Colección SciELO Chile

Departamento Gestión de Conocimiento, Monitoreo y Prospección
Consultas o comentarios: productividad@anid.cl
Búsqueda Publicación
Búsqueda por Tema Título, Abstract y Keywords



Aumento de la Temperatura de Incubación en Huevos de Gallina Araucana (Gallus inauris): Efecto sobre la Mortalidad Embrionaria, Tasa de Eclosión, Peso del Polluelo, Saco Vitelino y de Órganos Internos
Indexado
WoS WOS:000375223700009
Scopus
SciELO S0717-95022016000100009
DOI 10.4067/S0717-95022016000100009
Año 2016
Tipo artículo de investigación

Citas Totales

Autores Afiliación Chile

Instituciones Chile

% Participación
Internacional

Autores
Afiliación Extranjera

Instituciones
Extranjeras


Abstract



The aim of this study was to evaluate the effect of increasing incubation temperature of Araucana hen eggs on embryo mortality, hatchability, chick, yolk sac and internal organs weight. Eggs (n=426) were randomly distributed into: a) Control group (n=215), which were incubated at 37.5 degrees C for 21 days or b) Experimental group (n=211), which were incubated at 39.5 degrees C, for 18 days and then at 37.5 degrees C for the remaining 3 days. In both groups eggs were incubated with a relative humidity of 55 %. The embryo mortality rate was greater (P <= 0.05) for the experimental than the control group (44.1 vs. 14.9 % respectively). On the contrary, hatching rate was greater (P <= 0.05) for the control than the experimental group (97.8 vs. 80.5 % respectively). The average weight of chicks, at 36 h of age, was lower (P <= 0.05) for the experimental than control group (36.3 vs. 37.01 g respectively). Also, increasing incubation temperature reduced (P <= 0.05) internal organs weight of chicks in the Experimental compared to Control group. On the other hand, yolk sac weight was reduced (P < 0.05; 2.5 vs. 6.2 g for Control and Experimental group respectively). We conclude that increasing the incubation temperature of Araucana hen eggs up to 39.5 degrees C for 18 days has a negative effect on embryo survival, hatchability, chick and internal organs weight and absorption of yolk.

Métricas Externas



PlumX Altmetric Dimensions

Muestra métricas de impacto externas asociadas a la publicación. Para mayor detalle:

Disciplinas de Investigación



WOS
Anatomy & Morphology
Scopus
Anatomy
SciELO
Biological Sciences
Health Sciences

Muestra la distribución de disciplinas para esta publicación.

Publicaciones WoS (Ediciones: ISSHP, ISTP, AHCI, SSCI, SCI), Scopus, SciELO Chile.

Colaboración Institucional



Muestra la distribución de colaboración, tanto nacional como extranjera, generada en esta publicación.


Autores - Afiliación



Ord. Autor Género Institución - País
Ruiz Diaz, Nancy Mujer Universidad Santo Tomás - Chile
Orrego, Guillermo Hombre Universidad Santo Tomás - Chile
Reyes, Miguel Hombre Universidad Santo Tomás - Chile
SILVA-JIMENEZ, MAURICIO Hombre Universidad Católica de Temuco - Chile

Muestra la afiliación y género (detectado) para los co-autores de la publicación.

Financiamiento



Fuente
Sin Información

Muestra la fuente de financiamiento declarada en la publicación.

Agradecimientos



Agradecimiento
Sin Información

Muestra la fuente de financiamiento declarada en la publicación.