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Persistent Barriers of the Gluten-Free Basic Food Basket: Availability, Cost, and Nutritional Composition Assessment
Indexado
WoS WOS:001192855800001
Scopus SCOPUS_ID:85188936320
DOI 10.3390/NU16060885
Año 2024
Tipo artículo de investigación

Citas Totales

Autores Afiliación Chile

Instituciones Chile

% Participación
Internacional

Autores
Afiliación Extranjera

Instituciones
Extranjeras


Abstract



Gluten-related disorders are treated with a gluten-free diet. The "basic food basket" (BFB) consists of a list of basic foods consumed by low-income groups in society, including those lowest-cost versions within each food category. To evaluate the cost, availability, and nutritional quality of the BFB and gluten-free BFB (GF-BFB), foods were photographed, registering their cost, availability, and nutritional characteristics, in high quality and mid-range supermarkets, wholesalers, health shops, and corner shops, matching each regular BFB product with a gluten-free equivalent. Of the 1177 potential products, the selection of lowest-cost foods yielded 55 and 47 products (BFB and GF-BFB, respectively). Breads/cereals and drinks showed the highest differences (279% and 146%, respectively) while meats and sausages showed the lowest ones (18.6%). The GF-BFB cost represents 30.1% of the minimum wage, which covers the cost of 5.2 and 3.3 of the BFB and GF-BFB per month, respectively. Availability ranged between 22.7 and 42.4%. Lower availability was associated with poorer nutritional quality in the GF-BFB, which provides 5% less energy, 26% more fat, and 25% less protein than the BFB. Only 47% of gluten-free products declared their "gluten-free" condition. The results strongly suggest that the GF-BFB must be redesigned to be both gluten-free and nutritionally adequate.

Revista



Revista ISSN
Nutrients 2072-6643

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Disciplinas de Investigación



WOS
Nutrition & Dietetics
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Sin Disciplinas
SciELO
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Publicaciones WoS (Ediciones: ISSHP, ISTP, AHCI, SSCI, SCI), Scopus, SciELO Chile.

Colaboración Institucional



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Autores - Afiliación



Ord. Autor Género Institución - País
1 Estevez, Virginia - Universidad de Chile - Chile
Corp Apoyo Celiaco COACEL - Chile
Corporación de Apoyo al Celíaco (COACEL) - Chile
2 Rodriguez, Juan Manuel - Universidad de Chile - Chile
Corp Apoyo Celiaco COACEL - Chile
Corporación de Apoyo al Celíaco (COACEL) - Chile
3 Schlack, Pia - Universidad de Chile - Chile
Corp Apoyo Celiaco COACEL - Chile
Corporación de Apoyo al Celíaco (COACEL) - Chile
4 Navarrete, Pedro - Corp Apoyo Celiaco COACEL - Chile
Corporación de Apoyo al Celíaco (COACEL) - Chile
5 Bascunan Gamboa, Karla Amada Mujer Corp Apoyo Celiaco COACEL - Chile
Universidad de Chile - Chile
Corporación de Apoyo al Celíaco (COACEL) - Chile
6 Nunez, Victoria - Universidad de Chile - Chile
Corp Apoyo Celiaco COACEL - Chile
Corporación de Apoyo al Celíaco (COACEL) - Chile
7 Oyarce, Camila - Universidad de Chile - Chile
Corp Apoyo Celiaco COACEL - Chile
Corporación de Apoyo al Celíaco (COACEL) - Chile
8 Flores, Catalina - Universidad de Chile - Chile
Corp Apoyo Celiaco COACEL - Chile
Corporación de Apoyo al Celíaco (COACEL) - Chile
9 Ayala, Jimena Mujer Universidad de Chile - Chile
Corp Apoyo Celiaco COACEL - Chile
Corporación de Apoyo al Celíaco (COACEL) - Chile
10 Araya, M. Mujer Universidad de Chile - Chile
Corp Apoyo Celiaco COACEL - Chile
Corporación de Apoyo al Celíaco (COACEL) - Chile

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Financiamiento



Fuente
Sin Información

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Agradecimientos



Agradecimiento
Sin Información

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