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Active food additive based on encapsulated yerba mate (<i>Ilex paraguariensis</i>) extract: effect of drying methods on the oxidative stability of a real food matrix (mayonnaise)
Indexado
WoS WOS:000562707600002
Scopus SCOPUS_ID:85089866906
DOI 10.1007/S13197-020-04669-Y
Año 2021
Tipo artículo de investigación

Citas Totales

Autores Afiliación Chile

Instituciones Chile

% Participación
Internacional

Autores
Afiliación Extranjera

Instituciones
Extranjeras


Abstract



The drying process used to obtain active food additives is critical to ensure its functionality. In this study, freeze- and spray-drying techniques were evaluated for encapsulation of extracts with antioxidant activity from yerba mate (Ilex paraguariensis), using maltodextrin (MD) as wall material. Additionally, the oxidative stability in a real food matrix (mayonnaise) was assessed. Both MD addition and drying methods affected the physical properties [moisture content, water activity (a(W))] and oxidative stability. MD addition diminished moisture content and prevented polyphenol compounds from degradation. The spray-dried powders displayed the lowest moisture content (1.6 +/- 0.3% bs), the highest polyphenol content (135.4 mg GAE/g pure extract), and oxidative stability than the freeze-dried samples. The antioxidant capacity of the encapsulated powder subjected to spray-drying increased the oxidative stability of the mayonnaise (258 +/- 32 min) more than the other assayed system (165 +/- 5 min). Therefore, a natural spray-dried antioxidant food additive was obtained with potential use in the food industry.

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Disciplinas de Investigación



WOS
Food Science & Technology
Scopus
Food Science
SciELO
Sin Disciplinas

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Publicaciones WoS (Ediciones: ISSHP, ISTP, AHCI, SSCI, SCI), Scopus, SciELO Chile.

Colaboración Institucional



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Autores - Afiliación



Ord. Autor Género Institución - País
1 Fenoglio, Daniela Mujer Inst Tecnol Alimentos & Proc Quim ITAPROQ Conicet - Argentina
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas - Argentina
Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos (ITAPROQ) - Argentina
2 Soto-Madrid, Daniela Mujer Universidad de Santiago de Chile - Chile
3 Alarcon-Moyano, Jessica Mujer Universidad de Santiago de Chile - Chile
4 Ferrario, Mariana Mujer Inst Tecnol Alimentos & Proc Quim ITAPROQ Conicet - Argentina
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas - Argentina
Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos (ITAPROQ) - Argentina
5 Guerrero, SANDRA NORMA Mujer Inst Tecnol Alimentos & Proc Quim ITAPROQ Conicet - Argentina
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas - Argentina
Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos (ITAPROQ) - Argentina
6 MATIACEVICH, SILVIA BEATRIZ Mujer Universidad de Santiago de Chile - Chile

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Financiamiento



Fuente
FONDECYT
Agencia Nacional de Promoción Científica y Tecnológica
CONICYT
Fondo Nacional de Desarrollo Científico y Tecnológico
Fondo Nacional de Desarrollo Científico y Tecnológico
Proyecto Fortalecimiento USACH
Inter-American Development Bank
DICYT-VRIDEI
Agencia Nacional de Promoción Científica y Tecnológica
Dicyt from University of Santiago de Chile
Agencia Nacional de Promocion Cientifica y Tecnologica de la Republica Argentina (ANPCyT)
Banco InterAmericano de Desarrollo (BID)
Instituto Nacional de la Yerba Mate (INYM)
Instituto Nacional de la Yerba Mate
INYM
Agencia Nacional de Promoción Científica y Tecnológica de la República Argentina

Muestra la fuente de financiamiento declarada en la publicación.

Agradecimientos



Agradecimiento
Authors acknowledge the financial support from Agencia Nacional de Promocion Cientifica y Tecnologica de la Republica Argentina (ANPCyT) together with Banco InterAmericano de Desarrollo (BID) [2015-0401 Project], Instituto Nacional de la Yerba Mate (INYM) [69- 310/2015 Project] and Fondecyt Project 1160463. Author Silvia Matiacevich also acknowledge Proyecto Fortalecimiento Usach USA1799_MS172228, DICYT-VRIDEI project 531 and Dicyt USA1899 from University of Santiago de Chile. Author Daniela Soto Madrid and Jessica Alarcon acknowledge Conicyt Ph.D. Grant 2019 No 21190731 and 21190697, respectively.
Authors acknowledge the financial support from Agencia Nacional de Promoción Científica y Tecnológica de la República Argentina (ANPCyT) together with Banco InterAmericano de Desarrollo (BID) [2015-0401 Project], Instituto Nacional de la Yerba Mate (INYM) [69- 310/2015 Project] and Fondecyt Project 1160463. Author Silvia Matiacevich also acknowledge Proyecto Fortalecimiento Usach USA1799_MS172228, DICYT-VRIDEI project 531 and Dicyt USA1899 from University of Santiago de Chile. Author Daniela Soto Madrid and Jessica Alarcon acknowledge Conicyt Ph.D. Grant 2019 N° 21190731 and 21190697, respectively.

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