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House fly<i> (Musca</i><i> domestica)</i> larvae meal as an ingredient with high nutritional value: Microencapsulation and improvement of organoleptic characteristics
Indexado
WoS WOS:000663750000008
Scopus SCOPUS_ID:85107054721
DOI 10.1016/J.FOODRES.2021.110423
Año 2021
Tipo artículo de investigación

Citas Totales

Autores Afiliación Chile

Instituciones Chile

% Participación
Internacional

Autores
Afiliación Extranjera

Instituciones
Extranjeras


Abstract



Insects have potential to become food ingredients, but it is necessary to improve the sensory properties of insects to help them to be better accepted by the population. The purpose of this study was to produce and characterize house fly larval meal (FLM) converted to a micro-encapsulated powder to improve appearance and other organoleptic characteristics. FLM showed high protein (54%) and lipid (22%) content, with a microbiological activity compatible for food purposes. Moreover, the high content of essentials amino acids (lysine, cysteine and leucine) and unsaturated fatty acids (oleic, linoleic and palmitoleic) make FLM a valuable nutritional source. Spray drying was selected to encapsulate FLM (0.5-2% w/v) using maltodextrin (20% w/v) and alginate (0.5% w/v). Encapsulation improved the appearance of FLM, creating a white-beige, monodispersed micro-powder (9 mu m in size). Micro-powder with 2% FLM is considered a good source of protein (5.1%). Microencapsulation also dramatically reduced the volatile emissions of FLM. In conclusion, novel FLM micro-powders were developed using a simple and scalable encapsulation technique. The micro-powder with 2% FLM is a good source of protein, has a pleasant appearance similar to vegetable meals and has improved odor compared to typical insect meals. Thus, insect-based food ingredients in micro-powders could become more accepted by the general population.

Revista



Revista ISSN
Food Research International 0963-9969

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Disciplinas de Investigación



WOS
Food Science & Technology
Scopus
Sin Disciplinas
SciELO
Sin Disciplinas

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Publicaciones WoS (Ediciones: ISSHP, ISTP, AHCI, SSCI, SCI), Scopus, SciELO Chile.

Colaboración Institucional



Muestra la distribución de colaboración, tanto nacional como extranjera, generada en esta publicación.


Autores - Afiliación



Ord. Autor Género Institución - País
1 Sánchez, Manuel Hombre Universidad de Chile - Chile
2 Gomez, Carolaynne - Universidad de Chile - Chile
3 Avendano, Constanza Mujer Universidad de Chile - Chile
4 Harmsen, Iliak - Universidad de Chile - Chile
5 ORTIZ-VILLARROEL, DIAMELA Mujer Universidad de Chile - Chile
6 CEBALLOS-CABEZAS, RICARDO ENRIQUE Hombre Instituto de Investigaciones Agropecuarias - Chile
7 Villamizar-Sarmiento, María Gabriela Mujer Universidad de Chile - Chile
8 MORALES-MONTECINOS, JAVIER OCTAVIO Hombre Universidad de Chile - Chile
9 Wacyk, J. Hombre Universidad de Chile - Chile
10 VALENZUELA-VENEGAS, CAROLINA PAZ Mujer Universidad de Chile - Chile

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Financiamiento



Fuente
FONDECYT
Universidad de Chile
FONDAP
Fondo Nacional de Desarrollo Científico y Tecnológico
Fondo de Financiamiento de Centros de Investigación en Áreas Prioritarias
ANID/PIA
Kalfucura SPA Chile
U-ENLACE VID

Muestra la fuente de financiamiento declarada en la publicación.

Agradecimientos



Agradecimiento
This work was supported by Kalfucura SPA Chile, FONDECYT 1200109 (C.V), FONDECYT 1201899 (F.O-A.), ANID/PIA/ACT192144 (F.O-A), FONDAP 15130011 (F.O-A) and U-ENLACE VID ENL04/19, Universidad de Chile (C.V).
The authors gratefully acknowledge to Professor Susan Cleveland for their assistance in reviewing the English in this manuscript. This work was supported by Kalfucura SPA Chile, FONDECYT 1200109 (C.V), FONDECYT 1201899 (F.O-A.), ANID/PIA/ACT192144 (F.O-A), FONDAP 15130011 (F.O-A) and U-ENLACE VID ENL04/19, Universidad de Chile (C.V).

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