Colección SciELO Chile

Departamento Gestión de Conocimiento, Monitoreo y Prospección
Consultas o comentarios: productividad@anid.cl
Búsqueda Publicación
Búsqueda por Tema Título, Abstract y Keywords



Polysaccharides systems for probiotic bacteria microencapsulation: mini review
Indexado
WoS WOS:000806748200006
Scopus SCOPUS_ID:85133198369
DOI 10.1590/FST.95121
Año 2022
Tipo revisión

Citas Totales

Autores Afiliación Chile

Instituciones Chile

% Participación
Internacional

Autores
Afiliación Extranjera

Instituciones
Extranjeras


Abstract



Probiotic bacterial encapsulation systems have proven useful in protecting the bacteria from gastric acids, bile salts and other drastic conditions present in the gastrointestinal tract. In addition, daily intake of probiotic products has shown positive therapeutic effects on gastrointestinal and autoimmunity problems. Polysaccharides have aroused great interest in probiotic food applications due to their non-toxicity, biocompatibility, and the fact that they can be digested by enzymes in the gastrointestinal tract. The proper selection of an encapsulation system through the adequate combination of matrices and methods shows increased viability and provides a very promising shield for probiotic against various stress factors during processing, digestion, and storage conditions. Although most research has been conducted on simulated digestion, it is suggested to undertake systematic in vivo investigations of encapsulation efficacy where both the method and the encapsulation system are studied. The focus of this review is to provide an overview of the evolution of traditional encapsulation methods and the use of polysaccharides as efficient encapsulation systems. A second topic briefly reviewed are trends in encapsulation strategies and microencapsulation systems for non-dairy probiotic products. Finally, a new generation of probiotics as a preventive and therapeutic tool for different diseases, is showed.

Métricas Externas



PlumX Altmetric Dimensions

Muestra métricas de impacto externas asociadas a la publicación. Para mayor detalle:

Disciplinas de Investigación



WOS
Food Science & Technology
Scopus
Biotechnology
Food Science
SciELO
Sin Disciplinas

Muestra la distribución de disciplinas para esta publicación.

Publicaciones WoS (Ediciones: ISSHP, ISTP, AHCI, SSCI, SCI), Scopus, SciELO Chile.

Colaboración Institucional



Muestra la distribución de colaboración, tanto nacional como extranjera, generada en esta publicación.


Autores - Afiliación



Ord. Autor Género Institución - País
1 Campos-Espinoza, Felipe Hombre Universidad San Sebastián - Chile
Universidad Nacional Andrés Bello - Chile
2 Castaño-Agudelo, Johanna Mujer Universidad San Sebastián - Chile
3 RODRIGUEZ-LLAMAZARES, SADDYS MARIA - Centro de Investigacion de Polimeros Avanzados - Chile
Universidad de Concepción - Chile

Muestra la afiliación y género (detectado) para los co-autores de la publicación.

Financiamiento



Fuente
Fondo Nacional de Desarrollo Científico y Tecnológico
Comisión Nacional de Investigación Científica y Tecnológica
GORE BIO BIO
Redes
CONICYT PIA/APOYO CCTE
Regular Fondecyt
CONICYT Regional

Muestra la fuente de financiamiento declarada en la publicación.

Agradecimientos



Agradecimiento
The authors thank to the projects: Regular Fondecyt 1191651 for financial support, Conicyt Regional, GORE BIO BIO R17A10003, Conicyt PIA/APOYO CCTE AFB170007 and Redes 190181.
The authors thank to the projects: Regular Fondecyt 1191651 for financial support, Conicyt Regional, GORE BIO BIO R17A10003, Conicyt PIA/APOYO CCTE AFB170007 and Redes 190181.

Muestra la fuente de financiamiento declarada en la publicación.