Colección SciELO Chile

Departamento Gestión de Conocimiento, Monitoreo y Prospección
Consultas o comentarios: productividad@anid.cl
Búsqueda Publicación
Búsqueda por Tema Título, Abstract y Keywords



Streptomyces genus as a source of probiotics and its potential for its use in health
Indexado
WoS WOS:000908282300002
Scopus SCOPUS_ID:85141236736
DOI 10.1016/J.MICRES.2022.127248
Año 2023
Tipo artículo de investigación

Citas Totales

Autores Afiliación Chile

Instituciones Chile

% Participación
Internacional

Autores
Afiliación Extranjera

Instituciones
Extranjeras


Abstract



The effect of a probiotic on gut microbiota depends not only on the species of microorganism but specifically on the strain. In human beings, as in other animals, specific probiotics have been associated with numerous beneficial properties, which include weight modulation (gain or loss), immune modulation, and prevention of many disorders such as lactose intolerance, cardiovascular diseases, and antibiotic-associated diarrhoea. Streptomyces are an essential group of soil bacteria in the Actinomycetes family. They are related to producing a wide range of secondary metabolites known for their beneficial effects on human health. However, according to the human microbiome analysis, a lower prevalence of Streptomyces genus exists than in other non-human microbiomes. This difference can be associated with current lifestyles. In this article, we review the benefits associated with different compounds produced by Streptomyces, with a particular focus on the production of exopolysaccharides, antibiotics, and other secondary metabolites and the potential innovative use of Streptomyces spp. as probiotics.

Revista



Revista ISSN
Microbiological Research 0944-5013

Métricas Externas



PlumX Altmetric Dimensions

Muestra métricas de impacto externas asociadas a la publicación. Para mayor detalle:

Disciplinas de Investigación



WOS
Microbiology
Scopus
Sin Disciplinas
SciELO
Sin Disciplinas

Muestra la distribución de disciplinas para esta publicación.

Publicaciones WoS (Ediciones: ISSHP, ISTP, AHCI, SSCI, SCI), Scopus, SciELO Chile.

Colaboración Institucional



Muestra la distribución de colaboración, tanto nacional como extranjera, generada en esta publicación.


Autores - Afiliación



Ord. Autor Género Institución - País
1 Cuozzo, S. A. Hombre Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET) - Argentina
Univ Nacl Tucuman - Argentina
Univ Nacl Tucum - Argentina
Planta Piloto de Procesos Industriales Microbiologicos - Argentina
Universidad Nacional de Tucuman (UNT) - Argentina
Consejo Nacl Invest Cient & Tecn - Argentina
2 de LeBlanc, A. de Moreno - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET) - Argentina
Centro de Referencia para Lactobacilos - Argentina
Consejo Nacl Invest Cient & Tecn - Argentina
Lactobacilli Reference Centre - Argentina
3 LeBlanc, Jean Guy Hombre Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET) - Argentina
Centro de Referencia para Lactobacilos - Argentina
Consejo Nacl Invest Cient & Tecn - Argentina
Lactobacilli Reference Centre - Argentina
4 Hoffmann, Nicolas Hombre Universidad de La Frontera - Chile
5 TORTELLA-FUENTES, GONZALO RODRIGO Hombre Universidad de La Frontera - Chile

Muestra la afiliación y género (detectado) para los co-autores de la publicación.

Financiamiento



Fuente
Agencia Nacional de Promoción Científica y Tecnológica
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
CONICET
ANPCyT
Universidad de La Frontera

Muestra la fuente de financiamiento declarada en la publicación.

Agradecimientos



Agradecimiento
Funding The authors would like to acknowledge funding from CONICET (Grants PIP 0697 and 2017-683) , ANPCyT (Grants PICT 2016-0493 and 2019-00559) and Universidad de La Frontera, DI22-1001.
The authors would like to acknowledge funding from CONICET (Grants PIP 0697 and 2017-683 ), ANPCyT (Grants PICT 2016-0493 and 2019-00559 ) and Universidad de La Frontera , DI22-1001 .

Muestra la fuente de financiamiento declarada en la publicación.