Colección SciELO Chile

Departamento Gestión de Conocimiento, Monitoreo y Prospección
Consultas o comentarios: productividad@anid.cl
Búsqueda Publicación
Búsqueda por Tema Título, Abstract y Keywords



Impact of Novel Foods on the Human Gut Microbiome: Current Status
Indexado
WoS WOS:001323258000001
Scopus SCOPUS_ID:85205126101
DOI 10.3390/MICROORGANISMS12091750
Año 2024
Tipo revisión

Citas Totales

Autores Afiliación Chile

Instituciones Chile

% Participación
Internacional

Autores
Afiliación Extranjera

Instituciones
Extranjeras


Abstract



The microbiome is a complex ecosystem of microorganisms that inhabit a specific environment. It plays a significant role in human health, from food digestion to immune system strengthening. The “Novel Foods” refer to foods or ingredients that have not been consumed by humans in the European Union before 1997. Currently, there is growing interest in understanding how “Novel Foods” affect the microbiome and human health. The aim of this review was to assess the effects of “Novel Foods” on the human gut microbiome. Research was conducted using scientific databases, focusing on the literature published since 2000, with an emphasis on the past decade. In general, the benefits derived from this type of diet are due to the interaction between polyphenols, oligosaccharides, prebiotics, probiotics, fibre content, and the gut microbiome, which selectively promotes specific microbial species and increases microbial diversity. More research is being conducted on the consumption of novel foods to demonstrate how they affect the microbiome and, thus, human health. Consumption of novel foods with health-promoting properties should be further explored to maintain the diversity and functionality of the gut microbiome as a potential tool to prevent the onset and progression of chronic diseases.

Revista



Revista ISSN
Microorganisms 2076-2607

Métricas Externas



PlumX Altmetric Dimensions

Muestra métricas de impacto externas asociadas a la publicación. Para mayor detalle:

Disciplinas de Investigación



WOS
Microbiology
Scopus
Sin Disciplinas
SciELO
Sin Disciplinas

Muestra la distribución de disciplinas para esta publicación.

Publicaciones WoS (Ediciones: ISSHP, ISTP, AHCI, SSCI, SCI), Scopus, SciELO Chile.

Colaboración Institucional



Muestra la distribución de colaboración, tanto nacional como extranjera, generada en esta publicación.


Autores - Afiliación



Ord. Autor Género Institución - País
1 Martinez, Ailin - Universidad de La Frontera - Chile
2 Velazquez, Lidiana Mujer Universidad de La Frontera - Chile
3 DIAZ-PEREZ, ROMMY ANGELY Mujer Universidad de La Frontera - Chile
4 Huaiquipán, Rodrigo - Universidad de La Frontera - Chile
5 Pérez, Isabela - Universidad de La Frontera - Chile
6 Muñoz, Alex - Universidad de La Frontera - Chile
7 Valdes, Marco Hombre Universidad de La Frontera - Chile
8 SEPULVEDA-BECKER, NESTOR GASTON Hombre Universidad de La Frontera - Chile
9 PAZ-MUNOZ, ERWIN ALEJANDRO Hombre The University of Western Australia - Australia
Univ Western Australia - Australia
10 Quiñones, John - Universidad de La Frontera - Chile

Muestra la afiliación y género (detectado) para los co-autores de la publicación.

Financiamiento



Fuente
FONDECYT
Research Department of the Universidad de La Frontera
National Doctoral Scholarship ANID
Doctoral Program in Science major in Applied Cellular and Molecular Biology, Universidad de La Frontera

Muestra la fuente de financiamiento declarada en la publicación.

Agradecimientos



Agradecimiento
Ailin Martinez would like to thank the Doctoral Program in Science major in Applied Cellular and Molecular Biology, Universidad de La Frontera, and National Doctoral Scholarship ANID N degrees 21231033. John Quinones would like to thank the project FONDECYT N degrees 11220471. Rommy Diaz would like to thank the project FONDECYT N degrees 11190621. Nestor Sepulveda, John Quinones, and Rommy Diaz thank the Research Department of the Universidad de La Frontera (Project DI20-0062).

Muestra la fuente de financiamiento declarada en la publicación.