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Biomass and nitrogen fixation dataset of Pisum sativum L. and Vicia faba L. cultivated under elevated CO2 and nitrogen addition
Indexado
WoS WOS:001395722600001
Scopus SCOPUS_ID:85198036307
DOI 10.1016/J.DIB.2024.110644
Año 2024
Tipo artículo de investigación

Citas Totales

Autores Afiliación Chile

Instituciones Chile

% Participación
Internacional

Autores
Afiliación Extranjera

Instituciones
Extranjeras


Abstract



It is expected that CO2 concentration will increase in the air, thereby stimulating the photosynthesis process and, hence, plant biomass production. In the case of legumes, increased biomass due to higher CO2 concentration can stimulate atmospheric nitrogen (N2) fixation in the nodules. However, N2 fixation is inhibited by external N supply. Thus, biomass production and N2 fixation were analysed in two legumes (Pisum sativum L. and Vicia faba L.) grown at two levels of CO2 and three N levels. P. sativum reduces fixation with high soil N (facultative), while V. faba maintains high fixation regardless of soil N levels (obligate). The N2 fixation and plant and nodule biomass of the two species were evaluated in a pot experiment under controlled conditions using growth chambers with artificial CO2 supply and N addition. The proportion of N derived from the air (%Ndfa) present in the plants’ biomass was calculated from the natural abundance of 15N and the N concentration of plant tissues using nonlegumes reference plants. Additionally, N content data are presented for both species growing at two levels of air CO2. The data may be useful for plant physiologists, especially those working on biological N2 fixation with non-model legumes at elevated CO2.

Revista



Revista ISSN
Data In Brief 2352-3409

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Disciplinas de Investigación



WOS
Multidisciplinary Sciences
Scopus
Sin Disciplinas
SciELO
Sin Disciplinas

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Publicaciones WoS (Ediciones: ISSHP, ISTP, AHCI, SSCI, SCI), Scopus, SciELO Chile.

Colaboración Institucional



Muestra la distribución de colaboración, tanto nacional como extranjera, generada en esta publicación.


Autores - Afiliación



Ord. Autor Género Institución - País
1 CABEZA-PEREZ, RICARDO ALFONSO Hombre Universidad de Talca - Chile
2 Pérez-Díaz, Ricardo - Centro de Estudios en Alimentos Procesados - Chile
3 Amigo, Ramón - Centro de Estudios en Alimentos Procesados - Chile
4 Salinas-Roco, Sebastian - Universidad de Talca - Chile
5 Morales-González, Amanda - Universidad de Talca - Chile
6 DEL POZO-LIRA, ALEJANDRO HUMBERTO Hombre Universidad de Talca - Chile

Muestra la afiliación y género (detectado) para los co-autores de la publicación.

Financiamiento



Fuente
Fondo Nacional de Desarrollo Científico y Tecnológico
Agencia Nacional de Investigación y Desarrollo
ANID Chile FONDECYT Grants
Millennium Nucleus for the Development of Super Adaptable Plants (MN-SAP)

Muestra la fuente de financiamiento declarada en la publicación.

Agradecimientos



Agradecimiento
This work was supported by ANID Chile FONDECYT Grant N\u00B0 1201050. Furthermore, Ricardo A. Cabeza thanks to Millennium Nucleus for the Development of Super Adaptable Plants (MN-SAP), Project N\u00B0 NCN2021_010.
This work was supported by ANID Chile FONDECYT Grant N\u00B0 1201050. Furthermore, Ricardo A. Cabeza thanks to Millennium Nucleus for the Development of Super Adaptable Plants (MN-SAP), Project N\u00B0 NCN2021_010.
This work was supported by ANID Chile FONDECYT Grants No 1201050 and No 1240406 . Furthermore, Ricardo A. Cabeza thanks to Millennium Nucleus for the Development of Super Adaptable Plants (MN-SAP) , Project No NCN2021_010.

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