Colección SciELO Chile

Departamento Gestión de Conocimiento, Monitoreo y Prospección
Consultas o comentarios: productividad@anid.cl
Búsqueda Publicación
Búsqueda por Tema Título, Abstract y Keywords



Chemical and physical characterization of Opuntia spp. seeds grown in Hidalgo State, Mexico
Indexado
WoS WOS:000384739400013
Scopus SCOPUS_ID:84978397940
SciELO S0718-16202016000100013
DOI 10.4067/S0718-16202016000100013
Año 2016
Tipo artículo de investigación

Citas Totales

Autores Afiliación Chile

Instituciones Chile

% Participación
Internacional

Autores
Afiliación Extranjera

Instituciones
Extranjeras


Abstract



Nopal fruits (Opuntia spp.) represent a valuable food in various Latin America countries. Typically, the seeds are discarded. However, they could contain basic components that might enable their use as a nutritional supplement or as another product convenient for the food industry. The objective of this paper was to perform a physical and chemical characterization of the seeds of three species of Opuntia (O. Heliabravoana, O. Xoconostle, and O. ficus-indica) to provide data that will help determine their potential use. Fruits were collected in different municipalities of Hidalgo State, Mexico; its seeds were extracted, dried, and analyzed. The results reveal that, except for small differences, the seeds had similarity in the physical characteristics of density and hardness to abrasion. Due to its relative size and volume, the seed of O. ficus-indica was 2.37 times more voluminous than the smallest seed (O. heliabravoana) and 1.50 times more voluminous than the O. xoconostle seed. The size and morphologies of grains were similar among the species. Due to their relatively high content of oil, fibers, starches and carbohydrates, the seed may represent a nutritional food they result interesting to be evaluated as nutritious food. However, in all the seeds, a substantial amount of lead was found, which is a metal that is non-desirable in any food.

Métricas Externas



PlumX Altmetric Dimensions

Muestra métricas de impacto externas asociadas a la publicación. Para mayor detalle:

Disciplinas de Investigación



WOS
Agriculture, Multidisciplinary
Scopus
Sin Disciplinas
SciELO
Agricultural Sciences

Muestra la distribución de disciplinas para esta publicación.

Publicaciones WoS (Ediciones: ISSHP, ISTP, AHCI, SSCI, SCI), Scopus, SciELO Chile.

Colaboración Institucional



Muestra la distribución de colaboración, tanto nacional como extranjera, generada en esta publicación.


Autores - Afiliación



Ord. Autor Género Institución - País
1 Prieto-Garcia, Francisco Hombre Univ Autonoma Estado Hidalgo - México
Universidad Autónoma del Estado de Hidalgo - México
2 Prieto Mendez, Judith Mujer Univ Autonoma Estado Hidalgo - México
Universidad Autónoma del Estado de Hidalgo - México
3 Acevedo Sandoval, Otilio A. Hombre Univ Autonoma Estado Hidalgo - México
Universidad Autónoma del Estado de Hidalgo - México
4 Canales Flores, Roberto A. Hombre Univ Autonoma Estado Hidalgo - México
Universidad Autónoma del Estado de Hidalgo - México
5 Marmolejo Santillan, Yolanda Mujer Univ Autonoma Estado Hidalgo - México
Universidad Autónoma del Estado de Hidalgo - México

Muestra la afiliación y género (detectado) para los co-autores de la publicación.

Financiamiento



Fuente
Sin Información

Muestra la fuente de financiamiento declarada en la publicación.

Agradecimientos



Agradecimiento
Sin Información

Muestra la fuente de financiamiento declarada en la publicación.