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Spirit Distillation Strategies for Aroma Improvement Using Variable Internal Column Reflux
Indexado
WoS WOS:000385252800009
Scopus SCOPUS_ID:84978858644
DOI 10.1007/S11947-016-1776-0
Año 2016
Tipo artículo de investigación

Citas Totales

Autores Afiliación Chile

Instituciones Chile

% Participación
Internacional

Autores
Afiliación Extranjera

Instituciones
Extranjeras


Abstract



The production of spirits by distillation of wine, fruit wines, and grape pomace is normally carried out using classic copper Charentais alembic or batch distillation columns. An alternative to these classic systems, however, is a rectification packed column equipped with an internal partial condenser which allows for easy control of the internal reflux by manipulating the flow of cooling water of the partial condenser. This paper outlines an experimental study which explores the ability of variable reflux distillation policies in packed columns to tailor the chemical composition of the distillate. The results showed that a high reflux rate at the beginning of the distillation is a good option to reduce the impact of unpleasant compounds in the heart cut. Using this strategy, 40 % less head compounds were recovered in the heart cut, reducing their sensorial impact by 70 %. In addition, 50 % less acetic acid was recovered in the heart cuts. High reflux rates during the heart cut distillation reduce the concentration of higher alcohols; nevertheless, this strategy must be applied for longer periods than those used in our study to significantly alter the composition of the heart cuts.

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Disciplinas de Investigación



WOS
Food Science & Technology
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Sin Disciplinas
SciELO
Sin Disciplinas

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Publicaciones WoS (Ediciones: ISSHP, ISTP, AHCI, SSCI, SCI), Scopus, SciELO Chile.

Colaboración Institucional



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Autores - Afiliación



Ord. Autor Género Institución - País
1 Rodriguez-Bencomo, J. J. Hombre Univ Rovira & Virgili - España
Universitat Rovira i Virgili - España
1 Rodriguez-Bencomo, Juan J. Hombre Universitat Rovira i Virgili - España
2 PEREZ-CORREA, JOSE RICARDO Hombre Pontificia Universidad Católica de Chile - Chile
3 Orriols, Ignacio Hombre Inst Galego Calidade Alimentaria - España
Instituto Galego da Calidade Alimentaria - España
4 LOPEZ-BONILLO, FRANCISCO Hombre Univ Rovira & Virgili - España
Universitat Rovira i Virgili - España

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Origen de Citas Identificadas



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Citas identificadas: Las citas provienen de documentos incluidos en la base de datos de DATACIENCIA

Citas Identificadas: 17.65 %
Citas No-identificadas: 82.35 %

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Citas identificadas: Las citas provienen de documentos incluidos en la base de datos de DATACIENCIA

Citas Identificadas: 17.65 %
Citas No-identificadas: 82.35 %

Financiamiento



Fuente
European Commission
European Union
European Regional Development Fund
Generalitat de Catalunya
Fondo Europeo de Desarrollo Regional (FEDER)
Secretariat d'Universitats I Recerca del Departament d'Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya
program "Beatriu de Pinos"

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Agradecimientos



Agradecimiento
J.J.R.-B. appreciates the fellowship from the program "Beatriu de Pinos" with the support of the Secretariat d'Universitats I Recerca del Departament d'Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya and the European Union. The reported research has been funded by Fondo Europeo de Desarrollo Regional (FEDER).
J.J.R.-B. appreciates the fellowship from the program “Beatriu de Pinós” with the support of the Secretariat d’Universitats I Recerca del Departament d’Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya and the European Union. The reported research has been funded by Fondo Europeo de Desarrollo Regional (FEDER).

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