Colección SciELO Chile

Departamento Gestión de Conocimiento, Monitoreo y Prospección
Consultas o comentarios: productividad@anid.cl
Búsqueda Publicación
Búsqueda por Tema Título, Abstract y Keywords



Identification of Polyphenols from Chilean Brown Seaweeds Extracts by LC-DAD-ESI-MS/MS
Indexado
WoS WOS:000465838000001
Scopus SCOPUS_ID:85063500652
DOI 10.1080/10498850.2019.1594483
Año 2019
Tipo artículo de investigación

Citas Totales

Autores Afiliación Chile

Instituciones Chile

% Participación
Internacional

Autores
Afiliación Extranjera

Instituciones
Extranjeras


Abstract



Polyphenol profiles were characterized in extracts of three Chilean brown seaweeds, Durvillaea antarctica (Chamisso) Hariot, Lessonia spicata (Suhr) Santelices, and Macrocystis integrifolia (Bory) by liquid chromatography with mass spectrometry detection (LC-MS/MS). Phlorotannins with different degrees of polymerization were identified in D. antarctica (trimers to octamers) and L. spicata (trimers to tetramers). No signals related to phlorotannins compounds were detected in M. integrifolia. L. spicata and M. integrifolia showed a great variety of flavonoid compounds in comparison with D. antarctica, mainly identified as glycoside forms in all the extracts. The antioxidant activity of brown seaweed extracts measured by ferric reducing power (FRAP) and oxygen radical absorbance capacity (ORAC) was significantly higher in D. antarctica, followed by M. integrifolia and L. spicata, in line with the total phenolic (TP) content. However, D. antarctica and M. integrifolia showed similar activity for free radical 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) in spite of the differences found in TP content. D. antarctica as well as L. spicata would represent a potential source of phlorotannins, whereas M. integrifolia could be considered as an alternative source of flavonoids. The identification of polyphenols in extracts of Chilean brown seaweeds opens innovative opportunities for their use in the food and pharmaceutical industries.

Métricas Externas



PlumX Altmetric Dimensions

Muestra métricas de impacto externas asociadas a la publicación. Para mayor detalle:

Disciplinas de Investigación



WOS
Food Science & Technology
Scopus
Aquatic Science
Food Science
SciELO
Sin Disciplinas

Muestra la distribución de disciplinas para esta publicación.

Publicaciones WoS (Ediciones: ISSHP, ISTP, AHCI, SSCI, SCI), Scopus, SciELO Chile.

Colaboración Institucional



Muestra la distribución de colaboración, tanto nacional como extranjera, generada en esta publicación.


Autores - Afiliación



Ord. Autor Género Institución - País
1 Olate-Gallegos, Carla Mujer Universidad de Chile - Chile
2 Barriga, A. Hombre Universidad de Chile - Chile
3 VERGARA-HINOSTROZA, CRISTINA DEL CARMEN Mujer Instituto de Investigaciones Agropecuarias - Chile
4 FREDES-GONZALEZ, CAROLINA PAZ Mujer Universidad de Chile - Chile
5 GARCIA-SUAREZ, PAULA CONSTANZA Mujer Universidad de Chile - Chile
6 Gimenez, Begona - Universidad de Santiago de Chile - Chile
7 ROBERT-CANALES, PAZ SOLEDAD Mujer Universidad de Chile - Chile

Muestra la afiliación y género (detectado) para los co-autores de la publicación.

Financiamiento



Fuente
CONICYT-Chile
ACT Government

Muestra la fuente de financiamiento declarada en la publicación.

Agradecimientos



Agradecimiento
This work was part of ACT project Grant No 1105/2012 (Conicyt-Chile). We thank Dr. Bernabe Santelices at the Pontificia Universidad Catolica of Chile for confirming the phycology identity of D. antarctica, M. integrifolia, and L. spicata.
This work was part of ACT project Grant Nº1105/2012 (Conicyt-Chile). We thank Dr. Bernabé Santelices at the Pontificia Universidad Católica of Chile for confirming the phycology identity of D. antarctica, M. integrifolia, and L. spicata.

Muestra la fuente de financiamiento declarada en la publicación.