Colección SciELO Chile

Departamento Gestión de Conocimiento, Monitoreo y Prospección
Consultas o comentarios: productividad@anid.cl
Búsqueda Publicación
Búsqueda por Tema Título, Abstract y Keywords



Docosahexaenoic acid (DHA), a fundamental fatty acid for the brain: New dietary sources
Indexado
WoS WOS:000411779000001
Scopus SCOPUS_ID:85027564973
DOI 10.1016/J.PLEFA.2017.08.001
Año 2017
Tipo artículo de investigación

Citas Totales

Autores Afiliación Chile

Instituciones Chile

% Participación
Internacional

Autores
Afiliación Extranjera

Instituciones
Extranjeras


Abstract



Docosahexaenoic acid (C22: 6n-3, DHA) is a long-chain polyunsaturated fatty acid of marine origin fundamental for the formation and function of the nervous system, particularly the brain and the retina of humans. It has been proposed a remarkable role of DHA during human evolution, mainly on the growth and development of the brain. Currently, DHA is considered a critical nutrient during pregnancy and breastfeeding due their active participation in the development of the nervous system in early life. DHA and specifically one of its derivatives known as neuroprotectin D-1 (NPD-1), has neuroprotective properties against brain aging, neurodegenerative diseases and injury caused after brain ischemia-reperfusion episodes. This paper discusses the importance of DHA in the human brain given its relevance in the development of the tissue and as neuroprotective agent. It is also included a critical view about the ways to supply this noble fatty acid to the population.

Métricas Externas



PlumX Altmetric Dimensions

Muestra métricas de impacto externas asociadas a la publicación. Para mayor detalle:

Disciplinas de Investigación



WOS
Cell Biology
Biochemistry & Molecular Biology
Endocrinology & Metabolism
Scopus
Sin Disciplinas
SciELO
Sin Disciplinas

Muestra la distribución de disciplinas para esta publicación.

Publicaciones WoS (Ediciones: ISSHP, ISTP, AHCI, SSCI, SCI), Scopus, SciELO Chile.

Colaboración Institucional



Muestra la distribución de colaboración, tanto nacional como extranjera, generada en esta publicación.


Autores - Afiliación



Ord. Autor Género Institución - País
1 Echeverria, Francisca Mujer Universidad de Chile - Chile
2 VALENZUELA-DIAZ, RODRIGO HERNAN Hombre Universidad de Chile - Chile
3 HERNANDEZ-RODAS, MARIA CATALINA Mujer Universidad de Chile - Chile
4 Valenzuela, Alfonso Hombre Universidad de Chile - Chile
Universidad de Los Andes, Chile - Chile

Muestra la afiliación y género (detectado) para los co-autores de la publicación.

Origen de Citas Identificadas



Muestra la distribución de países cuyos autores citan a la publicación consultada.

Citas identificadas: Las citas provienen de documentos incluidos en la base de datos de DATACIENCIA

Citas Identificadas: 6.06 %
Citas No-identificadas: 93.94 %

Muestra la distribución de instituciones nacionales o extranjeras cuyos autores citan a la publicación consultada.

Citas identificadas: Las citas provienen de documentos incluidos en la base de datos de DATACIENCIA

Citas Identificadas: 6.06 %
Citas No-identificadas: 93.94 %

Financiamiento



Fuente
Fondo Nacional de Desarrollo Científico y Tecnológico
Fondo Nacional de Desarrollo Científico y Tecnológico
Department of Nutrition, Nutrition and Dietetics School, Faculty of Medicine, University of Chile
Initiation FONDECYT (National Fund for Scientific and Technological Development)
Department of Nutrition, Faculty of Medicine, Chile

Muestra la fuente de financiamiento declarada en la publicación.

Agradecimientos



Agradecimiento
This work was supported by the Department of Nutrition, Nutrition and Dietetics School, Faculty of Medicine, University of Chile, and by Grant (11140174) from Initiation FONDECYT (National Fund for Scientific and Technological Development) to Rodrigo Valenzuela, Department of Nutrition, Faculty of Medicine, Chile.
This work was supported by the Department of Nutrition, Nutrition and Dietetics School, Faculty of Medicine, University of Chile, and by Grant (11140174) from Initiation FONDECYT (National Fund for Scientific and Technological Development) to Rodrigo Valenzuela, Department of Nutrition, Faculty of Medicine, Chile.

Muestra la fuente de financiamiento declarada en la publicación.