Colección SciELO Chile

Departamento Gestión de Conocimiento, Monitoreo y Prospección
Consultas o comentarios: productividad@anid.cl
Búsqueda Publicación
Búsqueda por Tema Título, Abstract y Keywords



Effect of formulation and heat treatment on 5-hydroxymethylfurfural formation and quality parameters in dulce de leche
Indexado
WoS WOS:000641338600001
Scopus SCOPUS_ID:85104783801
DOI 10.1080/19440049.2021.1905187
Año 2021
Tipo artículo de investigación

Citas Totales

Autores Afiliación Chile

Instituciones Chile

% Participación
Internacional

Autores
Afiliación Extranjera

Instituciones
Extranjeras


Abstract



This work assessed the effect of formulation and heat treatment on the formation of HMF, non-enzymatic browning and rheology of dulce de leche (DL). Laboratory scale trials were developed with different DL formulas: whole powdered milk, skimmed milk, and lactose-free skimmed milk, and added sucrose, subjected to different processing temperatures (110 degrees C, 120 degrees C, and 130 degrees C). Additionally, an alternative formulation was designed in which half the sucrose was replaced by 50% tagatose. DL samples were compared with three commercial products in terms of water activity, soluble solids content, pH, colour, apparent viscosity, and HMF concentration. HMF formation in DL was mitigated (35%) in a lactose-free formulation by lowering the process temperature. Moreover, HMF formation was reduced up to 80% replacing sucrose by tagatose without affecting the quality parameters (pH, soluble solids, colour, and apparent viscosity). Decrease in processing temperature and the use of tagatose are viable alternatives for HMF mitigation in DL.

Métricas Externas



PlumX Altmetric Dimensions

Muestra métricas de impacto externas asociadas a la publicación. Para mayor detalle:

Disciplinas de Investigación



WOS
Chemistry, Applied
Food Science & Technology
Toxicology
Scopus
Sin Disciplinas
SciELO
Sin Disciplinas

Muestra la distribución de disciplinas para esta publicación.

Publicaciones WoS (Ediciones: ISSHP, ISTP, AHCI, SSCI, SCI), Scopus, SciELO Chile.

Colaboración Institucional



Muestra la distribución de colaboración, tanto nacional como extranjera, generada en esta publicación.


Autores - Afiliación



Ord. Autor Género Institución - País
1 Barrios-Rodriguez, Yeison Fernando - Pontificia Universidad Católica de Chile - Chile
Univ Surcolombiana - Colombia
Universidad Surcolombiana - Colombia
2 Barrera Morelli, Josefina Mujer Pontificia Universidad Católica de Chile - Chile
3 ZUNIGA-PARDO, ROMMY NAZARETH Mujer Universidad Tecnológica Metropolitana - Chile
4 Pedreschi Plasencia, Franco Hombre Pontificia Universidad Católica de Chile - Chile
5 Mariotti-Celis, Maria Mujer Universidad Tecnológica Metropolitana - Chile
Universidad Finis Terrae - Chile

Muestra la afiliación y género (detectado) para los co-autores de la publicación.

Financiamiento



Fuente
Fondo Nacional de Desarrollo Científico y Tecnológico
Universidad Tecnológica Metropolitana
Fondecyt Project
Agencia Nacional de Investigación y Desarrollo
Initiation R&D Program, Universidad Tecnologica Metropolitana
Fondo Nacional de Desarrollo Cientifico y Tecnologico, ANID, Chile

Muestra la fuente de financiamiento declarada en la publicación.

Agradecimientos



Agradecimiento
The authors would like to acknowledge support from initiative funded by the Initiation R&D Program, year 2016, code L216-02, Universidad Tecnologica Metropolitana and FONDECYT Project 1190080. Fondo Nacional de Desarrollo Cientifico y Tecnologico, ANID, Chile [1190080].
The authors would like to acknowledge support from initiative funded by the Initiation R&D Program, year 2016, code L2- 16-02, Universidad Tecnológica Metropolitana and FONDECYT Project 1190080. Fondo Nacional de Desarrollo Científico y Tecnológico, ANID, Chile [1190080].

Muestra la fuente de financiamiento declarada en la publicación.