Colección SciELO Chile

Departamento Gestión de Conocimiento, Monitoreo y Prospección
Consultas o comentarios: productividad@anid.cl
Búsqueda Publicación
Búsqueda por Tema Título, Abstract y Keywords



Recomendaciones prácticas para el manejo nutricional de la enfermedad renal crónica en etapas 3 a 5 con y sin diálisis para adultos y personas mayores en Chile
Indexado
Scopus SCOPUS_ID:105007137059
SciELO S0717-75182025000100063
DOI 10.4067/S0717-75182025000100063
Año 2025
Tipo revisión artículo

Citas Totales

Autores Afiliación Chile

Instituciones Chile

% Participación
Internacional

Autores
Afiliación Extranjera

Instituciones
Extranjeras


Abstract



Introduction: chronic kidney disease (CKD) is an important public health problem. It is estimated that approximately 12 % of the population suffers from it and presents high cardiovascular morbidity and mortality and health costs. Timely and adequate attention implies benefits that delay the progression of the disease and its complications. Current evidence concludes that medical-nutritional therapy favors beneficial metabolic changes for the progression of CKD and that the benefits of implementing a process of individualized nutritional care in these people, allow support in the control of glomerular hyperfiltration, proteinuria, waste accumulation, water and electrolyte control, metabolic acidosis and associated symptomatology. As well as the detection, prevention and management of protein energy wasting syndrome, uremia-related symptomatology, and the delay of renal replacement therapy. These strategies consider protein restriction, reduction of dietary acid load, increased water intake and control of specific nutrients such as potassium, sodium, and phosphorus. Recently, several beneficial dietary patterns have been described for the management and protection of CKD, among which the Mediterranean diet and the plant-based diet stand out. Therefore, the purpose of this review is to describe specific, updated, and simplified nutritional guidelines to promote the nutritional management of CKD and renal replacement therapies favoring quality nutritional care in health care teams.

Métricas Externas



PlumX Altmetric Dimensions

Muestra métricas de impacto externas asociadas a la publicación. Para mayor detalle:

Disciplinas de Investigación



WOS
Nutrition & Dietetics
Scopus
Sin Disciplinas
SciELO
Health Sciences

Muestra la distribución de disciplinas para esta publicación.

Publicaciones WoS (Ediciones: ISSHP, ISTP, AHCI, SSCI, SCI), Scopus, SciELO Chile.

Colaboración Institucional



Muestra la distribución de colaboración, tanto nacional como extranjera, generada en esta publicación.


Autores - Afiliación



Ord. Autor Género Institución - País
Aicardi, Valeria - Clínica INDISA - Chile
Unidad de diálisis - Chile
Tiscornia, Caterina Mujer Universidad Finis Terrae - Chile
ZUNIGA-SAN MARTIN, CARLOS Hombre Fundación de Salud Renal Integral (FUSAR) - Chile
Universidad Católica de la Santísima Concepción - Chile
Fundación Salud Renal Integral - Chile
Molina, Clara - Pontificia Universidad Católica de Chile - Chile
Hermosilla, Pamela - Asociación Dializados de Chile - Chile
Vásquez, Fabián - Universidad Finis Terrae - Chile
Escobar, Luis - Universidad de Santiago de Chile - Chile
Hospital San José - Chile
Universidad de Santiago - Chile
Peña-D’Ardaillon, Francisca - Universidad Mayor - Chile
Fundación de Salud Renal Integral (FUSAR) - Chile
Fundación Salud Renal Integral - Chile
1 Peña-D’Ardaillon, Francisca - Universidad Mayor - Chile
Fundación de Salud Renal Integral (FUSAR) - Chile
Fundación Salud Renal Integral - Chile

Muestra la afiliación y género (detectado) para los co-autores de la publicación.

Financiamiento



Fuente
Sin Información

Muestra la fuente de financiamiento declarada en la publicación.

Agradecimientos



Agradecimiento
Sin Información

Muestra la fuente de financiamiento declarada en la publicación.