Colección SciELO Chile

Departamento Gestión de Conocimiento, Monitoreo y Prospección
Consultas o comentarios: productividad@anid.cl
Búsqueda Publicación
Búsqueda por Tema Título, Abstract y Keywords



Plant-Based Nutrition: Exploring Health Benefits for Atherosclerosis, Chronic Diseases, and Metabolic Syndrome-A Comprehensive Review
Indexado
WoS WOS:001036608900001
Scopus SCOPUS_ID:85165967874
DOI 10.3390/NU15143244
Año 2023
Tipo revisión

Citas Totales

Autores Afiliación Chile

Instituciones Chile

% Participación
Internacional

Autores
Afiliación Extranjera

Instituciones
Extranjeras


Abstract



Atherosclerosis, chronic non-communicable diseases, and metabolic syndrome are highly interconnected and collectively contribute to global health concerns that reduce life expectancy and quality of life. These conditions arise from multiple risk factors, including inflammation, insulin resistance, impaired blood lipid profile, endothelial dysfunction, and increased cardiovascular risk. Adopting a plant-based diet has gained popularity as a viable alternative to promote health and mitigate the incidence of, and risk factors associated with, these three health conditions. Understanding the potential benefits of a plant-based diet for human health is crucial, particularly in the face of the rising prevalence of chronic diseases like diabetes, hypertension, dyslipidemia, atherosclerosis, and cancer. Thus, this review focused on the plausible advantages of consuming a type of food pattern for the prevention and/or treatment of chronic diseases, emphasizing the dietary aspects that contribute to these conditions and the evidence supporting the benefits of a plant-based diet for human health. To facilitate a more in-depth analysis, we present separate evidence for each of these three concepts, acknowledging their intrinsic connection while providing a specific focus on each one. This review underscores the potential of a plant-based diet to target the underlying causes of these chronic diseases and enhance health outcomes for individuals and populations.

Revista



Revista ISSN
Nutrients 2072-6643

Métricas Externas



PlumX Altmetric Dimensions

Muestra métricas de impacto externas asociadas a la publicación. Para mayor detalle:

Disciplinas de Investigación



WOS
Nutrition & Dietetics
Scopus
Sin Disciplinas
SciELO
Sin Disciplinas

Muestra la distribución de disciplinas para esta publicación.

Publicaciones WoS (Ediciones: ISSHP, ISTP, AHCI, SSCI, SCI), Scopus, SciELO Chile.

Colaboración Institucional



Muestra la distribución de colaboración, tanto nacional como extranjera, generada en esta publicación.


Autores - Afiliación



Ord. Autor Género Institución - País
1 Pena-Jorquera, Humberto Hombre Pontificia Universidad Católica de Valparaíso - Chile
2 Cid Jofre, Valeska S. Mujer Universidad de Santiago de Chile - Chile
3 Landaeta-Diaz, Leslie Mujer Univ Amer - Chile
Universidad de Las Américas, Chile - Chile
4 Petermann-Rocha, Fanny Mujer Universidad Diego Portales - Chile
Univ Glasgow - Reino Unido
Facultad de Medicina - Chile
Glasgow Cardiovascular Research Centre - Reino Unido
5 MARTORELL-PONS, MIQUEL Hombre Universidad de Concepción - Chile
6 ZBINDEN-FONCEA, HERMANN PATRICIO Hombre Universidad Finis Terrae - Chile
Univ Francisco de Vitoria - España
Universidad Francisco de Vitoria - España
7 Ferrari, Gerson Hombre Universidad Autónoma de Chile - Chile
Universidad de Santiago de Chile - Chile
8 JORQUERA-AGUILERA, CARLOS ALBERTO Hombre Universidad Mayor - Chile
9 CRISTI-MONTERO, CARLOS SEBASTIAN Hombre Pontificia Universidad Católica de Valparaíso - Chile

Muestra la afiliación y género (detectado) para los co-autores de la publicación.

Financiamiento



Fuente
Sin Información

Muestra la fuente de financiamiento declarada en la publicación.

Agradecimientos



Agradecimiento
Sin Información

Muestra la fuente de financiamiento declarada en la publicación.