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Ultrasound-Assisted Extraction of Anthocyanins Using Natural Deep Eutectic Solvents and Their Incorporation in Edible Films
Indexado
WoS WOS:000624178000001
Scopus SCOPUS_ID:85102607197
DOI 10.3390/MOLECULES26040984
Año 2021
Tipo artículo de investigación

Citas Totales

Autores Afiliación Chile

Instituciones Chile

% Participación
Internacional

Autores
Afiliación Extranjera

Instituciones
Extranjeras


Abstract



Extracts rich in bioactive compounds added to edible films have allowed the development of active packaging that increases the shelf life of food. However, it is necessary to search for solvents that are nontoxic and not harmful to the environment, with natural deep eutectic solvents (NADES) being an attractive and easily synthesized alternative. This research aimed to design NADES by lyophilization to be used in the extraction of anthocyanins from the Chilean Luma chequen (Molina) A. Gray berry, and subsequently adding them to the matrix of edible -carrageenan films. For this purpose, ultrasound-assisted extraction (UAE) was used and the anthocyanin content was evaluated with the pH differential method. The antioxidant capacity of extracts was determined by DPPH assay and the antibacterial capacity by diffusion agar tests. The results obtained indicate that the designed NADES are efficient at extracting anthocyanins, reaching concentrations between 81.1 and 327.6 mg eq cyanidin 3-glucoside/100 g dw of L. chequen (Molina) A. Gray. The extracts reached inhibition diameters between 5 and 34 mm against Escherichia coli, Staphylococcus aureus, and Salmonella typhi strains. Once the extracts were incorporated into-carrageenan films, active edible films with antioxidant and antibacterial capacities were obtained.

Revista



Revista ISSN
Molecules 1420-3049

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Disciplinas de Investigación



WOS
Chemistry, Multidisciplinary
Biochemistry & Molecular Biology
Chemistry, Organic
Scopus
Sin Disciplinas
SciELO
Sin Disciplinas

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Publicaciones WoS (Ediciones: ISSHP, ISTP, AHCI, SSCI, SCI), Scopus, SciELO Chile.

Colaboración Institucional



Muestra la distribución de colaboración, tanto nacional como extranjera, generada en esta publicación.


Autores - Afiliación



Ord. Autor Género Institución - País
1 VELASQUEZ-CONCHA, PATRICIA DE LOS ANGELES Mujer Pontificia Universidad Católica de Chile - Chile
2 Bustos, Daniela Mujer Pontificia Universidad Católica de Chile - Chile
3 MONTENEGRO-RIZZARDINI, GLORIA DEL CARMEN Mujer Pontificia Universidad Católica de Chile - Chile
4 GIORDANO-VILLATORO, ADY - Pontificia Universidad Católica de Chile - Chile

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Financiamiento



Fuente
FONDEQUIP
Comité de Investigación y Postgrado
Facultad de Quimica y de Farmacia
Pontificia Universidad Catolica de Chile, Facultad de Quimica y de Farmacia, Comite de Investigacion y Postgrado
Pontificia Univer-sidad Católica de Chile

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Agradecimientos



Agradecimiento
This research was supported by the FONDEQUIP grant EQM160042 and Pontificia Universidad Catolica de Chile, Facultad de Quimica y de Farmacia, Comite de Investigacion y Postgrado, grant DIPOG 3913-541-81.
Funding: This research was supported by the FONDEQUIP grant EQM160042 and Pontificia Univer-sidad Católica de Chile, Facultad de Química y de Farmacia, Comité de Investigación y Postgrado, grant DIPOG 3913-541-81.

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