Colección SciELO Chile

Departamento Gestión de Conocimiento, Monitoreo y Prospección
Consultas o comentarios: productividad@anid.cl
Búsqueda Publicación
Búsqueda por Tema Título, Abstract y Keywords



Impact of dietary fiber fraction of chia seed supplementation on hepatic steatosis and other metabolic disturbances in a high-fat diet model
Indexado
WoS WOS:001261913100001
Scopus SCOPUS_ID:85196823448
DOI 10.1016/J.JFF.2024.106329
Año 2024
Tipo artículo de investigación

Citas Totales

Autores Afiliación Chile

Instituciones Chile

% Participación
Internacional

Autores
Afiliación Extranjera

Instituciones
Extranjeras


Abstract



Metabolic dysfunction -associated steatotic liver disease (MASLD), characterized by hepatic triglyceride elevation is prevalent globally and often leads to significant consequences such as steatosis and hepatocarcinoma. In association with insulin resistance, oxidative stress, and inflammation, effective interventions are essential. Dietary fiber plays a crucial role in regulating these metabolic parameters. Chia (Salvia hispanica L.), a fiber -rich oilseed, is known for its high fiber content. This study assessed the impact of the fiber -rich fraction of partially defatted chia seeds (FFC) on hepatic steatosis and metabolic disturbances induced by a high -fat diet (HFD) in mice. Male C57BL/6J mice were fed either a control diet (CD) or HFD for 10 weeks, followed by FFC or oatmeal supplementation for an additional 4 weeks. FFC intake significantly reduced hepatic steatosis, lowered triglyceride and cholesterol levels, normalized plasma triglycerides, decreased oxidative stress, and attenuated inflammation. FFC has emerged as a promising candidate for managing hepatic steatosis.

Revista



Revista ISSN
Journal Of Functional Foods 1756-4646

Métricas Externas



PlumX Altmetric Dimensions

Muestra métricas de impacto externas asociadas a la publicación. Para mayor detalle:

Disciplinas de Investigación



WOS
Nutrition & Dietetics
Food Science & Technology
Scopus
Medicine (Miscellaneous)
Food Science
Nutrition And Dietetics
SciELO
Sin Disciplinas

Muestra la distribución de disciplinas para esta publicación.

Publicaciones WoS (Ediciones: ISSHP, ISTP, AHCI, SSCI, SCI), Scopus, SciELO Chile.

Colaboración Institucional



Muestra la distribución de colaboración, tanto nacional como extranjera, generada en esta publicación.


Autores - Afiliación



Ord. Autor Género Institución - País
1 Cisternas, Camila - Universidad San Sebastián - Chile
2 Farías, Camila Mujer Universidad de Chile - Chile
3 VALENZUELA-DIAZ, RODRIGO HERNAN Hombre Universidad de Chile - Chile
4 Calderon, Hector - Universidad Central de Chile - Chile
5 Caicedo, Angie - UNIV ANTIOQUIA - Colombia
Universidad de Antioquia - Colombia
6 Alejandra, Espinoza - Universidad de Chile - Chile
7 MUNOZ-ARENAS, LORETO Mujer Universidad Central de Chile - Chile

Muestra la afiliación y género (detectado) para los co-autores de la publicación.

Financiamiento



Fuente
Fondo Nacional de Desarrollo Científico y Tecnológico
Agencia Nacional de Investigación y Desarrollo
Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare
FONDECYT Project National Agency for Research and Development (ANID, Chile)

Muestra la fuente de financiamiento declarada en la publicación.

Agradecimientos



Agradecimiento
This work was carried out with the financial support of FONDECYT Project 1201489 from the National Agency for Research and Development (ANID, Chile) .
This work was carried out with the financial support of FONDECYT Project 1201489 from the National Agency for Research and Development ( ANID , Chile).

Muestra la fuente de financiamiento declarada en la publicación.