolites exhibited dynamic quantitative changes. Although phenolic compounds generally increased during ripening, exceptions such as epicatechin and chlorogenic acid were noted. Amino acids and derivatives displayed a highly cultivar-dependent evolution, with Fuerte demonstrating the highest concentrations and most pronounced fluctuations. In contrast to penstemide, uridine and abscisic acid levels consistently increased during ripening. Several compounds characteristic of the Bacon variety were delineated but require further research for identification and role elucidation.

Revista



Revista ISSN
Food Chemistry 0308-8146

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Disciplinas de Investigación



WOS
Nutrition & Dietetics
Chemistry, Applied
Food Science & Technology
Scopus
Food Science
Analytical Chemistry
SciELO
Sin Disciplinas

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Publicaciones WoS (Ediciones: ISSHP, ISTP, AHCI, SSCI, SCI), Scopus, SciELO Chile.

Colaboración Institucional



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Autores - Afiliación



Ord. Autor Género Institución - País
1 Serrano-Garcia, Irene Mujer UNIV GRANADA - España
Universidad de Granada, Facultad de Ciencias - España
2 Morillas, Carlos Saavedra - UNIV GRANADA - España
Universidad de Granada, Facultad de Ciencias - España
2 Saavedra Morillas, Carlos - Universidad de Granada, Facultad de Ciencias - España
UNIV GRANADA - España
3 Beiro-Valenzuela, Maria Gemma Mujer UNIV GRANADA - España
Universidad de Granada, Facultad de Ciencias - España
4 Monasterio, Romina Mujer UNIV GRANADA - España
UNCUYO - Argentina
Universidad de Granada, Facultad de Ciencias - España
Instituto de Biología Agrícola de Mendoza - Argentina
5 Hurtado-Fernandez, Elena - Univ Loyola - España
Universidad Loyola - España
6 Gonzalez-Fernandez, Jose Jorge Hombre CSIC - España
CSIC-UMA - Instituto de Hortofruticultura Subtropical y Mediterranea La Mayora (IHSM) - España
7 Hormaza, Jose Ignacio Hombre CSIC-UMA - Instituto de Hortofruticultura Subtropical y Mediterranea La Mayora (IHSM) - España
8 PEDRESCHI-PLASENCIA, ROMINA Mujer Pontificia Universidad Católica de Valparaíso - Chile
Millennium Inst Ctr Genome Regulat CRG - Chile
Instituto Milenio Centro de Regulación del Genoma - Chile
9 Olmo-Garcia, Lucia Mujer UNIV GRANADA - España
Universidad de Granada, Facultad de Ciencias - España
10 Carrasco-Pancorbo, Alegria - UNIV GRANADA - España
Universidad de Granada, Facultad de Ciencias - España

Muestra la afiliación y género (detectado) para los co-autores de la publicación.

Financiamiento



Fuente
Ministerio de Ciencia e Innovación
Spanish Government
Universidad de Granada
Agencia Estatal de Investigación
FEDER Una Manera de Hacer Europa
Millennium Science Initiative Program
CBUA
MCIN/AEI
Universidad de Granada/CBUA
UE- NextGenerationUE

Muestra la fuente de financiamiento declarada en la publicación.

Agradecimientos



Agradecimiento
This research has been partially financed by Grants PID2021- 128508OB-I00 and PID2022-141851OB-I00 funded by MCIN/AEI/10.13039/501100011033 and "FEDER Una manera de hacer Europa", by Grant PID2019-109566RB-I00 funded by MCIN/AEI/10.13039/501100011033, and the Millennium Science Initiative Program - ICN2021_044. Authors are grateful for the financial support received from the Spanish Government (FPU19/00700) (I & sdot;S-G.) , and from "UE- NextGenerationUE" (R.P.M.) . Funding for open access charge: Universidad de Granada/CBUA.
This research has been partially financed by Grants PID2021-128508OB-I00 and PID2022-141851OB-I00 funded by MCIN/AEI/10.13039/501100011033 and \u201CFEDER Una manera de hacer Europa\u201D , by Grant PID2019-109566RB-I00 funded by MCIN/AEI /10.13039/501100011033, and the Millennium Science Initiative Program \u2013 ICN2021_044 . Authors are grateful for the financial support received from the Spanish Government (FPU19/00700) (I\u00B7S-G.), and from \u201CUE-NextGenerationUE\u201D (R.P.M.).
This research has been partially financed by Grants PID2021-128508OB-I00 and PID2022-141851OB-I00 funded by MCIN/AEI/10.13039/501100011033 and \u201CFEDER Una manera de hacer Europa\u201D , by Grant PID2019-109566RB-I00 funded by MCIN/AEI /10.13039/501100011033, and the Millennium Science Initiative Program \u2013 ICN2021_044 . Authors are grateful for the financial support received from the Spanish Government (FPU19/00700) (I\u00B7S-G.), and from \u201CUE-NextGenerationUE\u201D (R.P.M.).

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