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Fatty acid composition of soybean/sunflower mix oil, fish oil and butterfat applying the AOCS Ce 1j-07 method with a modified temperature program
Indexado
WoS WOS:000350946400010
Scopus SCOPUS_ID:84921893704
DOI 10.3989/GYA.0692141
Año 2015
Tipo artículo de investigación

Citas Totales

Autores Afiliación Chile

Instituciones Chile

% Participación
Internacional

Autores
Afiliación Extranjera

Instituciones
Extranjeras


Abstract



Gas-Liquid Chromatography (GLC) methods such as AOAC Fat in foods 966.06 (2005), AOCS Official Methods Ce 1h-05 (2005), Ce 1j-07 (2007), allow for analyzing the fatty acids (FAs) in dietary fats using highly polar liquid phase capillary columns. However, there are still difficulties in completely separating butiric acid from solvent, FA critical pairs with similar polarity, conjugated linoleic acid (CLA) isomers, and long chain-polyunsaturated FAs (LC-PUFAs). Therefore, the selection of the temperature program to be employed is important. This work aimed to improve the AOCS Ce 1j-07 Method for the FA composition of a mixture of soybean and sunflower oil, fish oil, and butterfat, using a modified temperature program, tested among five laboratories. It takes more time, but it allows to completely separate butyric acid from the solvent, trans-18:1 from cis-18:1, 20:1 isomers from 18:3 n-3, 22:1 n-9 from 20:4 n-6, 20:5 n-3 from 24:0 and the main CLA isomers, thus permitting FA quantification in fats and oils for different purposes such as nutritional labeling, quality control and research.

Revista



Revista ISSN
Grasas Y Aceites 0017-3495

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Disciplinas de Investigación



WOS
Chemistry, Applied
Food Science & Technology
Scopus
Food Science
Organic Chemistry
SciELO
Sin Disciplinas

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Publicaciones WoS (Ediciones: ISSHP, ISTP, AHCI, SSCI, SCI), Scopus, SciELO Chile.

Colaboración Institucional



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Autores - Afiliación



Ord. Autor Género Institución - País
1 MASSON-SALAUE, LILIA ADRIANA Mujer Universidad de Chile - Chile
UNIV FED RIO DE JANEIRO - Brasil
Universidade Federal do Rio de Janeiro - Brasil
2 ALFARO-CALVO, THELMA Mujer Inst Costarricense Invest & Ensenanza Nutr & Salu - Costa Rica
Instituto Costarricense de Investigacion y Ensenanza en Nutricion y Salud Costa Rica - Costa Rica
3 CAMILO-MANRIQUEZ, CONRADO SALVADOR Hombre Universidad de Chile - Chile
4 Carvalho, A. - UNIV FED RIO DE JANEIRO - Brasil
Universidade Federal do Rio de Janeiro - Brasil
5 Illesca, Paola Mujer UNIV NACL LITORAL - Argentina
Universidad Nacional del Litoral - Argentina
6 TORRES-GAONA, MIGUEL RENE Hombre UNIV SAO PAULO - Brasil
Universidade de Sao Paulo - USP - Brasil
Universidade de São Paulo - Brasil
7 do Carmo, M. Tavares - UNIV FED RIO DE JANEIRO - Brasil
Universidade Federal do Rio de Janeiro - Brasil
8 Mancini-Filho, Jorge Hombre UNIV SAO PAULO - Brasil
Universidade de Sao Paulo - USP - Brasil
Universidade de São Paulo - Brasil
9 BERNAL-ZULUAGA, CLAUDIA PATRICIA Mujer UNIV NACL LITORAL - Argentina
Universidad Nacional del Litoral - Argentina

Muestra la afiliación y género (detectado) para los co-autores de la publicación.

Financiamiento



Fuente
INCIENSA, San Jose, Costa Rica
Faculdade de Ciencias Farmaceuticas Universidade de San Paulo, SP, Brasil
CAPES, Brasil
Instituto de Nutricao Universidade Federal do Rio de Janeiro, RJ, Brasil
CYTED (Programa de Ciencia y Tecnologia para el Desarrollo - Ministerio Espanol de Ciencia y Tecnologia)
Facultad de Ciencias Quimicas y Farmaceuticas, Universidad de Chile, Santiago, Chile
Universidad Nacional del Litoral-Cursos de Accion para la Investigacion y Desarrollo - Secretaria de Ciencia y Tecnica- UNL- Argentina
Agencia Nacional de Promocion Cientifica, Tecnologica y de Innovacion (ANPCyT - FITS) Argentina

Muestra la fuente de financiamiento declarada en la publicación.

Agradecimientos



Agradecimiento
This work was financed by Universidad Nacional del Litoral-Cursos de Accion para la Investigacion y Desarrollo (CAI + D 2009) - Secretaria de Ciencia y Tecnica- UNL- Argentina and Agencia Nacional de Promocion Cientifica, Tecnologica y de Innovacion (ANPCyT - FITS # 001/2010) Argentina. This research was also supported with funds from CAPES, Brasil; Instituto de Nutricao Universidade Federal do Rio de Janeiro, RJ, Brasil; Faculdade de Ciencias Farmaceuticas Universidade de San Paulo, SP, Brasil; INCIENSA, San Jose, Costa Rica and Facultad de Ciencias Quimicas y Farmaceuticas, Universidad de Chile, Santiago, Chile. Finally, the authors wish to thank CYTED (Programa de Ciencia y Tecnologia para el Desarrollo - Ministerio Espanol de Ciencia y Tecnologia-BFI2002-00218) for the financial support of the Red Tematica 208RT0343, where this research was integrated.

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