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The use of nanoadditives within recycled polymers for food packaging: Properties, recyclability, and safety
Indexado
WoS WOS:000536485400001
Scopus SCOPUS_ID:85085592794
DOI 10.1111/1541-4337.12575
Año 2020
Tipo revisión

Citas Totales

Autores Afiliación Chile

Instituciones Chile

% Participación
Internacional

Autores
Afiliación Extranjera

Instituciones
Extranjeras


Abstract



Nanotechnology is considered a highly valued technology to reduce the current environmental problem that is derived from plastic accumulation. The need to recycle and reuse packaging materials is essential to create a sustainable society towards a circular economy. However, the reprocessing of polymers leads to the deterioration of their characteristic mechanical, optical, thermal, and barrier properties due to the degradation of their polymeric chains. When recycled polymers are reinforced with nanoadditives, aforementioned properties improve and their use in the circular economy is more viable. In this review, different types of nanoadditives and recent advances in the development of recycled polymer nanocomposites reinforced with nanoadditives will be presented. In addition, there is a description of two research topics of current interest, recyclability of nanocomposites and safety for food packaging applications. Recyclability of nanocomposites requires a study that includes the nature of the polymer matrix, the type of polymer and the concentration of nanofiller, the morphology, the presence of additives, and the conditions of the thermal-mechanical cycles. Finally, safety section is dedicated to clarify the migration process in nanoreinforced-recycled polymers in order to assess their safety for food contact applications.

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Disciplinas de Investigación



WOS
Food Science & Technology
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Sin Disciplinas
SciELO
Sin Disciplinas

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Publicaciones WoS (Ediciones: ISSHP, ISTP, AHCI, SSCI, SCI), Scopus, SciELO Chile.

Colaboración Institucional



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Autores - Afiliación



Ord. Autor Género Institución - País
1 López de Dicastillo, Carol Mujer Universidad de Santiago de Chile - Chile
Centro para el Desarrollo de la Nanociencia y la Nanotecnologia - Chile
2 Velasquez, Eliezer Hombre Universidad de Santiago de Chile - Chile
Centro para el Desarrollo de la Nanociencia y la Nanotecnologia - Chile
3 ROJAS-SEPULVEDA, ADRIAN EMMANUEL Hombre Universidad de Santiago de Chile - Chile
Centro para el Desarrollo de la Nanociencia y la Nanotecnologia - Chile
4 GUARDA-MORAGA, ABEL Hombre Universidad de Santiago de Chile - Chile
Centro para el Desarrollo de la Nanociencia y la Nanotecnologia - Chile
5 GALOTTO-LOPEZ, MARIA JOSE Mujer Universidad de Santiago de Chile - Chile
Centro para el Desarrollo de la Nanociencia y la Nanotecnologia - Chile

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Origen de Citas Identificadas



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Citas Identificadas: 2.78 %
Citas No-identificadas: 97.22 %

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Citas Identificadas: 2.78 %
Citas No-identificadas: 97.22 %

Financiamiento



Fuente
CONICYT FONDECYT
Fondo Nacional de Desarrollo Científico y Tecnológico
Comisión Nacional de Investigación Científica y Tecnológica
Comisión Nacional de Investigación Científica y Tecnológica
Fondo Nacional de Desarrollo Científico y Tecnológico
ComisionNacional de InvestigacionCientifica yTecnologica

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Agradecimientos



Agradecimiento
ComisionNacional de InvestigacionCientifica yTecnologica, Grant/AwardNumbers: Programa de Financiamiento Basal paraCentros Cie, Fondecyt PostdoctoralGrant 3190929, FondecytRegular 1200766
The authors acknowledge the financial support of CONICYT through the Project Fondecyt Regular 1200766, CONICYT Fondecyt Postdoctoral Grant 3190929, and “Programa de Financiamiento Basal para Centros Científicos y Tecnológicos de Excelencia” Project AFB180001.

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