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Evaluation of the antihypertensive and antidiabetic potential of peptides from the globulin fraction of quinoa (<i>Chenopodium quinoa</i>) by an <i>in silico</i> and <i>in vitro</i> approach
Indexado
WoS WOS:001014272900001
Scopus SCOPUS_ID:85162933011
DOI 10.1111/IJFS.16544
Año 2023
Tipo artículo de investigación

Citas Totales

Autores Afiliación Chile

Instituciones Chile

% Participación
Internacional

Autores
Afiliación Extranjera

Instituciones
Extranjeras


Abstract



The angiotensin I converting enzyme (ACE, antihypertensive effect) and dipeptidyl peptidase IV (DPP IV, antidiabetic effect) inhibitory potential of peptides derived from the quinoa globulin hydrolysis with thermolysin were evaluated by in silico and in vitro analysis. The in silico hydrolysis of the globulin fractions resulted in peptides (similar to 400 sequences) of different sizes and sequence conformations, of which 25 presented a high bioactivity probability score (>0.8). When the 25 sequences were evaluated for their stability against in silico simulated gastrointestinal digestion, four sequences resulted, PR, SPH, IPPG and SG all of them with a high bioactivity profile against ACE and DPP IV inhibition, where SPH and IPPG turned out to be new sequences not reported before. The molecular docking study found a high affinity between IPPG-ACE and IPPG-DPP IV and SPH-DPP IV, with several interaction points with the active sites of the enzymes evaluated. The IC50 values for ACE and DPP IV found by the in vitro hydrolysis with thermolysin in a protein concentrate and in quinoa globulin support the findings of the in silico approach. Therefore, we conclude that the globulin fraction of quinoa hydrolyzed with thermolysin represents a potential source of antihypertensive and antidiabetic peptides.

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Disciplinas de Investigación



WOS
Food Science & Technology
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SciELO
Sin Disciplinas

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Publicaciones WoS (Ediciones: ISSHP, ISTP, AHCI, SSCI, SCI), Scopus, SciELO Chile.

Colaboración Institucional



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Autores - Afiliación



Ord. Autor Género Institución - País
1 Chirinos, Rosana Mujer Univ Nacl Agr La Molina - Perú
Universidad Nacional Agraria la Molina - Perú
2 Escobar-Mendoza, Nicolle Mujer Univ Nacl Agr La Molina - Perú
Universidad Nacional Agraria la Molina - Perú
3 Figueroa-Merma, Andres Hombre Univ Nacl Agr La Molina - Perú
Universidad Nacional Agraria la Molina - Perú
4 de Oliveira, Thomas Valente Hombre Univ Fed Uberlandia - Brasil
Universidade Federal de Uberlândia - Brasil
5 GUZMAN-QUIMBAYO, FANNY Mujer Pontificia Universidad Católica de Valparaíso - Chile
6 PEDRESCHI-PLASENCIA, ROMINA Mujer Pontificia Universidad Católica de Valparaíso - Chile
Millennium Inst Ctr Genome Regulat - Chile
Instituto Milenio Centro de Regulación del Genoma - Chile
7 CAMPOS-GUTIERREZ, DAVID CARLOS Hombre Univ Nacl Agr La Molina - Perú
Universidad Nacional Agraria la Molina - Perú

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Financiamiento



Fuente
Universidad Nacional Agraria La Molina
Vicerrectorado de Investigacin- Universidad Nacional Agraria La Molina
Vicerrectorado de Investigación‐ Universidad Nacional Agraria La Molina

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Agradecimientos



Agradecimiento
This research was partially supported by the Vicerrectorado de Investigacion- Universidad Nacional Agraria La Molina. 11 degrees Concurso de Subvencion de Tesis de Pregrado 2021. R. Pedreschi acknowledges ANID - Millennium Science Initiative Program - ICN2021_044.
This research was partially supported by the Vicerrectorado de Investigación- Universidad Nacional Agraria La Molina. 11°Concurso de Subvención de Tesis de Pregrado 2021. R. Pedreschi acknowledges ANID – Millennium Science Initiative Program – ICN2021_044.
This research was partially supported by the Vicerrectorado de Investigación- Universidad Nacional Agraria La Molina. 11°Concurso de Subvención de Tesis de Pregrado 2021. R. Pedreschi acknowledges ANID – Millennium Science Initiative Program – ICN2021_044.

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