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Ecosystem functions of microbial consortia in sustainable agriculture
Indexado
WoS WOS:000601738400001
Scopus SCOPUS_ID:85100938661
DOI 10.3390/AGRONOMY10121902
Año 2020
Tipo revisión

Citas Totales

Autores Afiliación Chile

Instituciones Chile

% Participación
Internacional

Autores
Afiliación Extranjera

Instituciones
Extranjeras


Abstract



Knowledge of the agricultural soil microbiota, of the microbial consortia that comprise it, and the promotion of agricultural practices that maintain and encourage them, is a promising way to improve soil quality for sustainable agriculture and to provide food security. Although numerous studies have demonstrated the positive effects of beneficial soil microorganisms on crop yields and quality, the use of microbial consortia in agriculture remains low. Microbial consortia have more properties than an individual microbial inoculum, due to the synergy of the microorganisms that populate them. This review describes the main characteristics, ecosystem functions, crop benefits, and biotechnological applications of microbial consortia composed of arbuscular mycorrhizal fungi (AMF), plant growth-promoting rhizobacteria (PGPR), and Actinobacteria, to promote the restoration of agricultural soils and, consequently, the quality and health of agricultural crops. The aim is to provide knowledge that will contribute to the development of sustainable and sufficiently productive agriculture, which will adapt in a good way to the pace of the growing human population and to climate change.

Revista



Revista ISSN
Agronomy Basel 2073-4395

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Disciplinas de Investigación



WOS
Agronomy
Plant Sciences
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Sin Disciplinas
SciELO
Sin Disciplinas

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Publicaciones WoS (Ediciones: ISSHP, ISTP, AHCI, SSCI, SCI), Scopus, SciELO Chile.

Colaboración Institucional



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Autores - Afiliación



Ord. Autor Género Institución - País
1 Aguilar-Paredes, Ana Mujer Pontificial Catholic Univ - Chile
Centro Regional de Investigación e Innovación para la Sostenibilidad de la Agricultura y los Territorios Rurales - Chile
Pontificia Universidad Católica de Valparaíso - Chile
2 Valdes, Gabriela Mujer Pontificial Catholic Univ - Chile
Centro Regional de Investigación e Innovación para la Sostenibilidad de la Agricultura y los Territorios Rurales - Chile
Pontificia Universidad Católica de Valparaíso - Chile
3 Nuti, Marco Hombre Sch Adv Studies St Anna - Italia
Sant'Anna Scuola Universitaria Superiore Pisa - Italia

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Financiamiento



Fuente
Comisión Nacional de Investigación Científica y Tecnológica
ANID
Agencia Nacional de Investigación y Desarrollo
CONICYT (ANID) I + D Ciencia y territorio 2019
Project PSR 2014-2020

Muestra la fuente de financiamiento declarada en la publicación.

Agradecimientos



Agradecimiento
This research was financially supported by the CONICYT (ANID) I + D Ciencia y territorio 2019. NO. R19F10005 and by the Project PSR 2014-2020, Measure 16.2 PS-GO 2017-FERTIBIO-CUP ARTEA 828090.
This research was financially supported by the CONICYT (ANID) I + D Ciencia y territorio 2019. NO. R19F10005 and by the Project PSR 2014-2020, Measure 16.2 PS-GO 2017-FERTIBIO-CUP ARTEA 828090. Acknowledgments: All the authors acknowledge the Centre CERES and Sant’Anna School for providing the facilities and tools to accomplish this work.

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