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Modeling the release of an antimicrobial agent from multilayer film containing coaxial electrospun polylactic acid nanofibers
Indexado
WoS WOS:000976350700001
Scopus SCOPUS_ID:85151544374
DOI 10.1016/J.JFOODENG.2023.111524
Año 2023
Tipo artículo de investigación

Citas Totales

Autores Afiliación Chile

Instituciones Chile

% Participación
Internacional

Autores
Afiliación Extranjera

Instituciones
Extranjeras


Abstract



The research of active biodegradable multilayer materials are of current interest for developing functional and sustainable packages able to guarantee the microbiological safety of food. In this work, an active biodegradable trilayer packaging system composed of (1) an external layer of extruded polylactic acid (PLA) film, (2) an intermediate layer of electrospun PLA loaded with ethyl lauroyl arginate (LAE) and cellulose nanocrystals (CNC), and (3) an inner layer of chitosan processed by coating, was developed. Optical, structural, and thermal properties were evaluated. Furthermore, a mathematical mass transfer model focused on the fibers structure was developed to study the LAE release to aqueous and fatty food simulants. Compared to extruded PLA, the trilayer material was white and opaque with a Delta E = 2.6. Furthermore, the processing of material produced a scarce interaction between their components and its crystallinity was increased by 85%. K coefficients were lower than 100 evidencing the high affinity of LAE for both simulants, while D coefficients approximate to 0.5x10(-17)m(2)s(-1) demonstrated the slow diffusion of LAE through the material.

Revista



Revista ISSN
Journal Of Food Engineering 0260-8774

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Disciplinas de Investigación



WOS
Engineering, Chemical
Food Science & Technology
Scopus
Food Science
SciELO
Sin Disciplinas

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Publicaciones WoS (Ediciones: ISSHP, ISTP, AHCI, SSCI, SCI), Scopus, SciELO Chile.

Colaboración Institucional



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Autores - Afiliación



Ord. Autor Género Institución - País
1 Patino Vidal, Cristian Hombre Universidad de Santiago de Chile - Chile
Centro para el Desarrollo de la Nanociencia y la Nanotecnologia - Chile
2 Velasquez, Eliezer Hombre Universidad de Santiago de Chile - Chile
Centro para el Desarrollo de la Nanociencia y la Nanotecnologia - Chile
3 Gavara, Rafael Hombre Inst Agrochem & Food Technol IATA CSIC - España
CSIC - Instituto de Agroquimica y Tecnologia de los Alimentos (IATA) - España
CSIC - Instituto de Agroquímica y Tecnología de Alimentos (IATA) - España
4 Hernandez-Munoz, Pilar - Inst Agrochem & Food Technol IATA CSIC - España
CSIC - Instituto de Agroquimica y Tecnologia de los Alimentos (IATA) - España
CSIC - Instituto de Agroquímica y Tecnología de Alimentos (IATA) - España
5 Munoz-Shugulf, Cristina Mujer Escuela Super Politecn Chimborazo ESPOCH - Ecuador
Escuela Superior Politécnica de Chimborazo - Ecuador
6 GALOTTO-LOPEZ, MARIA JOSE Mujer Universidad de Santiago de Chile - Chile
Centro para el Desarrollo de la Nanociencia y la Nanotecnologia - Chile
7 López de Dicastillo, Carol Mujer Inst Agrochem & Food Technol IATA CSIC - España
CSIC - Instituto de Agroquimica y Tecnologia de los Alimentos (IATA) - España
CSIC - Instituto de Agroquímica y Tecnología de Alimentos (IATA) - España

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Financiamiento



Fuente
Programa de Financiamiento Basal para Centros Científicos y Tecnológicos de Excelencia
Spanish Research Agency
Agencia Nacional de Investigación y Desarrollo
Agencia Nacional de Investigacion y Desarrollo de Chile (ANID)
Agencia Nacional de Investigaci ?

Muestra la fuente de financiamiento declarada en la publicación.

Agradecimientos



Agradecimiento
The authors acknowledge the financial support of the Spanish Research Agency through RYC2020-029874-I/AEI/10.13039/501100011033 and the Agencia Nacional de Investigacion y Desarrollo de Chile (ANID) through the financial support of the Doctoral Scholar- ship CONICYT-PFCHA/Doctorado Nacional/2019-2119031 and the "Programa de Financiamiento Basal para Centros Cientificos y Tecnologicos de Excelencia" (Project AFB180001) .
The authors acknowledge the financial support of the Spanish Research Agency through RYC2020-029874-I/AEI/10.13039/501100011033 and the Agencia Nacional de Investigación y Desarrollo de Chile (ANID) through the financial support of the Doctoral Scholarship CONICYT-PFCHA/Doctorado Nacional / 2019-2119031 and the “Programa de Financiamiento Basal para Centros Científicos y Tecnológicos de Excelencia” (Project AFB180001 ).

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