Colección SciELO Chile

Departamento Gestión de Conocimiento, Monitoreo y Prospección
Consultas o comentarios: productividad@anid.cl
Búsqueda Publicación
Búsqueda por Tema Título, Abstract y Keywords



Relative validation of a food frequency questionnaire to assess dietary fatty acid intake
Indexado
WoS WOS:000543381600008
SciELO S0717-75182020000300396
DOI 10.4067/S0717-75182020000300396
Año 2020
Tipo artículo de investigación

Citas Totales

Autores Afiliación Chile

Instituciones Chile

% Participación
Internacional

Autores
Afiliación Extranjera

Instituciones
Extranjeras


Abstract



ABSTRACT Objectives: This study aimed to develop and validate a Food Frequency Questionnaire (FFQ) for assessing consumption of fatty acids among pregnant women. Methods: Two lists of foods were created according to percent contribution of each nutrient estimated by three 24-hour recalls: a long and short version FFQ to estimate long-chain polyunsaturated fatty acids (LCPUFAs). Student paired t-test and Pearson correlation coefficients were used to verify the differences in mean consumption of nutrients from the FFQ and 24-hour recall. The concordance between the consumption values of the two methods was assessed using the Bland-Altman method and quartiles concordance. Results: For the FFQ - long version, correlation values ranged from 0.33 (p<0.05) to 0.62 (p<0.01) for docosahexaenoic acid (DHA) and linoleic acid (LA), respectively. Eicosapentaenoic acid (EPA) and docosapentaenoic acid (DPA) were not correlated. Exact concordance ranged from 49.0% (energy) to 22.4% (EPA), and discordance ranged from 14.3% (DPA) to 2.0% (Saturated). The FFQ - short version had high correlations for LCPUFAs. Exact concordance ranged from 36.7% (n-3 LCPUFA) to 16.3% (DHA); and discordance from 12.2% (DPA) to 2.0% (arachidonic acid). Bland-Altman analysis showed good concordance for both versions. Conclusion: This nutrient-specific FFQ is a valid instrument to be used to estimate the level of consumption of fatty acids among pregnant women.

Métricas Externas



PlumX Altmetric Dimensions

Muestra métricas de impacto externas asociadas a la publicación. Para mayor detalle:

Disciplinas de Investigación



WOS
Nutrition & Dietetics
Scopus
Sin Disciplinas
SciELO
Health Sciences

Muestra la distribución de disciplinas para esta publicación.

Publicaciones WoS (Ediciones: ISSHP, ISTP, AHCI, SSCI, SCI), Scopus, SciELO Chile.

Colaboración Institucional



Muestra la distribución de colaboración, tanto nacional como extranjera, generada en esta publicación.


Autores - Afiliación



Ord. Autor Género Institución - País
1 Queiroz Carvalho, Gisele - Universidade Federal de Juiz de Fora - Brasil
1 Carvalho, Gisele Queiroz - Univ Fed Juiz de Fora - Brasil
Universidade Federal de Juiz de Fora - Brasil
2 Pereira, Marcos Hombre Universidade Federal da Bahia - Brasil
Univ Fed Bahia - Brasil
3 Santana, Jerusa M. - Universidade Federal da Bahia - Brasil
Univ Fed Bahia - Brasil
4 Louro, Iuri D. - Universidade Federal do Espírito Santo - Brasil
Univ Fed Espirito Santo - Brasil
5 Santos, Djanilson B. - Universidade Federal do Recôncavo da Bahia - Brasil
Univ Fed Reconcavo Da Bahia - Brasil

Muestra la afiliación y género (detectado) para los co-autores de la publicación.

Financiamiento



Fuente
Conselho Nacional de Desenvolvimento Cientifico e Tecnologico - CNPq

Muestra la fuente de financiamiento declarada en la publicación.

Agradecimientos



Agradecimiento
Authors thanks the Conselho Nacional de Desenvolvimento Cientifico e Tecnologico - CNPQ (CNPq Process: 481509/2012-7) for financial support.

Muestra la fuente de financiamiento declarada en la publicación.