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| Indexado |
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| DOI | 10.1016/J.JFOODENG.2023.111524 | ||||
| Año | 2023 | ||||
| Tipo | artículo de investigación |
Citas Totales
Autores Afiliación Chile
Instituciones Chile
% Participación
Internacional
Autores
Afiliación Extranjera
Instituciones
Extranjeras
The research of active biodegradable multilayer materials are of current interest for developing functional and sustainable packages able to guarantee the microbiological safety of food. In this work, an active biodegradable trilayer packaging system composed of (1) an external layer of extruded polylactic acid (PLA) film, (2) an intermediate layer of electrospun PLA loaded with ethyl lauroyl arginate (LAE) and cellulose nanocrystals (CNC), and (3) an inner layer of chitosan processed by coating, was developed. Optical, structural, and thermal properties were evaluated. Furthermore, a mathematical mass transfer model focused on the fibers structure was developed to study the LAE release to aqueous and fatty food simulants. Compared to extruded PLA, the trilayer material was white and opaque with a Delta E = 2.6. Furthermore, the processing of material produced a scarce interaction between their components and its crystallinity was increased by 85%. K coefficients were lower than 100 evidencing the high affinity of LAE for both simulants, while D coefficients approximate to 0.5x10(-17)m(2)s(-1) demonstrated the slow diffusion of LAE through the material.
| Ord. | Autor | Género | Institución - País |
|---|---|---|---|
| 1 | Patino Vidal, Cristian | Hombre |
Universidad de Santiago de Chile - Chile
Centro para el Desarrollo de la Nanociencia y la Nanotecnologia - Chile |
| 2 | Velasquez, Eliezer | Hombre |
Universidad de Santiago de Chile - Chile
Centro para el Desarrollo de la Nanociencia y la Nanotecnologia - Chile |
| 3 | Gavara, Rafael | Hombre |
Inst Agrochem & Food Technol IATA CSIC - España
CSIC - Instituto de Agroquimica y Tecnologia de los Alimentos (IATA) - España CSIC - Instituto de Agroquímica y Tecnología de Alimentos (IATA) - España |
| 4 | Hernandez-Munoz, Pilar | - |
Inst Agrochem & Food Technol IATA CSIC - España
CSIC - Instituto de Agroquimica y Tecnologia de los Alimentos (IATA) - España CSIC - Instituto de Agroquímica y Tecnología de Alimentos (IATA) - España |
| 5 | Munoz-Shugulf, Cristina | Mujer |
Escuela Super Politecn Chimborazo ESPOCH - Ecuador
Escuela Superior Politécnica de Chimborazo - Ecuador |
| 6 | GALOTTO-LOPEZ, MARIA JOSE | Mujer |
Universidad de Santiago de Chile - Chile
Centro para el Desarrollo de la Nanociencia y la Nanotecnologia - Chile |
| 7 | López de Dicastillo, Carol | Mujer |
Inst Agrochem & Food Technol IATA CSIC - España
CSIC - Instituto de Agroquimica y Tecnologia de los Alimentos (IATA) - España CSIC - Instituto de Agroquímica y Tecnología de Alimentos (IATA) - España |
| Fuente |
|---|
| Programa de Financiamiento Basal para Centros Científicos y Tecnológicos de Excelencia |
| Spanish Research Agency |
| Agencia Nacional de Investigación y Desarrollo |
| Agencia Nacional de Investigacion y Desarrollo de Chile (ANID) |
| Agencia Nacional de Investigaci ? |
| Agradecimiento |
|---|
| The authors acknowledge the financial support of the Spanish Research Agency through RYC2020-029874-I/AEI/10.13039/501100011033 and the Agencia Nacional de Investigacion y Desarrollo de Chile (ANID) through the financial support of the Doctoral Scholar- ship CONICYT-PFCHA/Doctorado Nacional/2019-2119031 and the "Programa de Financiamiento Basal para Centros Cientificos y Tecnologicos de Excelencia" (Project AFB180001) . |
| The authors acknowledge the financial support of the Spanish Research Agency through RYC2020-029874-I/AEI/10.13039/501100011033 and the Agencia Nacional de Investigación y Desarrollo de Chile (ANID) through the financial support of the Doctoral Scholarship CONICYT-PFCHA/Doctorado Nacional / 2019-2119031 and the “Programa de Financiamiento Basal para Centros Científicos y Tecnológicos de Excelencia” (Project AFB180001 ). |