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Long-Term Effects of Dietary Olive Oil and Hydrogenated Vegetable Oil on Expression of Lipogenic Genes in Subcutaneous Adipose Tissue of Dairy Cows
Indexado
WoS WOS:000565912800016
Scopus SCOPUS_ID:85077377789
DOI 10.3390/VETSCI6030074
Año 2019
Tipo artículo de investigación

Citas Totales

Autores Afiliación Chile

Instituciones Chile

% Participación
Internacional

Autores
Afiliación Extranjera

Instituciones
Extranjeras


Abstract



The objective of this study was to characterize the long-term transcriptomic effects of lipogenic genes in subcutaneous adipose tissue (SAT) of dairy cows supplemented with unsaturated (olive oil; OO) and saturated (hydrogenated vegetable oil; HVO) lipids. Cows were fed a control diet with no added lipid, or diets containing OO or HVO (n = 5 cows/group) for 63 days. SAT was obtained from the tail-head area at the onset of the study and after 21, 42, and 63 days of supplementation. Treatments had minor effects on expression of measured genes. Both fat supplements reduced expression of PPARG, HVO decreased transcription of the desaturase FADS2 and lipid droplet formation PLIN2, and OO increased transcription of FABP3. Both lipid treatments decreased expression of the transcription regulator SREBF1 and its chaperone (SCAP) during the first 21 days of treatment. Our data indicated that long-term feeding of OO and HVO have a relatively mild effect on expression of lipogenic genes in SAT of mid-lactating cows.

Revista



Revista ISSN
2306-7381

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WOS
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Publicaciones WoS (Ediciones: ISSHP, ISTP, AHCI, SSCI, SCI), Scopus, SciELO Chile.

Colaboración Institucional



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Autores - Afiliación



Ord. Autor Género Institución - País
1 Vargas-Bello-Perez, Einar Hombre Pontificia Universidad Católica de Chile - Chile
Univ Copenhagen - Dinamarca
Københavns Universitet - Dinamarca
2 Bionaz, Massimo Hombre Oregon State Univ - Estados Unidos
Oregon State University - Estados Unidos
3 Sciarresi-Arechabala, Pietro Hombre Universidad de Chile - Chile
4 Cancino-Padilla, Nathaly Mujer Pontificia Universidad Católica de Chile - Chile
5 MORALES-SILVA, MARIA SOL Mujer Universidad de Chile - Chile
6 ROMERO-REYES, JOSE MARIO LUIS Hombre Universidad de Chile - Chile
7 Leskinen, Heidi Mujer Nat Resources Inst Finland Luke - Finlandia
Natural Resources Institute Finland (Luke) - Finlandia
8 Garnsworthy, P. C. Hombre Univ Nottingham - Reino Unido
University of Nottingham - Reino Unido
9 Loor, Juan J. Hombre UNIV ILLINOIS - Estados Unidos
University of Illinois at Urbana-Champaign - Estados Unidos
University of Illinois Urbana-Champaign - Estados Unidos

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Financiamiento



Fuente
Fondo Nacional de Desarrollo Científico y Tecnológico
Fogarty International Center
Fondo Nacional de Desarrollo Científico y Tecnológico
Pontificia Universidad Católica de Chile
Vicerrectoria de Investigacion of Pontificia Universidad Catolica de Chile
Vicerrectoria de Investigacion of Pontificia Universidad Catolica de Chile (Proyecto Puente)
FONDECYT (Fondo Nacional de Desarrollo y Tecnologico, Chile)
Carolina Garrido

Muestra la fuente de financiamiento declarada en la publicación.

Agradecimientos



Agradecimiento
This study was partly sponsored by a research grant from FONDECYT 1170400 (Fondo Nacional de Desarrollo y Tecnologico, Chile) and Vicerrectoria de Investigacion of Pontificia Universidad Catolica de Chile (Proyecto Puente P1608). We would like to thank Carolina Garrido, Carolina Geldsetzer-Mendoza, Daniela Pina, Stefanie Vyhmeister and Ricardo Gebauer for technical assistance and Fundacion Agro U.C. for the animal facilities and assistance in obtaining research data. We also thank Comercial e Industrial Soho S.A. for kindly donating the olive oil.
This study was partly sponsored by a research grant from FONDECYT 1170400 (Fondo Nacional de Desarrollo Científico y Tecnológico, Chile) and Vicerrectoría de Investigación of Pontificia Universidad Católica de Chile (Proyecto Puente P1608). We would like to thank Carolina Garrido, Carolina Geldsetzer-Mendoza, Daniela Piña, Stefanie Vyhmeister and Ricardo Gebauer for technical assistance and Fundación Agro U.C. for the animal facilities and assistance in obtaining research data. We also thank Comercial e Industrial Soho S.A. for kindly donating the olive oil.

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