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Survival of Listeria Strains and Shelf Life Determination of Fresh Blueberries (Vaccinium corymbosum) Treated with Cold Atmospheric Plasma
Indexado
WoS WOS:001191899800001
Scopus SCOPUS_ID:85188716128
DOI 10.3390/FOODS13060822
Año 2024
Tipo artículo de investigación

Citas Totales

Autores Afiliación Chile

Instituciones Chile

% Participación
Internacional

Autores
Afiliación Extranjera

Instituciones
Extranjeras


Abstract



Fresh blueberries are delicate, hand-picked, packaged, and refrigerated fruits vulnerable to spoilage and contamination. Cold atmospheric plasma (CAP) is a promising antimicrobial technology; therefore, this study evaluated the CAP treatment effect on acid-tolerant Listeria innocua and Listeria monocytogenes and evaluated changes in the quality of the treated fruit. Samples were spot-inoculated with pH 5.5 and 6.0 acid-adapted Listeria species. Samples were treated with gliding arc CAP for 15, 30, 45, and 60 s and evaluated after 0, 1, 4, 7, and 11 days of storage at 4 degrees C and 90% humidity for the following quality parameters: total aerobic counts, yeast and molds, texture, color, soluble solids, pH, and titratable acidity. CAP treatments of 30 s and over demonstrated significant reductions in pathogens under both the resistant strain and pH conditions. Sixty-second CAP achieved a 0.54 Log CFU g(-1) reduction in L. monocytogenes (pH 5.5) and 0.28 Log CFU g(-1) for L. monocytogenes (pH 6.0). Yeast and mold counts on day 0 showed statistically significant reductions after 30, 45, and 60 s CAP with an average 2.34 Log CFU g(-1) reduction when compared to non-CAP treated samples. Quality parameters did not show major significant differences among CAP treatments during shelf life. CAP is an effective antimicrobial treatment that does not significantly affect fruit quality.

Revista



Revista ISSN
Foods 2304-8158

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Disciplinas de Investigación



WOS
Food Science & Technology
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Sin Disciplinas
SciELO
Sin Disciplinas

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Publicaciones WoS (Ediciones: ISSHP, ISTP, AHCI, SSCI, SCI), Scopus, SciELO Chile.

Colaboración Institucional



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Autores - Afiliación



Ord. Autor Género Institución - País
1 Concha-Meyer, Anibal Hombre Universidad Austral de Chile - Chile
Centro de Estudios Avanzados en Fruticultura - Chile
Centro de Estudios en Alimentos Procesados - Chile
2 Gonzalez-Esparza, Alexandra Mujer Universidad Austral de Chile - Chile
3 Cullen, Patrick J. - UNIV SYDNEY - Australia
The University of Sydney - Australia
4 Veloso, Felipe - Pontificia Universidad Católica de Chile - Chile
5 FAVRE-DOMINGUEZ, MARIO BENJAMIN Hombre Pontificia Universidad Católica de Chile - Chile
6 VALENZUELA-AHUMADA, JULIO CESAR Hombre Pontificia Universidad Católica de Chile - Chile
7 TOLOZA-MATURANA, LORENA VIVIANA Mujer Pompeu Fabra Univ - España
Universitat Pompeu Fabra Barcelona - España
8 Niemira, Brendan A. - USDA ARS - Estados Unidos
USDA ARS Eastern Regional Research Center - Estados Unidos

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Financiamiento



Fuente
Fondecyt de Iniciación
gore Maule
CEAP
Agencia Nacional de Investigación y Desarrollo
IDeA I+D
Agencia Nacional de Investigacion y DesarrolloChile/Gore Maule/CEAP
Agencia Nacional de Investigacion y DesarrolloChile/IDeA I+D
Agencia Nacional de Investigacion y Desarrollo Chile/IDeA I+D
Agencia Nacional de Investigacion y Desarrollo Chile/FONDECYT de Iniciacion

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Agradecimientos



Agradecimiento
This research was funded by Agencia Nacional de Investigacion y Desarrollo Chile/FONDECYT de Iniciacion, grant number 11200642; Agencia Nacional de Investigacion y DesarrolloChile/IDeA I+D, grant number ID 22I10057; and Agencia Nacional de Investigacion y DesarrolloChile/Gore Maule/CEAP, grant numbers R16F20007 and R09I2001. The APC was funded by "Agencia Nacional de Investigacion y Desarrollo Chile/IDeA I+D, grant number ID 22I10057".
This research was funded by Agencia Nacional de Investigación y Desarrollo Chile/FONDECYT de Iniciación, grant number 11200642; Agencia Nacional de Investigación y Desarrollo Chile/IDeA I+D, grant number ID22I10057; and Agencia Nacional de Investigación y Desarrollo Chile/Gore Maule/CEAP, grant numbers R16F20007 and R09I2001. The APC was funded by “Agencia Nacional de Investigación y Desarrollo Chile/IDeA I+D, grant number ID22I10057”.

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