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Addition of<i> Saccharomyces</i><i> eubayanus</i> to SCOBY fermentations modulates the chemical and volatile compound profiles in kombucha
Indexado
WoS WOS:001059412000001
Scopus SCOPUS_ID:85166747576
DOI 10.1016/J.FM.2023.104357
Año 2023
Tipo artículo de investigación

Citas Totales

Autores Afiliación Chile

Instituciones Chile

% Participación
Internacional

Autores
Afiliación Extranjera

Instituciones
Extranjeras


Abstract



Kombucha is a fermented beverage derived from a sweetened tea fermentation inoculated with a bacteria-yeast consortium referred to as Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast (SCOBY). Different SCOBY cultures can impact the beverage's quality and make the whole process highly variable. Adding Saccharomyces yeast cultures to the fermentation process can avoid stalled fermentations, providing a reproducible beverage. Here, we explored using different Saccharomyces eubayanus strains together with SCOBY in the context of kombucha fermentation. Our results show that yeast x SCOBY co-cultures exhibited a robust fermentation profile, providing ethanol and acetic acid levels ranging from 0,18-1,81 %v/v and 0,35-1,15 g/L, respectively. The kombucha volatile compound profile of co-cultures was unique, where compounds such as Isopentyl acetate where only found in yeast x SCOBY fermentations. Metabarcoding revealed that the SCOBY composition was also dependent on the S. eubayanus genotype, where besides Saccharomyces, amplicon sequence variants belonging to Brettanomyces and Starmerella were detected. These differences concomitated global changes in transcript levels in S. eubayanus related to the metabolism of organic molecules used in kombucha fermentation. This study highlights the potential for exploring different S. eubayanus strains for kombucha fermentation, and the significant yeast genotype effect in the profile differentiation in this process.

Revista



Revista ISSN
Food Microbiology 0740-0020

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Disciplinas de Investigación



WOS
Biotechnology & Applied Microbiology
Food Science & Technology
Microbiology
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Sin Disciplinas
SciELO
Sin Disciplinas

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Publicaciones WoS (Ediciones: ISSHP, ISTP, AHCI, SSCI, SCI), Scopus, SciELO Chile.

Colaboración Institucional



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Autores - Afiliación



Ord. Autor Género Institución - País
1 Venegas, Camila A. - Universidad de Santiago de Chile - Chile
2 Saona, Luis A. Hombre Universidad de Santiago de Chile - Chile
Núcleo Milenio del Límite de Vida Patagónico: limitaciones ambientales en genética y ecofisiología - Chile
Millennium Nucleus Patagonian Limit Life LiLi - Chile
3 Urbina, Kamila Mujer Universidad de Santiago de Chile - Chile
Núcleo Milenio del Límite de Vida Patagónico: limitaciones ambientales en genética y ecofisiología - Chile
Millennium Nucleus Patagonian Limit Life LiLi - Chile
4 Quintrel, Pablo Hombre Universidad de Santiago de Chile - Chile
Núcleo Milenio en Biología Sintética y Biología de Sistemas Vegetales - Chile
Instituto Milenio de Biología Integrativa - Chile
Millennium Institute for Integrative Biology (iBio) - Chile
5 Peña, Tomas A. Hombre Universidad de Santiago de Chile - Chile
Núcleo Milenio en Biología Sintética y Biología de Sistemas Vegetales - Chile
Instituto Milenio de Biología Integrativa - Chile
Millennium Institute for Integrative Biology (iBio) - Chile
6 Mardones, Wladimir Hombre Universidad de Santiago de Chile - Chile
Núcleo Milenio en Biología Sintética y Biología de Sistemas Vegetales - Chile
Instituto Milenio de Biología Integrativa - Chile
Millennium Institute for Integrative Biology (iBio) - Chile
7 CUBILLOS-MONTECINOS, FRANCISCO ANIBAL Hombre Universidad de Santiago de Chile - Chile
Núcleo Milenio del Límite de Vida Patagónico: limitaciones ambientales en genética y ecofisiología - Chile
Núcleo Milenio en Biología Sintética y Biología de Sistemas Vegetales - Chile
Instituto Milenio de Biología Integrativa - Chile
Millennium Nucleus Patagonian Limit Life LiLi - Chile
Millennium Institute for Integrative Biology (iBio) - Chile

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Financiamiento



Fuente
Fondo Nacional de Desarrollo Científico y Tecnológico
Fundación Ciencia & Vida
ANID Fondecyt
Agencia Nacional de Investigación y Desarrollo

Muestra la fuente de financiamiento declarada en la publicación.

Agradecimientos



Agradecimiento
FC acknowledges ANID FONDECYT [1220026] and ANID - Programa Iniciativa Científica Milenio - ICN17_022 and NCN2021_050. WM acknowledges FONDECYT Postdoc 3190532. We thank Dr. Alejandro Montenegro for language support. We also acknowledge Fundación Ciencia & Vida for providing infrastructure, laboratory space and equipment for experiments.

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