Colección SciELO Chile

Departamento Gestión de Conocimiento, Monitoreo y Prospección
Consultas o comentarios: productividad@anid.cl
Búsqueda Publicación
Búsqueda por Tema Título, Abstract y Keywords



Influence of different concentrations of chia (Salvia hispanica) and flaxseed (Linum usitatissimum) meal on fillet fatty acid profile of Nile tilapia (Oreochromis niloticus)
Indexado
WoS WOS:000701766700013
SciELO S0718-560X2021000400671
DOI 10.3856/VOL49-ISSUE4-FULLTEXT-2644
Año 2021
Tipo artículo de investigación

Citas Totales

Autores Afiliación Chile

Instituciones Chile

% Participación
Internacional

Autores
Afiliación Extranjera

Instituciones
Extranjeras


Abstract



ABSTRACT The nutritional quality of tilapia fillet is characterized by low omega-3 polyunsaturated fatty acids (n-3 PUFAs). The objective of the present study was to evaluate the effect of different dietary concentrations of chia (Salvia hispanica) and flaxseed (Linum usitatissimum) meal on the omega-3 fatty acid content of tilapia (Oreochromis niloticus) fillet. Six experimental diets incorporating 5, 10, and 15% chia or flaxseed meals, respectively, were given to the fish (238.36 ± 7.61 g, initial weight) for 45 days before harvesting. The α-linolenic acid (ALA) and n-3 PUFA contents in the fillet differed significantly among diets (P < 0.05). Diets containing 15% chia or flaxseed meal had the highest concentrations of ALA (4.80 and 4.75%, respectively) and n-3 PUFA (13.65 and 15.92%, respectively). Thus, chia or flaxseed meal dietary inclusion increased the ALA and n-3 PUFA contents in the tilapia fillet. Chia or flaxseed meals are useful and potential alternatives to improve the nutritional value of O. niloticus fillets.

Métricas Externas



PlumX Altmetric Dimensions

Muestra métricas de impacto externas asociadas a la publicación. Para mayor detalle:

Disciplinas de Investigación



WOS
Fisheries
Marine & Freshwater Biology
Oceanography
Scopus
Oceanography
Aquatic Science
SciELO
Biological Sciences
Exact And Earth Sciences

Muestra la distribución de disciplinas para esta publicación.

Publicaciones WoS (Ediciones: ISSHP, ISTP, AHCI, SSCI, SCI), Scopus, SciELO Chile.

Colaboración Institucional



Muestra la distribución de colaboración, tanto nacional como extranjera, generada en esta publicación.


Autores - Afiliación



Ord. Autor Género Institución - País
1 Muñoz-Peñuela, Marcela Mujer Instituto Politécnico Nacional - México
Inst Politecn Nacl - México
2 Salgado-Barragán, José Hombre Instituto Politécnico Nacional - México
3 Fonseca-Madrigal, Jorge Hombre Universidad Michoacana de San Nicolás de Hidalgo - México
Univ Michoacana - México
4 Medina-Godoy, Sergio Hombre Instituto Politécnico Nacional - México
Inst Politecn Nacl - México
5 Espinosa-Alonso, Laura Gabriela Mujer Instituto Politécnico Nacional - México
5 Gabriela Espinosa-Alonso, Laura - Inst Politecn Nacl - México
Instituto Politécnico Nacional - México
6 Rodriguez-Gonzalez, Hervey - Instituto Politécnico Nacional - México
Inst Politecn Nacl - México

Muestra la afiliación y género (detectado) para los co-autores de la publicación.

Financiamiento



Fuente
CONACYT
Instituto Politécnico Nacional

Muestra la fuente de financiamiento declarada en la publicación.

Agradecimientos



Agradecimiento
Funding was provided by Instituto Politecnico Nacional (SIP-IPN 20100697; 20150267). M. Munoz is a recipient of a doctoral fellowship from CONACYT (grant 337709). H.R.G., S.M.G., L.G.E.A. and M.G.U. are fellows of COFAA and EDI of the Instituto Politecnico Nacional.

Muestra la fuente de financiamiento declarada en la publicación.