Colección SciELO Chile

Departamento Gestión de Conocimiento, Monitoreo y Prospección
Consultas o comentarios: productividad@anid.cl
Búsqueda Publicación
Búsqueda por Tema Título, Abstract y Keywords



Antimicrobial resistance in Chilean marine-farmed salmon: Improving food safety through One Health
Indexado
WoS WOS:000735829200005
Scopus SCOPUS_ID:85100198545
DOI 10.1016/J.ONEHLT.2021.100219
Año 2021
Tipo artículo de investigación

Citas Totales

Autores Afiliación Chile

Instituciones Chile

% Participación
Internacional

Autores
Afiliación Extranjera

Instituciones
Extranjeras


Abstract



Aquaculture is seen as an essential requirement for improving food security and nutrition. Fish such as salmonids are a primary source of protein and essential nutrients. Aquaculture provide income for communities across the world and have a smaller carbon footprint than terrestrial animal-production systems. However, fish diseases are a constant threat, and the use of antibiotics is a source of concern due to its adverse impacts on the environment and human health. Chilean salmon farming has made several efforts to reduce the use of antibiotics for the eradication of piscirickettsiosis, a disease caused by the gram-negative bacteria Piscirickettsia salmonis. Excessive amounts of antibiotics continue to be used in Chilean aquaculture, playing an important role in the emerging public health crisis of antimicrobial resistance. Without doubt, P. salmonis is becoming increasingly resistant to important frontline antimicrobial classes, with severe implications for the future treatment of infectious human and animal diseases. Antimicrobial-resistant bacteria as well as antibiotic residues from salmon production are spreading in the environment, and thus both salmon food commodities and wild organisms can become a source of resistant bacteria that can be transmitted to humans as foodborne contaminants. This urgent threat needs to be addressed by implementing national strategies in compliance with international standards that include both prudent antimicrobial use in marine salmon farms and the investment towards a One Health approach, which combines human, animal and environmental health.

Revista



Revista ISSN
One Health 2352-7714

Métricas Externas



PlumX Altmetric Dimensions

Muestra métricas de impacto externas asociadas a la publicación. Para mayor detalle:

Disciplinas de Investigación



WOS
Infectious Diseases
Public, Environmental & Occupational Health
Scopus
Public Health, Environmental And Occupational Health
Infectious Diseases
SciELO
Sin Disciplinas

Muestra la distribución de disciplinas para esta publicación.

Publicaciones WoS (Ediciones: ISSHP, ISTP, AHCI, SSCI, SCI), Scopus, SciELO Chile.

Colaboración Institucional



Muestra la distribución de colaboración, tanto nacional como extranjera, generada en esta publicación.


Autores - Afiliación



Ord. Autor Género Institución - País
1 Lozano Munoz, Ivonne Mujer Universidad de Chile - Chile
2 Wacyk, J. Hombre Universidad de Chile - Chile
3 Kretschmer, Cristina Mujer Universidad de Chile - Chile
4 VASQUEZ-MARTINEZ, YESSENY AMNERIS - Universidad de Santiago de Chile - Chile
5 Martin, Marcelo Cortez San Hombre Universidad de Santiago de Chile - Chile
5 Cortez-San-Martin, Marcelo Hombre Universidad de Santiago de Chile - Chile

Muestra la afiliación y género (detectado) para los co-autores de la publicación.

Financiamiento



Fuente
Universidad de Chile
Laboratorio de Nutrici?n Animal
Laboratorio de Nutrición Animal
Laboratorio de Nutricion Animal, Produccion Animal, Facultad de Ciencias Agronomicas, Universidad de Chile

Muestra la fuente de financiamiento declarada en la publicación.

Agradecimientos



Agradecimiento
This research was supported by Laboratorio de Nutrición Animal , Producción Animal, Facultad de Ciencias Agronómicas, Universidad de Chile.
This research was supported by Laboratorio de Nutrición Animal , Producción Animal, Facultad de Ciencias Agronómicas, Universidad de Chile.
This research was supported by Laboratorio de Nutrici ' on Animal, Producci ' on Animal, Facultad de Ciencias Agron ' omicas, Universidad de Chile.

Muestra la fuente de financiamiento declarada en la publicación.