Colección SciELO Chile

Departamento Gestión de Conocimiento, Monitoreo y Prospección
Consultas o comentarios: productividad@anid.cl
Búsqueda Publicación
Búsqueda por Tema Título, Abstract y Keywords



LA ADHERENCIA AL TRATAMIENTO NUTRICIONAL Y COMPOSICIÓN CORPORAL: UN ESTUDIO TRANSVERSAL EN PACIENTES CON OBESIDAD O SOBREPESO
Indexado
Scopus SCOPUS_ID:34249006624
SciELO S0717-75182007000100005
DOI 10.4067/S0717-75182007000100005
Año 2007
Tipo artículo de investigación

Citas Totales

Autores Afiliación Chile

Instituciones Chile

% Participación
Internacional

Autores
Afiliación Extranjera

Instituciones
Extranjeras


Abstract



To assess nutritional adherence to treatment among obese or overweight patients and to examine the relationship between anthropometrical variables, 94 subjects between 20-50 years old randomly selected were recruited at two nutritional health centers in Medellin-Colombia. Nutritional adherence to treatment was evaluated using a questionnaire, with a total score above 24 considered as adherent to the treatment. In addition, socio-demographic information was obtained and anthropometrical variables were measured. We used descriptive statistical, Kolmogorov-Smirnov test, Chi-square for proportions comparison, and Student T test or U Mann Whitney for means comparison. A 68% of the patients were classified as no adherent to the nutritional treatment, with significant differences found according to physical activity (p= 0,013). Mean weight (p= 0,014), BMI (p= 0,026), waist circumference (p= 0,005) and waist-hip ratio (p= 0,022) differed according to adherence, being significantly higher in non adherent patients. Percent body fat did not change by degree of adherence. However when controls were separated by gender the results were significant for both men and women. Nutritional adherence to treatment in patients on a diet for weight reduction produces significant changes in body composition

Métricas Externas



PlumX Altmetric Dimensions

Muestra métricas de impacto externas asociadas a la publicación. Para mayor detalle:

Disciplinas de Investigación



WOS
Nutrition & Dietetics
Scopus
Sin Disciplinas
SciELO
Health Sciences

Muestra la distribución de disciplinas para esta publicación.

Publicaciones WoS (Ediciones: ISSHP, ISTP, AHCI, SSCI, SCI), Scopus, SciELO Chile.

Colaboración Institucional



Muestra la distribución de colaboración, tanto nacional como extranjera, generada en esta publicación.


Autores - Afiliación



Ord. Autor Género Institución - País
Giraldo G, Nubia Amparo Mujer Universidad de Antioquia - Colombia
Estrada R, Alejandro Hombre Universidad de Antioquia - Colombia
Muñoz R, Alba Luz Mujer Universidad de Medellín - Colombia
Mesa S, Elizabeth Mujer Universidad de Antioquia - Colombia
Herrera G, Catalina María Mujer Universidad de Antioquia - Colombia
González Z, Laura Inés Mujer Universidad de Antioquia - Colombia
6 González Z, Laura Inés Mujer Universidad de Antioquia - Colombia

Muestra la afiliación y género (detectado) para los co-autores de la publicación.

Financiamiento



Fuente
Sin Información

Muestra la fuente de financiamiento declarada en la publicación.

Agradecimientos



Agradecimiento
Sin Información

Muestra la fuente de financiamiento declarada en la publicación.