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A Control Alternative for the Hidden Enemy in the Wine Cellar
Indexado
WoS WOS:000464262400001
Scopus SCOPUS_ID:85063131562
DOI 10.3390/FERMENTATION5010025
Año 2019
Tipo revisión

Citas Totales

Autores Afiliación Chile

Instituciones Chile

% Participación
Internacional

Autores
Afiliación Extranjera

Instituciones
Extranjeras


Abstract



Brettanomyces bruxellensis has been described as the principal spoilage yeast in the winemaking industry. To avoid its growth, wine is supplemented with SO2, which has been questioned due to its potential harm to health. For this reason, studies are being focused on searching for, ideally, natural new antifungals. On the other hand, it is known that in wine production there are a variety of microorganisms, such as yeasts and bacteria, that are possible biological controls. Thus, it has been described that some microorganisms produce antimicrobial peptides, which might control yeast and bacteria populations. Our laboratory has described the Candida intermedia LAMAP1790 strain as a natural producer of antimicrobial compounds against food spoilage microorganisms, as is B. bruxellensis, without affecting the growth of S. cerevisiae. We have demonstrated the proteinaceous nature of the antimicrobial compound and its low molecular mass (under 10 kDa). This is the first step to the possible use of C. intermedia as a selective bio-controller of the contaminant yeast in the winemaking industry.

Revista



Revista ISSN
Fermentation 2311-5637

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Disciplinas de Investigación



WOS
Biotechnology & Applied Microbiology
Scopus
Plant Science
Biochemistry, Genetics And Molecular Biology (Miscellaneous)
Food Science
SciELO
Sin Disciplinas

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Publicaciones WoS (Ediciones: ISSHP, ISTP, AHCI, SSCI, SCI), Scopus, SciELO Chile.

Colaboración Institucional



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Autores - Afiliación



Ord. Autor Género Institución - País
1 PENA-BERNALES, RUBEN Hombre Universidad de Santiago de Chile - Chile
2 CHAVEZ-ROSALES, RENATO ANTONIO Hombre Universidad de Santiago de Chile - Chile
3 RODRIGUEZ-GARCIA, ARTURO BENITO Hombre Universidad de Santiago de Chile - Chile
4 GANGA-MUNOZ, MARÍA ANGELICA Mujer Universidad de Santiago de Chile - Chile

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Financiamiento



Fuente
Comisión Nacional de Investigación Científica y Tecnológica (CONICYT)
DICYT
Comisión Nacional de Investigación Científica y Tecnológica
Comisión Nacional de Investigación Científica y Tecnológica
Proyecto Fortalecimiento USACH
Dicyt 081871GM_DAS

Muestra la fuente de financiamiento declarada en la publicación.

Agradecimientos



Agradecimiento
This research was funded by grants Dicyt 081871GM_DAS, Proyecto Fortalecimiento Usach USA1398_GM181622 and the Comision Nacional de Investigacion Cientifica y Tecnologica (CONICYT) PCHA/DoctoradoNacional/2013-21130439 doctoral fellowship.
Funding: This research was funded by grants Dicyt 081871GM_DAS, Proyecto Fortalecimiento Usach USA1398_GM181622 and the Comisión Nacional de Investigación Científica y Tecnológica (CONICYT) PCHA/DoctoradoNacional/2013-21130439 doctoral fellowship.

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