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| Indexado |
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| DOI | 10.1002/APP.44692 | ||||
| Año | 2017 | ||||
| Tipo | artículo de investigación |
Citas Totales
Autores Afiliación Chile
Instituciones Chile
% Participación
Internacional
Autores
Afiliación Extranjera
Instituciones
Extranjeras
In this study, antioxidant food-packaging materials were developed by the incorporation of merken, an aboriginal Chilean spice, into a biodegradable polymer matrix, poly(lactic acid). Antioxidant activity assays and the phenolic content of merken showed interesting results compared to other condiments, such as oregano and parsley. Active materials with merken at 3 and 5 wt % were successfully obtained by extrusion. Chromatographic analysis revealed the chemical composition of merken, and its active material was based on interesting flavonoids and organic acids, such as catechin, myricetin, and gallic and ellagic acids. Scanning electron micrographs showed that the merken particles accumulated in aggregates; this resulted in an increase in the permeability values and a reduction in the crystallinity and mechanical properties of the polymer matrix. Nevertheless, these materials presented interesting antioxidant activities as radical scavengers on aqueous food simulants. The kinetics of release was dependent on the type of food and the nominal content of merken in the films. (C) 2017 Wiley Periodicals, Inc.
| Ord. | Autor | Género | Institución - País |
|---|---|---|---|
| 1 | López de Dicastillo, Carol | Mujer |
Universidad de Santiago de Chile - Chile
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| 2 | BRUNA-BUGUENO, JULIO ELIAS | Hombre |
Universidad de Santiago de Chile - Chile
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| 3 | TORRES-MEDIANO, ALEJANDRA | Hombre |
Universidad de Santiago de Chile - Chile
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| 4 | ALVARADO-ALMONACID, NANCY ALICIA | Mujer |
Universidad de Santiago de Chile - Chile
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| 5 | GUARDA-MORAGA, ABEL | Hombre |
Universidad de Santiago de Chile - Chile
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| 6 | GALOTTO-LOPEZ, MARIA JOSE | Mujer |
Universidad de Santiago de Chile - Chile
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| Fuente |
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| Comisión Nacional de Investigación Científica y Tecnológica |
| Fondo de Fomento al Desarrollo Científico y Tecnológico |
| Programa de Financiamiento Basal para Centros Científicos y Tecnológicos de Excelencia |
| Comision Nacional de Investigacion Cientifica y Tecnologica through the Fondo de Fomento al Desarrollo Cientifico y Tecnologico project Programa IDeA (Investigacion y Desarrollo en Accion) Ciencia Aplicada |
| Comision Nacional de Investigacion Cientifica y Tecnologica through the Fondo de Fomento al Desarrollo Cientifico y Tecnologico project Programa de Financiamiento Basal para Centros Cientificos y Tecnologicos de Excelencia |
| Programa de Financiamiento Basal para Centros Cient?ficos y Tecnol?gicos de Excelencia |
| Agradecimiento |
|---|
| The authors acknowledge the financial support of the Comision Nacional de Investigacion Cientifica y Tecnologica through the Fondo de Fomento al Desarrollo Cientifico y Tecnologico projects Programa IDeA (Investigacion y Desarrollo en Accion) Ciencia Aplicada (CA13I10334) and Programa de Financiamiento Basal para Centros Cientificos y Tecnologicos de Excelencia (FB0807). |
| The authors acknowledge the financial support of the Comisión Nacional de Investigación Científica y Tecnológica through the Fondo de Fomento al Desarrollo Científico y Tecnológico projects Programa IDeA (Investigación y Desarrollo en Acción) Ciencia Aplicada (CA13I10334) and Programa de Financiamiento Basal para Centros Científicos y Tecnológicos de Excelencia (FB0807). |