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Circulating irisin and glucose metabolism in overweight/obese women: effects of α-lipoic acid and eicosapentaenoic acid
Indexado
Scopus SCOPUS_ID:84939468261
DOI 10.1007/S13105-015-0400-5
Año 2015
Tipo

Citas Totales

Autores Afiliación Chile

Instituciones Chile

% Participación
Internacional

Autores
Afiliación Extranjera

Instituciones
Extranjeras


Abstract



Irisin is a myokine/adipokine with potential role in obesity and diabetes. The objectives of the present study were to analyse the relationship between irisin and glucose metabolism at baseline and during an oral glucose tolerance test (OGTT) and to determine the effects of eicosapentaenoic acid (EPA) and/or α-lipoic acid treatment on irisin production in cultured human adipocytes and in vivo in healthy overweight/obese women following a weight loss program. Seventy-three overweight/obese women followed a 30 % energy-restricted diet supplemented without (control) or with EPA (1.3 g/day), α-lipoic acid (0.3 g/day) or both EPA + α-lipoic acid (1.3 + 0.3 g/day) during 10 weeks. An OGTT was performed at baseline. Moreover, human adipocytes were treated with EPA (100–200 μM) or α-lipoic acid (100–250 μM) during 24 h. At baseline plasma, irisin circulating levels were positively associated with glucose levels; however, serum irisin concentrations were not affected by the increment in blood glucose or insulin during the OGTT. Treatment with α-lipoic acid (250 μM) upregulated Fndc5 messenger RNA (mRNA) and irisin secretion in cultured adipocytes. In overweight/obese women, irisin circulating levels decreased significantly after weight loss in all groups, while no additional differences were induced by EPA or α-lipoic acid supplementation. Moreover, plasma irisin levels were positively associated with higher glucose concentrations at beginning and at endpoint of the study. The data from the OGTT suggest that glucose is not a direct contributing factor of irisin release. The higher irisin levels observed in overweight/obese conditions could be a protective response of organism to early glucose impairments.

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Disciplinas de Investigación



WOS
Physiology
Biochemistry & Molecular Biology
Scopus
Biochemistry
Physiology
SciELO
Sin Disciplinas

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Publicaciones WoS (Ediciones: ISSHP, ISTP, AHCI, SSCI, SCI), Scopus, SciELO Chile.

Colaboración Institucional



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Autores - Afiliación



Ord. Autor Género Institución - País
1 Huerta, A. E. - Universidad de Navarra - España
2 Prieto-Hontoria, P. L. - Universidad de Navarra - España
University SEK - Chile
Universidad Internacional SEK - Chile
3 Fernández-Galilea, M. - Universidad de Navarra - España
Pontificia Universidad Católica de Chile - Chile
4 Sáinz, N. - Universidad de Navarra - España
5 Cuervo, M. - Universidad de Navarra - España
Instituto de Salud Carlos III - España
Centro de Investigación Biomédica en Red-Fisiopatología de la Obesidad y Nutrición - España
6 Martínez, J. A. - Universidad de Navarra - España
Instituto de Salud Carlos III - España
Centro de Investigación Biomédica en Red-Fisiopatología de la Obesidad y Nutrición - España
7 Moreno-Aliaga, M. J. - Universidad de Navarra - España
Instituto de Salud Carlos III - España
Centro de Investigación Biomédica en Red-Fisiopatología de la Obesidad y Nutrición - España

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Financiamiento



Fuente
Ministerio de Economía y Competitividad
Instituto de Salud Carlos III
Centro de Investigación Biomédica en Red-Fisiopatología de la Obesidad y Nutrición
Asociacion de Amigos de la Universidad de Navarra
University of Navarra-Spain
Línea Especial de Investigación

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Agradecimientos



Agradecimiento
This work was supported by grants from Ministerio de Economía y Competitividad, Spain (AGL 2009-10873/ALI and BFU2012-36089), Instituto de Salud Carlos III (CIBERobn) and by Línea Especial de Investigación “Nutrición, Obesidad y Salud”, University of Navarra-Spain. AE Huerta was supported by a predoctoral grant from “Asociación de Amigos de la Universidad de Navarra”. We thank María Zabala for her excellent technical assistance and Dr. Ana Pérez-Ruiz from CIMA (University of Navarra) for kindly providing the C2C12 myotubes.

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