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| Indexado |
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| DOI | 10.1007/S13197-020-04669-Y | ||||
| Año | 2021 | ||||
| Tipo | artículo de investigación |
Citas Totales
Autores Afiliación Chile
Instituciones Chile
% Participación
Internacional
Autores
Afiliación Extranjera
Instituciones
Extranjeras
The drying process used to obtain active food additives is critical to ensure its functionality. In this study, freeze- and spray-drying techniques were evaluated for encapsulation of extracts with antioxidant activity from yerba mate (Ilex paraguariensis), using maltodextrin (MD) as wall material. Additionally, the oxidative stability in a real food matrix (mayonnaise) was assessed. Both MD addition and drying methods affected the physical properties [moisture content, water activity (a(W))] and oxidative stability. MD addition diminished moisture content and prevented polyphenol compounds from degradation. The spray-dried powders displayed the lowest moisture content (1.6 +/- 0.3% bs), the highest polyphenol content (135.4 mg GAE/g pure extract), and oxidative stability than the freeze-dried samples. The antioxidant capacity of the encapsulated powder subjected to spray-drying increased the oxidative stability of the mayonnaise (258 +/- 32 min) more than the other assayed system (165 +/- 5 min). Therefore, a natural spray-dried antioxidant food additive was obtained with potential use in the food industry.
| Ord. | Autor | Género | Institución - País |
|---|---|---|---|
| 1 | Fenoglio, Daniela | Mujer |
Inst Tecnol Alimentos & Proc Quim ITAPROQ Conicet - Argentina
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas - Argentina Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos (ITAPROQ) - Argentina |
| 2 | Soto-Madrid, Daniela | Mujer |
Universidad de Santiago de Chile - Chile
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| 3 | Alarcon-Moyano, Jessica | Mujer |
Universidad de Santiago de Chile - Chile
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| 4 | Ferrario, Mariana | Mujer |
Inst Tecnol Alimentos & Proc Quim ITAPROQ Conicet - Argentina
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas - Argentina Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos (ITAPROQ) - Argentina |
| 5 | Guerrero, SANDRA NORMA | Mujer |
Inst Tecnol Alimentos & Proc Quim ITAPROQ Conicet - Argentina
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas - Argentina Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos (ITAPROQ) - Argentina |
| 6 | MATIACEVICH, SILVIA BEATRIZ | Mujer |
Universidad de Santiago de Chile - Chile
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| Fuente |
|---|
| FONDECYT |
| Agencia Nacional de Promoción Científica y Tecnológica |
| CONICYT |
| Fondo Nacional de Desarrollo Científico y Tecnológico |
| Fondo Nacional de Desarrollo CientÃfico y Tecnológico |
| Proyecto Fortalecimiento USACH |
| Inter-American Development Bank |
| DICYT-VRIDEI |
| Agencia Nacional de Promoción CientÃfica y Tecnológica |
| Dicyt from University of Santiago de Chile |
| Agencia Nacional de Promocion Cientifica y Tecnologica de la Republica Argentina (ANPCyT) |
| Banco InterAmericano de Desarrollo (BID) |
| Instituto Nacional de la Yerba Mate (INYM) |
| Instituto Nacional de la Yerba Mate |
| INYM |
| Agencia Nacional de Promoción Científica y Tecnológica de la República Argentina |
| Agradecimiento |
|---|
| Authors acknowledge the financial support from Agencia Nacional de Promocion Cientifica y Tecnologica de la Republica Argentina (ANPCyT) together with Banco InterAmericano de Desarrollo (BID) [2015-0401 Project], Instituto Nacional de la Yerba Mate (INYM) [69- 310/2015 Project] and Fondecyt Project 1160463. Author Silvia Matiacevich also acknowledge Proyecto Fortalecimiento Usach USA1799_MS172228, DICYT-VRIDEI project 531 and Dicyt USA1899 from University of Santiago de Chile. Author Daniela Soto Madrid and Jessica Alarcon acknowledge Conicyt Ph.D. Grant 2019 No 21190731 and 21190697, respectively. |
| Authors acknowledge the financial support from Agencia Nacional de Promoción Científica y Tecnológica de la República Argentina (ANPCyT) together with Banco InterAmericano de Desarrollo (BID) [2015-0401 Project], Instituto Nacional de la Yerba Mate (INYM) [69- 310/2015 Project] and Fondecyt Project 1160463. Author Silvia Matiacevich also acknowledge Proyecto Fortalecimiento Usach USA1799_MS172228, DICYT-VRIDEI project 531 and Dicyt USA1899 from University of Santiago de Chile. Author Daniela Soto Madrid and Jessica Alarcon acknowledge Conicyt Ph.D. Grant 2019 N° 21190731 and 21190697, respectively. |