Colección SciELO Chile

Departamento Gestión de Conocimiento, Monitoreo y Prospección
Consultas o comentarios: productividad@anid.cl
Búsqueda Publicación
Búsqueda por Tema Título, Abstract y Keywords



Social varieties of eating out: evidence from Santiago and Paris
Indexado
WoS WOS:000920920500001
Scopus SCOPUS_ID:85147262378
DOI 10.1080/15528014.2023.2169505
Año 2023
Tipo artículo de investigación

Citas Totales

Autores Afiliación Chile

Instituciones Chile

% Participación
Internacional

Autores
Afiliación Extranjera

Instituciones
Extranjeras


Abstract



This article reveals social varieties of eating out through a comparison of the metropolises of Santiago (Chile) and Paris (France). Building on recent scholarship, we move beyond dichotomies of work vs. leisure and domesticity vs. commodification by generating a typology that integrates spatial, social, and temporal dimensions. Operationally, the spatial dimension corresponds to eating places, the social dimension to commensality (eating with others), and the temporal dimension to meal synchronization (eating on a socially shared schedule). Furthermore, we seek to document sociodemographic correlates of eating out and to advance comparative scholarship in food studies by including the Global South. We use representative, population-based survey data with information on weekday meal patterns and conduct latent class analyses. First, we describe differences between Santiago and Paris regarding places, commensality, and synchronization. Second, we map out varieties of eating in and eating out. Third, we identify three sociodemographic factors as significant, strong predictors of weekday eating out in both metropolises: young age, employment, and higher education. Our findings point to a twofold diversity of practice: (1) conventional and occasional, familial and friendly, and distinguishing older people; (2) driven by convenience, shared with a wider variety of people, and distinguishing younger people.

Revista



Revista ISSN
Food, Culture & Society 1552-8014

Métricas Externas



PlumX Altmetric Dimensions

Muestra métricas de impacto externas asociadas a la publicación. Para mayor detalle:

Disciplinas de Investigación



WOS
Sociology
Scopus
Cultural Studies
Food Science
Social Psychology
SciELO
Sin Disciplinas

Muestra la distribución de disciplinas para esta publicación.

Publicaciones WoS (Ediciones: ISSHP, ISTP, AHCI, SSCI, SCI), Scopus, SciELO Chile.

Colaboración Institucional



Muestra la distribución de colaboración, tanto nacional como extranjera, generada en esta publicación.


Autores - Afiliación



Ord. Autor Género Institución - País
1 Ferrant, Coline Mujer Habib University - Pakistán
Habib Univ - Pakistán
2 Giacoman, Claudia Mujer Pontificia Universidad Católica de Chile - Chile
3 Lhuissier, Anne Mujer Centre Maurice Halbwachs - Francia
EHESS - Francia
4 Borquez-Infante, Ignacio Hombre Pontificia Universidad Católica de Chile - Chile

Muestra la afiliación y género (detectado) para los co-autores de la publicación.

Financiamiento



Fuente
French National Research Agency
Conicyt-Fondecyt
ECOS-CONICYT program
ECOS-Sud-Chile program

Muestra la fuente de financiamiento declarada en la publicación.

Agradecimientos



Agradecimiento
This work was supported by the ECOS-Sud-Chile program (grant no. RES-143-25-0002), the ECOS-CONICYT program (grant no. C16H03), the CONICYT-FONDECYT (grant no. 11140407) and the French National Research Agency (convention no. ANR-07-PNRA-0002).

Muestra la fuente de financiamiento declarada en la publicación.