Colección SciELO Chile

Departamento Gestión de Conocimiento, Monitoreo y Prospección
Consultas o comentarios: productividad@anid.cl
Búsqueda Publicación
Búsqueda por Tema Título, Abstract y Keywords



Opinions on healthy and unhealthy foods among adolescentes from public and private schools in a Northeastern Brazilian capital city
Indexado
WoS WOS:000457782800003
Scopus SCOPUS_ID:85062851731
SciELO S0717-75182019000100018
DOI 10.4067/S0717-75182019000100018
Año 2019
Tipo artículo de investigación

Citas Totales

Autores Afiliación Chile

Instituciones Chile

% Participación
Internacional

Autores
Afiliación Extranjera

Instituciones
Extranjeras


Abstract



Objective: To analyze adolescents' opinion on healthy and unhealthy foods. We conducted a cross-sectional study involving adolescents from public and private schools. Methods: The sample was stratified in three stages: school, class and student, resulting in 1507 surveyed adolescents. The adolescents answered questions on healthy and unhealthy foods. Results: A total of 995 adolescents answered the questionnaire and were considered for analysis. By and large, adolescents agreed on the benefits of fruits for health. There was disagreement between responses of public versus private school students with regard to the health risks of processed salty snacks and French fries; private school students, as well as females, agreed that soft drinks contribute to weight gain and obesity, while those belonging to the public schools disagreed; adolescents from private schools, female and adolescents aged 15 to 17 years disagreed that red and fatty meats protect against heart diseases. Conclusion: Adolescents from private versus public schools, females compared to males, and who were older demonstrated a better understanding of the negative health effects of soft drinks and meat consumption

Métricas Externas



PlumX Altmetric Dimensions

Muestra métricas de impacto externas asociadas a la publicación. Para mayor detalle:

Disciplinas de Investigación



WOS
Nutrition & Dietetics
Scopus
Sin Disciplinas
SciELO
Health Sciences

Muestra la distribución de disciplinas para esta publicación.

Publicaciones WoS (Ediciones: ISSHP, ISTP, AHCI, SSCI, SCI), Scopus, SciELO Chile.

Colaboración Institucional



Muestra la distribución de colaboración, tanto nacional como extranjera, generada en esta publicación.


Autores - Afiliación



Ord. Autor Género Institución - País
Carvalho, Cecília Maria Resende Gonçalves de Mujer Universidad Federal de Piauí - Brasil
1 dos Santos, Marize Melo - Univ Fed Piaui - Brasil
Universidad Federal de Piauí - Brasil
Universidade Federal de Piauí - Brasil
1 Santos, Marize Melo dos - Universidad Federal de Piauí - Brasil
2 da Silva Moura, Alana Rafaela Mujer Univ Fed Piaui - Brasil
Universidad Federal de Piauí - Brasil
Universidade Federal de Piauí - Brasil
2 Moura, Alana Rafaela da Silva Mujer Universidad Federal de Piauí - Brasil
3 Barros Abreu, Thalita Braga - Univ Fed Piaui - Brasil
Universidad Federal de Piauí - Brasil
3 Abreu, Thalita Braga Barros - Universidade Federal de Piauí - Brasil
4 Paiva, Adriana de Azevedo Mujer Univ Fed Piaui - Brasil
Universidad Federal de Piauí - Brasil
Universidade Federal de Piauí - Brasil
5 Resende Concalves de Carvalho, Cecilia Maria Mujer Univ Fed Piaui - Brasil
Universidad Federal de Piauí - Brasil
Universidade Federal de Piauí - Brasil
5 De Carvalho, Cecília Maria Resende Gonçalves Mujer Universidade Federal de Piauí - Brasil

Muestra la afiliación y género (detectado) para los co-autores de la publicación.

Financiamiento



Fuente
Sin Información

Muestra la fuente de financiamiento declarada en la publicación.

Agradecimientos



Agradecimiento
Sin Información

Muestra la fuente de financiamiento declarada en la publicación.