Colección SciELO Chile

Departamento Gestión de Conocimiento, Monitoreo y Prospección
Consultas o comentarios: productividad@anid.cl
Búsqueda Publicación
Búsqueda por Tema Título, Abstract y Keywords



Children's Perceptions about Environmental Sustainability, Food, and Nutrition in Chile: A Qualitative Study
Indexado
WoS WOS:000699595200001
Scopus SCOPUS_ID:85114760924
DOI 10.3390/IJERPH18189679
Año 2021
Tipo artículo de investigación

Citas Totales

Autores Afiliación Chile

Instituciones Chile

% Participación
Internacional

Autores
Afiliación Extranjera

Instituciones
Extranjeras


Abstract



Food is inextricably linked to human health and environmental sustainability; however, very little is known about children’s perceptions of the concept of sustainability in the context of food choices. We aimed to explore the perceptions of Chilean schoolchildren about environmental sustainability, food, and nutrition. Eight online focus groups were conducted with boys and girls aged 8–9 (n = 30). Questions related to environmental sustainability, pocket money, and food characteristics such as price, front-of-package (FOP) warning label, and eco-labels were included. Data analysis was conducted using ATLAS.ti through a hybrid content analysis approach. Five central themes were identified: (1) children’s favorite snacks, (2) knowledge of sustainability, (3) sustainability and eco-labels use, (4) healthfulness of food products, and (5) pocket money and food prices. Most children were not aware of the meaning of “environmental sustainability”, but the concept was understood when it was explained in plain language. Participants showed awareness about the environmental impact of their eating behavior, had a positive perception of eco-labels, and identified food with fewer warning labels as “better” options. Results indicate that children understand the concept of sustainability in food if it is communicated clearly, and that eco-labels may be an effective tool in that effort.

Métricas Externas



PlumX Altmetric Dimensions

Muestra métricas de impacto externas asociadas a la publicación. Para mayor detalle:

Disciplinas de Investigación



WOS
Public, Environmental & Occupational Health
Environmental Sciences
Scopus
Sin Disciplinas
SciELO
Sin Disciplinas

Muestra la distribución de disciplinas para esta publicación.

Publicaciones WoS (Ediciones: ISSHP, ISTP, AHCI, SSCI, SCI), Scopus, SciELO Chile.

Colaboración Institucional



Muestra la distribución de colaboración, tanto nacional como extranjera, generada en esta publicación.


Autores - Afiliación



Ord. Autor Género Institución - País
1 FRETES-CENTURION, GABRIELA MARIA Mujer Tufts University - Estados Unidos
Tufts Univ - Estados Unidos
2 Sepúlveda, Amapola - Universidad de Chile - Chile
3 Corvalan, Camila Mujer Universidad de Chile - Chile
4 Cash, Sean B. Hombre Tufts University - Estados Unidos
Tufts Univ - Estados Unidos

Muestra la afiliación y género (detectado) para los co-autores de la publicación.

Financiamiento



Fuente
Universidad de Chile
Fondo Nacional de Desarrollo Científico y Tecnológico
Comisión Nacional de Investigación Científica y Tecnológica
Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
Tufts University
Comision Nacional de Investigacion Cientifica y Tecnologica (CONICYT) Fondecyt
Centro de Investigaci?n en Alimentos para el Bienestar en el Ciclo Vital
Friedman School of Nutrition Science and Policy
ABCvital
Centro de Investigación en Alimentos para el Bienestar en el Ciclo Vital
Friedman School of Nutrition Science and Policy, Tufts University
Becas Don Carlos Antonio Lopez Doctorado 2017
Centro de Investigacion en Alimentos para el Bienestar en el Ciclo Vital (ABCvital), INTA, Universidad de Chile

Muestra la fuente de financiamiento declarada en la publicación.

Agradecimientos



Agradecimiento
Funding: This research was funded by Comisión Nacional de Investigación Científica y Tecnológica (CONICYT) Fondecyt #1201633, Centro de Investigación en Alimentos para el Bienestar en el Ciclo Vital (ABCvital), INTA, Universidad de Chile and Becas Don Carlos Antonio López Doctorado 2017. The APC was funded by the Friedman School of Nutrition Science and Policy, Tufts University.
Funding: This research was funded by Comisión Nacional de Investigación Científica y Tecnológica (CONICYT) Fondecyt #1201633, Centro de Investigación en Alimentos para el Bienestar en el Ciclo Vital (ABCvital), INTA, Universidad de Chile and Becas Don Carlos Antonio López Doctorado 2017. The APC was funded by the Friedman School of Nutrition Science and Policy, Tufts University.
This research was funded by Comision Nacional de Investigacion Cientifica y Tecnologica (CONICYT) Fondecyt #1201633, Centro de Investigacion en Alimentos para el Bienestar en el Ciclo Vital (ABCvital), INTA, Universidad de Chile and Becas Don Carlos Antonio Lopez Doctorado 2017. The APC was funded by the Friedman School of Nutrition Science and Policy, Tufts University.

Muestra la fuente de financiamiento declarada en la publicación.