Colección SciELO Chile

Departamento Gestión de Conocimiento, Monitoreo y Prospección
Consultas o comentarios: productividad@anid.cl
Búsqueda Publicación
Búsqueda por Tema Título, Abstract y Keywords



Intercropping with grasses helps to reduce iron chlorosis in olive
Indexado
WoS WOS:000347838200004
Scopus SCOPUS_ID:84908293153
SciELO S0718-95162014000300004
DOI
Año 2014
Tipo artículo de investigación

Citas Totales

Autores Afiliación Chile

Instituciones Chile

% Participación
Internacional

Autores
Afiliación Extranjera

Instituciones
Extranjeras


Abstract



Grasses are more efficient than dicots in acquiring Fe from calcareous soils. We studied whether intercropping with grasses alleviates Fe chlorosis in olive and whether the effect persists in succeeding dicot crops. Three different pot experiments were conducted. In the first, olive plants were intercropped with 6 different grass species (purple false brome, annual ryegrass, compact brome, goatgrass, barley and red fescue); in the second, the two species best performing in the previous experiment were studied in various calcareous soils and; in the third, chickpea and peanut were grown in pots previously used to cultivate the two grasses. Intercropping with purple false brome and barley increased leaf chlorophyll concentrations and/or boosted growth of olive trees on three different calcareous soils. Olive growth was adversely affected by intercropping in one soil as a result of competition for water. Intercropping increased Fe, Mn, Cu and Zn leaf contents in olive. Also, grass cropping generally raised available levels of soil Fe, Mn, Cu and Zn; this effect, however, resulted in no substantial alleviation of Fe chlorosis in succeeding chickpea or peanut crops. Intercropping with purple false brome and barley appears to be a promising remedy for Fe chlorosis in olive orchards affected by Fe chlorosis.

Disciplinas de Investigación



WOS
Soil Science
Plant Sciences
Environmental Sciences
Scopus
Agronomy And Crop Science
Soil Science
Plant Science
SciELO
Agricultural Sciences

Muestra la distribución de disciplinas para esta publicación.

Publicaciones WoS (Ediciones: ISSHP, ISTP, AHCI, SSCI, SCI), Scopus, SciELO Chile.

Colaboración Institucional



Muestra la distribución de colaboración, tanto nacional como extranjera, generada en esta publicación.


Autores - Afiliación



Ord. Autor Género Institución - País
1 Canasveras, J. C. - UNIV CORDOBA - España
Universidad de Córdoba - España
2 Carmen del Campillo, Maria Mujer UNIV CORDOBA - España
Universidad de Córdoba - España
3 Barron, V. Hombre UNIV CORDOBA - España
Universidad de Córdoba - España
3 Barrón, M. C. - Universidad de Córdoba - España
4 Torrent, J. Hombre UNIV CORDOBA - España
Universidad de Córdoba - España

Muestra la afiliación y género (detectado) para los co-autores de la publicación.

Origen de Citas Identificadas



Muestra la distribución de países cuyos autores citan a la publicación consultada.

Citas identificadas: Las citas provienen de documentos incluidos en la base de datos de DATACIENCIA

Citas Identificadas: 25.0 %
Citas No-identificadas: 75.0 %

Muestra la distribución de instituciones nacionales o extranjeras cuyos autores citan a la publicación consultada.

Citas identificadas: Las citas provienen de documentos incluidos en la base de datos de DATACIENCIA

Citas Identificadas: 25.0 %
Citas No-identificadas: 75.0 %

Financiamiento



Fuente
European Regional Development Fund
Spain's Ministry of Science and Innovation

Muestra la fuente de financiamiento declarada en la publicación.

Agradecimientos



Agradecimiento
This work was funded by Spain's Ministry of Science and Innovation (Project AGL2008-0503-CO2-02 and Grant BES-2009-013598), as well as by the European Regional Development Fund. The authors wish to thank Dr Milagros Saavedra for providing the grass seeds.

Muestra la fuente de financiamiento declarada en la publicación.