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Antioxidant, antihypertensive and antidiabetic potential of peptidic fractions obtained from tarwi (<i>Lupinus mutabilis</i>) protein hydrolysate and identification of promising multifunctional bioactive peptides
Indexado
WoS WOS:000862948900001
Scopus SCOPUS_ID:85139009139
DOI 10.1111/IJFS.16100
Año 2022
Tipo artículo de investigación

Citas Totales

Autores Afiliación Chile

Instituciones Chile

% Participación
Internacional

Autores
Afiliación Extranjera

Instituciones
Extranjeras


Abstract



Tarwi is an Andean grain, belonging to the legume group and is characterised by its high protein content, exceeding that reported in soybeans being an interesting resource for obtaining bioactive peptides. The tarwi protein hydrolysate (TPH) obtained by enzymatic hydrolysis with Alcalase (60 min) followed by Neutrase (120 min) presented important multifunctional properties to cope with oxidative stress, hypertension and diabetes. After concentration and purification process the most active fraction containing the highest antioxidant, antihypertensive (inhibition of angiotensin-converting enzyme I, ACE) and antidiabetic (inhibition of dipeptidyl peptidase IV, DPP IV) properties were found in the low-molecular weight peptide fraction. Thus, this last fraction was subjected to a de novo sequencing LC-MS/MS analysis yielding the identification of 25 peptides, with potential activities as ACE and DPP IV inhibitors and antioxidative according to BIOPEP database. Of these, four novel peptides: AVPFWM, YSGWLGL, AHAGFGMLY and FFSMKVM, stood out for their relatively high scores in bioactivity predicted by Peptide Ranker, additionally the structure-activity evaluation performed on them, supported the predicted antioxidant, antihypertensive and antidiabetic properties. These results demonstrated that TPH might be considered a potential source of peptides with multifunctional bioactive properties with possibilities of application in the food and nutraceutical sectors.

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Disciplinas de Investigación



WOS
Food Science & Technology
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Sin Disciplinas
SciELO
Sin Disciplinas

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Publicaciones WoS (Ediciones: ISSHP, ISTP, AHCI, SSCI, SCI), Scopus, SciELO Chile.

Colaboración Institucional



Muestra la distribución de colaboración, tanto nacional como extranjera, generada en esta publicación.


Autores - Afiliación



Ord. Autor Género Institución - País
1 Chirinos, Rosana Mujer Univ Nacl Agr La Molina - Perú
Universidad Nacional Agraria la Molina - Perú
2 Villasante-Bravo, Naysha - Univ Nacl Agr La Molina - Perú
Universidad Nacional Agraria la Molina - Perú
3 Aguilar-Galvez, Ana - Univ Nacl Agr La Molina - Perú
Universidad Nacional Agraria la Molina - Perú
4 Figueroa-Merma, Andres Hombre Univ Nacl Agr La Molina - Perú
Universidad Nacional Agraria la Molina - Perú
5 Carpentier, Sebastien Hombre Biodivers Int - Bélgica
Facil Syst Biol Based Mass Spectrometry SYBIOMA - Bélgica
Biodiversity International - Bélgica
Systems Biology Based Mass Spectrometry Centre - Bélgica
6 PEDRESCHI-PLASENCIA, ROMINA Mujer Pontificia Universidad Católica de Valparaíso - Chile
Ctr Genome Regulat CRG - Chile
Instituto Milenio Centro de Regulación del Genoma - Chile
7 CAMPOS-GUTIERREZ, DAVID CARLOS Hombre Univ Nacl Agr La Molina - Perú
Universidad Nacional Agraria la Molina - Perú

Muestra la afiliación y género (detectado) para los co-autores de la publicación.

Financiamiento



Fuente
Agencia Nacional de Investigación y Desarrollo
ANID - MILENIO
CONCYTEC-PROCIENCIA
CONCYTEC‐PROCIENCIA

Muestra la fuente de financiamiento declarada en la publicación.

Agradecimientos



Agradecimiento
This research was supported by the CONCYTEC-PROCIENCIA, grant: No 066-2018-FONDECYT-BM-IADT-AV. Kusay Arat and Joris Godeleine from SYBIOMA are greatfully acknowledged for their technical assistance. Romina Pedreschi acknowledges ANID - MILENIO - ICN2021_044.
This research was supported by the CONCYTEC‐PROCIENCIA, grant: No 066‐2018‐FONDECYT‐BM‐IADT‐AV. Kusay Arat and Joris Godeleine from SYBIOMA are greatfully acknowledged for their technical assistance. Romina Pedreschi acknowledges ANID ‐ MILENIO ‐ ICN2021_044.

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