Colección SciELO Chile

Departamento Gestión de Conocimiento, Monitoreo y Prospección
Consultas o comentarios: productividad@anid.cl
Búsqueda Publicación
Búsqueda por Tema Título, Abstract y Keywords



Effect of supplementation of an instant mixture based on cañihua, cocoa and bovine blood on the recovery of anemia in wistar rats Efecto de la suplementación de una mezcla instantánea a base de cañihua, cacao y sangre bovina para la recuperación de la anemia en ratas wistar
Indexado
Scopus SCOPUS_ID:105000794579
DOI 10.12873/451PAREDES-UGARTE
Año 2025
Tipo

Citas Totales

Autores Afiliación Chile

Instituciones Chile

% Participación
Internacional

Autores
Afiliación Extranjera

Instituciones
Extranjeras


Abstract



Objective: To verify the effect of supplementation of an instant mixture based on cañihua, cocoa and bovine blood for the recovery of anemia in wistar rats. Material and methods: An experimental study (randomized) was carried out in Wistar rats with an age range of 21-22 days of age. The 24 animals were housed in cages (two per cage). All animals lived in light/dark cycles (12 h/12 h) in a constant temperature environment (24o C ± 2o C). Four experimental groups were formed: Experimental Group 1 (EG1): [Formulation 1: Cañihua 54%, cocoa 16%, bovine blood meal 30%], Experimental Group 2 (EG2): [Formulation 2: Cañihua 47%, cocoa 13%, bovine blood meal 40%], Experimental Group 3 (EG3): [Formulation 3: Iron, Quinoa Shake] and Control Group (CG): No iron supplementation. Differences between groups were determined by two-way Anova and effect size (Cohen’s d). Results: The average age of the animals was 20-21 days old. There were significant differences in three experimental groups. In GE1 Hb increased by 40% (effect size -0.87), in GE2 it increased 22% (effect size-0.79) and in GE3 it increased 23% (effect size -0.79). The CG remained with relatively stable Hb values. There were no significant differences in the three experimental groups in Hb levels (p>0.05). Conclusion: Supplementation with the instant mixture based on cañihua (54%), cocoa (16%) and bovine blood meal proved to be effective for the recovery of anemia in Wistar rats. These results suggest that this product has a high potential as a nutritional strategy to combat iron deficiency..

Métricas Externas



PlumX Altmetric Dimensions

Muestra métricas de impacto externas asociadas a la publicación. Para mayor detalle:

Disciplinas de Investigación



WOS
Nutrition & Dietetics
Scopus
Medicine (Miscellaneous)
Nutrition And Dietetics
SciELO
Sin Disciplinas

Muestra la distribución de disciplinas para esta publicación.

Publicaciones WoS (Ediciones: ISSHP, ISTP, AHCI, SSCI, SCI), Scopus, SciELO Chile.

Colaboración Institucional



Muestra la distribución de colaboración, tanto nacional como extranjera, generada en esta publicación.


Autores - Afiliación



Ord. Autor Género Institución - País
1 Paredes Ugarte, Wilber - Universidad Nacional del Altiplano - Perú
2 Viza Salas, Adelaida Giovanna - Universidad Nacional del Altiplano - Perú
3 Zaira Churata, Arturo - Universidad Nacional del Altiplano - Perú
4 Aguirre Florez, Luz Amanda - Universidad Nacional del Altiplano - Perú
5 Moroco Choqueña, David - Universidad Nacional del Altiplano - Perú
6 Zapana Quispe, Juan - Universidad Nacional del Altiplano - Perú
7 Yanqui Apaza, Inés - Universidad Nacional del Altiplano - Perú
8 Gomez Campos, Rossana - Universidad Católica del Maule - Chile
Universidad de Huelva - España
9 Cossio Bolaños, Marco - Universidad Católica del Maule - Chile
Universidad de Huelva - España

Muestra la afiliación y género (detectado) para los co-autores de la publicación.

Financiamiento



Fuente
Sin Información

Muestra la fuente de financiamiento declarada en la publicación.

Agradecimientos



Agradecimiento
Sin Información

Muestra la fuente de financiamiento declarada en la publicación.