Colección SciELO Chile

Departamento Gestión de Conocimiento, Monitoreo y Prospección
Consultas o comentarios: productividad@anid.cl
Búsqueda Publicación
Búsqueda por Tema Título, Abstract y Keywords



A new method for quantitative analysis of Amaranth (E-123) in artificial non-alcoholic beverages Un nuevo procedimiento para cuantificar colorante Amaranto (E-123) en bebidas artificiales sin alcohol
Indexado
Scopus SCOPUS_ID:0034980416
DOI
Año 2001
Tipo

Citas Totales

Autores Afiliación Chile

Instituciones Chile

% Participación
Internacional

Autores
Afiliación Extranjera

Instituciones
Extranjeras


Abstract



An analytical system was developed for quantitative determination of amaranth coloring in foods. The system proposed represents an alternative to routine procedures which are error-prone and lack reliability. The experimental design included spectrophotometric analysis with recording of absorbencies of the original sample and of a sample to which the pure dye had been added. Quantification was accomplished using an equation or calibration curve followed by calculation of recuperation, correction factors, and real concentration in the sample. Statistical support included determination and validation of elemental statistical parameters. The results allowed detection of quantities of dye at ppm levels in accord with legislated requirements which place limits on the quantity of amaranth dye in foodstuffs. The proposed system is applicable to artificial beverages and other foods colored with amaranth, as long as methods of this study are followed.

Revista



Revista ISSN
Información Tecnológica 0718-0764

Disciplinas de Investigación



WOS
Engineering, Multidisciplinary
Scopus
Computer Science Applications
Industrial And Manufacturing Engineering
Food Science
Strategy And Management
Energy (All)
Geotechnical Engineering And Engineering Geology
SciELO
Engineering

Muestra la distribución de disciplinas para esta publicación.

Publicaciones WoS (Ediciones: ISSHP, ISTP, AHCI, SSCI, SCI), Scopus, SciELO Chile.

Colaboración Institucional



Muestra la distribución de colaboración, tanto nacional como extranjera, generada en esta publicación.


Autores - Afiliación



Ord. Autor Género Institución - País
1 Crivaro, N. O. - Universidad Nacional de Luján - Argentina
2 Gualdieri, P. - Universidad Nacional de Luján - Argentina
3 Calloni, S. - Universidad Nacional de Luján - Argentina

Muestra la afiliación y género (detectado) para los co-autores de la publicación.

Financiamiento



Fuente
Sin Información

Muestra la fuente de financiamiento declarada en la publicación.

Agradecimientos



Agradecimiento
Sin Información

Muestra la fuente de financiamiento declarada en la publicación.