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Effect of canola oil on meat quality and fatty acid profile of Araucano creole lambs during fattening period
Indexado
WoS WOS:000458714400003
Scopus SCOPUS_ID:85059445682
DOI 10.1016/J.ANIFEEDSCI.2018.12.002
Año 2019
Tipo artículo de investigación

Citas Totales

Autores Afiliación Chile

Instituciones Chile

% Participación
Internacional

Autores
Afiliación Extranjera

Instituciones
Extranjeras


Abstract



Canola oil significantly modified the amount of IMF (4.65 vs. 5.65%, P < 0.05, for control and Canola groups, respectively). Regarding fatty acids, the effect canola oil in the diet increased the monounsaturated fatty acid (MUFA) (1665.08 vs. 2446.3 mg/100 g of meat, P < 0.001, for control and Canola groups, respectively) and the polyunsaturated fatty acid (PUFA) (422.9 vs. 530.9 mg/100 g of meat, P < 0.01, for control and Canola groups, respectively). In addition, canola oil improved the n6/n3 ratio (5.42 vs. 4.64, P < 0.05, for control and Canola groups, respectively). Moreover, canola oil reduced thrombogenic index (TI) values (1.37 vs. 0.99, P < 0.001, for control and Canola groups, respectively). It was concluded that administering canola oil to lambs during fattening period could be an important strategy to improve the meat quality and may increase the amount of intramuscular fat with a healthier fatty acid profile (oleic acid, CLA and eicosapentaenoic acid).

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Disciplinas de Investigación



WOS
Agriculture, Dairy & Animal Science
Scopus
Animal Science And Zoology
SciELO
Sin Disciplinas

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Publicaciones WoS (Ediciones: ISSHP, ISTP, AHCI, SSCI, SCI), Scopus, SciELO Chile.

Colaboración Institucional



Muestra la distribución de colaboración, tanto nacional como extranjera, generada en esta publicación.


Autores - Afiliación



Ord. Autor Género Institución - País
1 SHORT-ROCHA, STEFANIA ELIZABETH Mujer Universidad de La Frontera - Chile
2 Maggiolino, A. - Univ Bari A Moro - Italia
Università degli Studi di Bari - Italia
Università degli studi di Bari Aldo Moro - Italia
3 BRAVO-MARCHAN, SILVANA Mujer Universidad de La Frontera - Chile
4 MUNOZ-ORTIZ, ENRIQUE Hombre Universidad de La Frontera - Chile
5 Lorenzo, J. M. Hombre Ctr Tecnol Carne Galicia - España
Fundación Centro Tecnolóxico da Carne - España
6 CATRILEO-SANCHEZ, ADRIAN REMIGIO Hombre Universidad de La Frontera - Chile
7 DIAZ-PEREZ, ROMMY ANGELY Mujer Universidad de La Frontera - Chile
8 SAEZ, CAMILA Mujer Universidad de La Frontera - Chile
9 SEPULVEDA-BECKER, NESTOR GASTON Hombre Universidad de La Frontera - Chile
10 De Palo, P. - Univ Bari A Moro - Italia
Università degli Studi di Bari - Italia
Università degli studi di Bari Aldo Moro - Italia

Muestra la afiliación y género (detectado) para los co-autores de la publicación.

Financiamiento



Fuente
Comisión Nacional de Investigación Científica y Tecnológica (CONICYT)
CYTED
Comisión Nacional de Investigación Científica y Tecnológica
Comisión Nacional de Investigación Científica y Tecnológica
CYTED Ciencia y Tecnología para el Desarrollo
University A. Moro of Bari
CYTED Ciencia y Tecnología para el Desarrollo

Muestra la fuente de financiamiento declarada en la publicación.

Agradecimientos



Agradecimiento
John Quinones thanks the "Comision Nacional de Investigacion Cientifica y Tecnologica (CONICYT)" by doctoral scholarship (grant number 21151269). The authors would like to thank to the Experimental Farm Maquehue of the Universidad de La Frontera (Temuco, Chile). Jose M. Lorenzo is member of the MARCARNE network, funded by CYTED (ref. 116RT0503). The present paper has been edited during the visiting period of prof. Jose M. Lorenzo to the Department of Veterinary Medicine of Bari, granted by the University A. Moro of Bari (DR 3681 del 22/11/2017).
John Quiñones thanks the “ Comisión Nacional de Investigación Científica y Tecnológica (CONICYT) ” by doctoral scholarship (grant number 21151269 ). The authors would like to thank to the Experimental Farm Maquehue of the Universidad de La Frontera (Temuco, Chile). José M. Lorenzo is member of the MARCARNE network, funded by CYTED (ref. 116RT0503). The present paper has been edited during the visiting period of prof. José M. Lorenzo to the Department of Veterinary Medicine of Bari, granted by the University A. Moro of Bari (DR 3681 del 22/11/2017).

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